ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ομήρου: O διάλογος για το Κυπριακό καρκινοβατεί

Ομιλία του Προέδρου της Βουλής για την επέτειο της ανεξαρτησίας

ΚΥΠΕ

Ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε σήμερα ότι «για μια ακόμα φορά αποδείχθηκε ότι ο διάλογος όπως διεξάγεται δεν έχει προοπτική επιτυχίας και καρκινοβατεί, ασφαλώς ως αποτέλεσμα της τουρκικής κακοπιστίας και αδιαλλαξίας, αλλά και με προφανείς τους κινδύνους  από την κάκιστη συμφωνία της 11ης Φεβρουαρίου και την ακατανόητη συμφωνία των χιαστί συναντήσεων».

Σε ομιλία του για την επέτειο της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας σε εκδήλωση της ΕΔΕΚ στην Λευκωσία, ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι «η Τουρκία εξακολουθεί να προτείνει δύο λαούς, δύο κράτη, συνεταιρισμό, νομιμοποίηση του εποικισμού και της διαίρεσης, εγγυητικά δικαιώματα και ξένη στρατιωτική παρουσία».

Πρόσθεσε ότι “αυτές ήταν οι προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν και Νταβούτογλου στη διάρκεια των πρόσφατων παράνομων επισκέψεων τους στην κατεχόμενη Κύπρο”.

Ο κ. Ομήρου είπε ότι «η στρατηγική μονομερών υποχωρήσεων προς τους Τουρκοκύπριους ακόμα και προς Τούρκους υπηκόους με τον ευσεβοποθισμό ότι αυτό θα οδηγήσει σε λύση -όταν ο Νταβούτογλου με κυνισμό διακηρύττει ότι κι αν δεν υπήρχε ούτε ένας Τουρκοκύπριος θα ’πρεπε να τον εφεύρουμε και ότι η Τουρκία πρέπει να ελέγχει τις κυπριακές εξελίξεις, γιατί η Κύπρος είναι απαραίτητη στους σχεδιασμούς της να καταστεί περιφερειακή υπερδύναμη με παγκόσμια εμβέλεια- αποτελεί κατά τον πλέον επιεική χαρακτηρισμό αθεράπευτη αφέλεια”.

Ταυτόχρονα, συνέχισε, “η Τουρκία απαιτεί συγκυριαρχία στο Αιγαίο, κηδεμονία των μουσουλμανικών κοινοτήτων στον πρώην οθωμανικό χώρο, δηλαδή διχοτόμηση του Αιγαίου, Κυπροποίηση της Θράκης και Αλεξανδροποίηση της Κύπρου μέσω του εποικισμού”.

Ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι «η μάχη που δίνεται σήμερα είναι για διάσωση της Κυπριακής Δημοκρατίας και για τη φυσική και εθνική επιβίωση του κυπριακού Ελληνισμού» και σημείωσε ότι  “για να διασφαλίσουμε ενότητα δράσης πρέπει να προτείνουμε ως βάση λύσης το ομόφωνο ανακοινωθέν του Εθνικού Συμβουλίου του 2009, που προνοεί για λύση που πρέπει να διασφαλίζει την ενότητα του χώρου, του κράτους, της οικονομίας, των θεσμών, των βασικών ελευθεριών, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θα απαλλάσσει από έποικους, κηδεμόνες και ξένη στρατιωτική παρουσία”.

Δυστυχώς, επεσήμανε ο κ. Ομήρου, “υπήρξαν παρεκκλίσεις και κατολίσθηση” για αυτό θα πρέπει “να αναιρεθούν προτάσεις που συγκρούονται με τις πρόνοιες του ομόφωνου ανακοινωθέντος του Εθνικού Συμβουλίου”.

Κατέστησε σαφές ότι “θέλουμε φιλία με όλους, όχι μονόπλευρη, όπως επίσης θέλουμε ειρήνη βασισμένη στη δικαιοσύνη”.

Ο Πρόεδρος της Βουλής τόνισε την ανάγκη “να προασπίσουμε τα δικαιώματα μας” επειδή ακριβώς  “το Κυπριακό είναι θέμα εισβολής, κατοχής, εποικισμού, παραβίασης των αρχών του διεθνούς δικαίου”.

“Να καταγγείλουμε την Τουρκία σε όλα τα διεθνή, περιφερειακά και εθνικά βήματα”, είπε ο κ. Ομήρου και σημείωσε ότι “ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας προϋποθέτει συμμόρφωση στις ευρωπαϊκές αξίες και τα ευρωπαϊκά κεκτημένα” και από εμάς “να μην ανεχθούμε ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας a la carte”.

Ο κ. Ομήρου είπε ότι “δεν είμαστε αντίθετοι σε διεθνή διάσκεψη, όμως, με μόνο θέμα τη διεθνή πτυχή (κατοχή, εποικισμό και κατάργηση των εγγυήσεων) και με συμμετοχή μόνο κυβερνήσεων γιατί άλλωστε μόνο με τον τερματισμό της κατοχής θα αποκτήσουν οι Τουρκοκύπριοι ανεξαρτησία φωνής”.

Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη “να αξιοποιήσουμε την ευρωπαϊκή ιδιότητα της χώρας μας και να απαιτήσουμε την πιο ενεργό ανάμιξη της ΕΕ στις προσπάθειες για λύση με διορισμό ως Ειδικού Απεσταλμένου για το Κυπριακό πολιτικής προσωπικότητας και όχι τεχνοκράτη, όπως συμβαίνει σήμερα”.

Θα πρέπει, συνέχισε, “να επιδιώξουμε την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της Τουρκίας έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας όπως αυτές αποφασίστηκαν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και άρνηση της Τουρκίας να συμμορφωθεί θα πρέπει να οδηγεί σε οριστικό τερματισμό της ενταξιακής της πορείας”.

Αναφερόμενος στην οικονομική κατάσταση στην Κύπρο, ο Πρόεδρος της Βουλής επεσήμανε ότι “η δεινή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η κυπριακή οικονομία, δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να επηρεάσει την επιβαλλόμενη ορθή και εθνικά υπεύθυνη διαχείριση του Κυπριακού με την Κυπριακή Δημοκρατία να δίνει το μήνυμα ότι κανείς δεν πρέπει να διανοηθεί ότι η οικονομική κρίση θα ήταν δυνατό να μας οδηγήσει στο να αποδεχθούμε ελλειμματικές λύσεις”.

Καταλήγοντας, ο κ. Ομήρου είπε ότι “σε αυτή την 54η επέτειο της Κυπριακής Ανεξαρτησίας, ξαναμετρούμε τις δυνάμεις μας και ανανεώνουμε την απόφαση μας για αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση”.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση