ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Σε έξαρση τα αδικήματα διαδικτυακής εκμετάλλευσης παιδιών

Ανήλθαν στα 60 για φέτος μέχρι στιγμής

ΚΥΠΕ

Ραγδαία έξαρση σημειώνουν τα αδικήματα εκμετάλλευσης παιδιών μέσω διαδικτύου, καθώς από 23 υποθέσεις που καταγράφηκαν το 2013, μέχρι στιγμής στο 2014 καταγράφηκαν 60. Τα στοιχεία αυτά έδωσε στη δημοσιότητα η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Λήδα Κουρσουμπά, τονίζοντας την ανάγκη ενημέρωσης και διαφώτισης των γονιών.

Σε επαγρύπνηση καλεί η Κουρσουμπά
Σε δηλώσεις της μετά τη συνεδρία της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κατά την οποία συζητήθηκε το θέμα του σύγχρονου ηλεκτρονικού διαδικτυακού περιβάλλοντος και οι επιπτώσεις του στα παιδιά, είπε αρχικά πως παρά το ότι δεν μπορούμε να δαιμονοποιούμε το διαδίκτυο οι κίνδυνοι είναι υπαρκτοί και διαρκώς αυξανόμενοι, καθώς ο χρόνος χρήσης του διαδικτύου από τα παιδιά αυξάνεται ραγδαία. Όπως είπε, σύμφωνα με ευρωπαϊκή έρευνα του 2010, τα παιδιά χρησιμοποιούν το διαδίκτυο κατά 90 λεπτά μέσο όρο την ημέρα.

“Πρέπει να είμαστε όλοι σε επαγρύπνηση για να προστατεύσουμε τα παιδιά μας από τους κινδύνους που ελλοχεύουν. Μπορούν να γίνουν προσεγγίσεις των παιδιών από άτομα πολύ μεγαλύτερης ηλικίας που να παρουσιαστούν στην αρχή ως φίλοι και μετά να τα καλέσουν να βρεθούν με τα επακόλουθα που όλοι γνωρίζουμε”, είπε. Πρόσθεσε, αναφερόμενοι στους κινδύνους, τις περιπτώσεις έκθεσης των παιδιών σε πορνογραφικό υλικό, τις περιπτώσεις που τους ζητείται να εμφανιστούν γυμνά σε μια κάμερα και μετά να τα εκβιάζουν, το cyber μπούλινγκ και πολλά άλλα.

Η κ. Κουρσουμπά είπε πως σύμφωνα με όσα ανέφερε η Αστυνομία, ενώ το 2013 είχε ενώπιον της 23 υποθέσεις εκμετάλλευσης παιδιών μέσω διαδικτύου, το 2014 έχει 60 νέες υποθέσεις. “Επομένως, είναι επάναγκες να ληφθούν μέτρα από την πολιτεία για να προστατεύσουμε τα παιδιά μας”, είπε. Ανέφερε πως το ένα σκέλος αφορά τη νομοθεσία, και το νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα για την πάταξη της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών. Ωστόσο, σημείωσε πως το δεύτερο και πολύ σημαντικό σκέλος αφορά στα προγράμματα των κρατικών υπηρεσιών για ενημέρωση και επιμόρφωση κυρίως των γονιών.

“Αυτό σημαίνει πως πρέπει να γίνουν προγράμματα για γονείς”, είπε και κάλεσε όλους τους γονείς σε επαγρύπνηση. “Πρέπει οι γονείς οι ίδιοι να γνωρίζουν τι κάνουν τα παιδιά τους και να ξέρουν να τα προστατεύουν. Σίγουρα δεν πρέπει να τα σταματήσουν γιατί είναι δικαίωμα των παιδιών η χρήση του διαδικτύου και πολύ θετικό εργαλείο”, είπε.

Η κ. Κουρσουμπά είπε πως σήμερα γίνονται ορισμένα προγράμματα ενημέρωσης και διαφώτισης, ωστόσο αυτά δεν είναι γνωστά στους γονείς. Επομένως, συνέχισε, πρέπει να γίνει περαιτέρω επιμόρφωση και ευαισθητοποίηση.

Φυττής: Βελτίωση του θεσμικού πλαισίου
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Βουλευτής του ΔΗΚΟ Σοφοκλής Φυττής, αφού ανέφερε αρχικά ότι υπάρχουν εξελίξεις και πρόοδος στα διάφορα επίπεδα που αφορούν την προστασία των παιδιών από αδικήματα στο διαδίκτυο, εξέφρασε την ανησυχία του για τη ραγδαία αύξηση των καταγγελιών στην Αστυνομία. Ανέφερε ότι η Επιτροπή ζήτησε από την Αστυνομία στοιχεία για το πώς αναλύονται οι 60 καταγγελίες του 2014, πόσες υποθέσεις έχουν πάρει τη δικαστική οδό, πόσες καταδικάστηκαν και ποιες ποινές έχουν επιβληθεί.

Επίσης, ο κ. Φυττής είπε πως ένα δεύτερο σημαντικό ζήτημα της υπόθεσης αφορά τον συντονισμό μεταξύ των Υπουργείων, των Επιτρόπων, των ημικρατικών οργανισμών και των ιδιωτικών φορέων που ασχολούνται με το θέμα. “Σε αυτό το θέμα θα επιμείνουμε και είναι πιθανόν να ζητήσουμε, αφού ακούσουμε και περισσότερες λεπτομέρειες, να δημιουργηθεί ένας φορέας και ένα λεπτομερέστερο θεσμικό πλαίσιο”, είπε.

Κουκουμά: Κενά στη νομοθεσία
Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Σκεύη Κουκουμά ανέφερε ότι η Κοινοβουλευτική ομάδα του ΑΚΕΛ ενέγραψε το θέμα θεωρώντας το πολύ σημαντικό. Πρόσθεσε πως στο νομοθετικό πλαίσιο, όπως διαπίστωσαν οι αρμόδιοι φορείς, υπάρχουν κενά “και θα πρέπει να ασχοληθούμε εξειδικευμένα με το θέμα για να μελετήσουμε αυτές τις παραμέτρους”.

Η κ. Κουκουμά χαιρέτισε τις προσπάθειες των μη κυβερνητικών οργανώσεων, αλλά χαρακτήρισε ανησυχητικό το γεγονός ότι το ένα πρόγραμμα διαφώτισης που λήγει τον Οκτώβριο του 2014 δεν κατάφερε να πάρει ξανά την χρηματοδότηση από την ΕΕ.

“Αντιλαμβάνεστε ότι είμαστε μπροστά σε νέα δεδομένα και δεν είναι δυνατόν να περιμένουμε από τις μη κυβερνητικές οργανώσεις να επικεντρωθούν στην προσπάθεια εξεύρεσης οικονομικών πόρων αντί στο ρόλο που έχουν να επιτελέσουν, δηλαδή να ενημερώσουν, να επιμορφώσουν την κοινωνία στα θέματα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και προστασίας από τους κινδύνους στο διαδίκτυο”, πρόσθεσε.

Μαυρονικόλα: Έλλειψη συντονισμού και σχεδιασμού
Από την πλευρά της η Βουλευτής της ΕΔΕΚ Ρούλα Μαυρονικόλα αναφέρθηκε επίσης στην έλλειψη συντονισμού μεταξύ εθελοντικών, ημικρατικών και των κρατικών υπηρεσιών, που ασχολούνται με προγράμματα ενημέρωσης για τους κινδύνους του διαδικτύου, αλλά και στην έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού.

“Έχουμε ζητήσει από το Υπουργείο Παιδείας να συντονίσει την όλη προσπάθεια ως το καθ` ύλην αρμόδιο Υπουργείο γιατί μιλούμε για προστασία και ενημέρωση των γονιών και των παιδιών. Έτσι θεωρούμε ότι το Υπουργείο Παιδείας είναι το πιο αρμόδιο να διοχετεύσει όλα αυτά τα προγράμματα στα παιδιά και στους γονιούς τους”, είπε.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση