ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Επαναβεβαίωση των σχέσεων Κύπρου-Γερμανίας

Αξειοσημείωτη πρόοδο της κυπριακής οικονομίας βλέπει ο Γερμανός Πρέσβης

ΚΥΠΕ

Η κυπριακή οικονομία βρίσκεται σε πορεία σταθεροποίησης και η πρόοδος που έχει επιτευχθεί όσον αφορά την εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής είναι αξιοσημείωτη, δήλωσε ο νέος Πρέσβης της Γερμανίας στην Κύπρο  Nikolai von Schoepff, επιδίδοντας τα διαπιστευτήριά του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Αποδεχόμενος τα διαπιστευτήρια, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επαναβεβαίωσε τη δέσμευση της Κυβέρνησης να εφαρμόσει το μνημόνιο συναντίληψης που συμφωνήθηκε με την Τρόικα και σημείωσε ότι ο δρόμος προς τα εμπρός δεν είναι εύκολος, αλλά έχει απόλυτη εμπιστοσύνη ότι θα επικρατήσουν το πνεύμα της ενότητας και ο δυναμισμός για επιτυχία που έχει επιδείξει ο λαός της Κύπρου.

Ο Γερμανός Πρέσβης αναφέρθηκε στις διμερείς σχέσεις και σημείωσε ότι "είμαστε μέλη της ΕΕ και του Eurogroup, αυτές οι επαφές μεταξύ των χωρών μας είναι στενές και οι τομείς συνεργασίας είναι πολύ σημαντικοί σήμερα".

Σχετικά με την οικονομία της Κύπρου, ο κ. von Schoepff είπε ότι αυτή είναι σε πορεία σταθεροποίησης και η πρόοδος της χώρας όσον αφορά την εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής είναι αξιοσημείωτη.

"Η Κυβέρνηση σας έχει ολοκληρώσει επιτυχώς τέσσερις γύρους αξιολόγησης με την ομάδα των διεθνών δανειστών και έχει εκπληρώσει τους κύριους όρους που απαιτούνται από το Μνημόνιο Συναντίληψης", είπε και πρόσθεσε ότι η επιστροφή της Κύπρου στις διεθνείς αγορές και οι βελτιωμένες αξιολογήσεις των διεθνών οίκων αξιολόγησης είναι τα απτά αποτελέσματα της πολιτικής που εφαρμόζεται στο νησί.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, σημείωσε ότι η Γερμανική Κυβέρνηση καλωσορίζει κάθε απτή πρόοδο για την επίτευξη μιας ολοκληρωμένης και βιώσιμης λύσης, και επεσήμανε ότι είναι σημαντικό να διατηρηθεί η θετική δυναμική στις συνομιλίες.

Όπως είπε, η Γερμανία είναι έτοιμη να διαδραματίσει τον ρόλο της στην υποστήριξη των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, και πρόσθεσε ότι η λύση του Κυπριακού πρέπει να είναι προς το συμφέρον όλων των Κυπρίων, κάτι που έχει ιδιαίτερη σημασία σε μια περίοδο οικονομικής αστάθειας, και για αυτό πρέπει να υποστηριχθούν οποιαδήποτε μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης συμφωνήθηκαν από τις δυο πλευρές, τα οποία θα μπορούσαν να συνεισφέρουν αποφασιστικά στη δημιουργία κλίματος αμοιβαίας εμπιστοσύνης και να δώσουν ώθηση στη διαπραγματευτική διαδικασία.

Στενή συνεργασία Κύπρου-Γερμανίας
Αποδεχόμενος τα διαπιστευτήρια, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στις διμερείς σχέσεις και την υγιή και στενή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, και σημείωσε ότι η Γερμανία είναι πράγματι ένας πολύτιμος συνεργάτης για την Κύπρο.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στους τομείς συνεργασίας των δύο χωρών, σημειώνοντας ότι "η πρόσφατη υπογραφή της συμφωνίας για την παροχή βοήθειας και διευκολύνσεων στην Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση της Γερμανίας σε περίπτωση επιχειρήσεων εκκένωσης για τον επαναπατρισμό των Γερμανών πολιτών από την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, μέσω της Κύπρου, σε περίπτωση κρίσης, αποτελεί πολύ συγκεκριμένο παράδειγμα της ενισχυμένης συνεργασίας μας".

Στη συνέχεια, διαβεβαίωσε ότι στο ευρωπαϊκό μέτωπο στόχος του "παραμένει η στενή και αποφασιστική συνεργασία μας, με στόχο την από κοινού αποτελεσματική αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη, ώστε να μπορέσει να αναδυθεί πιο σταθερή και πιο ισχυρή και σε  θέση να προσφέρει σταθερότητα και ευημερία σε όλους τους πολίτες της και ιδιαίτερα στη νεολαία της".

Αναφερόμενος στην οικονομική κατάσταση, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επαναβεβαίωσε τη δέσμευση της Κυβέρνησης να εφαρμόσει το μνημόνιο συναντίληψης που συμφωνήθηκε με την Τρόικα, με συνολικό στόχο την επιστροφή στον δρόμο μιας σταθερής ανάπτυξης, και σημείωσε ότι η Κυβέρνηση έχει πλήρη επίγνωση των προκλήσεων και παίρνει μέτρα που αποσκοπούν στην αναζωογόνηση της οικονομίας, την ενίσχυση των επενδύσεων και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

"Ο δρόμος προς τα εμπρός, τόνισε, δεν είναι εύκολος, αλλά έχω απόλυτη εμπιστοσύνη ότι το πνεύμα της ενότητας και ο δυναμισμός για επιτυχία που έχει επιδείξει ο λαός της Κύπρου, θα επικρατήσουν", είπε.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι η κυπριακή Κυβέρνηση παραμένει δεσμευμένη να συνεχίσει τις προσπάθειες για δίκαιη, βιώσιμη και αμοιβαία αποδεκτή λύση και εξέφρασε την ελπίδα ότι τόσο η τουρκική όσο και η τουρκοκυπριακή πλευρά θα υιοθετήσουν μια εποικοδομητική στάση, με καλή πίστη, όχι μόνο αναφορικά με τα αμοιβαία οφέλη που συνδέονται με την εφαρμογή των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, αλλά, το πιο σημαντικό, με τις προσπάθειες επίτευξης λύσης μέσω της υιοθέτησης πρακτικών και ουσιαστικών βημάτων που θα συμβάλουν αποτελεσματικά προς την κατεύθυνση αυτή».

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση