ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ένας στους δύο νέους πάνω από το όριο αλκοόλης

Ακρως ανησυχητικά τα αποτελέσματα για νέους κάτω των 25

ΚΥΠΕ

Άκρως ανησυχητικά είναι τα αποτελέσματα της μεγαλύτερης προληπτικής δράσης οδικής ασφάλειας που έγινε ποτέ στην Κύπρο και πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα αυτά ένας στους δύο νέους στους οποίους έγινε έλεγχος αλκοόλης ήταν πάνω από το επιτρεπτό όριο, ενώ ένας νέος που ήταν έτοιμος να πιάσει τιμόνι η ένδειξη έφτανε τα 143μg/100ml με το επιτρεπτό όριο αλκοόλης είναι μόνο 22μg/100ml.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του REACTION, ο πρόεδρος του και αντιπρόεδρος του Πανευρωπαϊκού Φόρουμ Νεολαίας, Μάριος Σταύρου, έδωσε στη δημοσιότητα τα πρώτα αποτελέσματα από τη δράση Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Οδικές Συγκρούσεις – Κύπρος 2014.

Σύμφωνα με τη δράση, σε κάθε νυχτερινό κέντρο διασκεδάσεως, μια ομάδα από εθελοντές νέους προσέγγιζε τον οδηγό της κάθε παρέας προτρέποντας τον να μην πιει αν θα οδηγήσει. Ο οδηγός που έδινε τη συγκατάθεση του να συμμετάσχει, υποσχόταν ότι δεν θα πιει κατά τη διάρκεια της βραδιάς. Κατά την έξοδο τους από τα νυχτερινά κέντρα διασκεδάσεως η ομάδα των εθελοντών πρότεινε στον οδηγό της παρέας να προβεί σε ένα εθελοντικό-φιλικό έλεγχο αλκοτέστ.
Εάν και εφόσον, ο οδηγός της παρέας είχε τηρήσει τη δέσμευση του και δεν είχε καταναλώσει αλκοόλ θα ανταμειβόταν με κάποια συμβολικά δώρα. Εάν όχι γινόταν μια προσπάθεια να αποτραπεί να οδηγήσει με τη βοήθεια των φίλων του.

Στο 25% οι γυναίκες, στο 60% οι άντρες
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του REACTION, στην Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Οδικές Συγκρούσεις συμμετείχαν φέτος 471 άτομα σε Λευκωσία και Λεμεσό. Έγιναν 249 φιλικοί έλεγχοι αλκοόλης με το 44.6% να είναι πάνω από το επιτρεπτό όριο αλκοόλης. Το 25% των γυναικών που συμμετείχαν στους φιλικούς ελέγχους αλκοόλης ήταν πάνω από το επιτρεπτό όριο την ίδια ώρα που το ποσοστό στους άντρες εκτοξεύεται στο 60%. Κατά συνέπεια 6 στους 10 άντρες που συμμετείχαν δεν τήρησαν την υπόσχεση τους και κατανάλωσαν αλκοόλη, ανέφερε ο κ. Σταύρου.

Ιδιαίτερα ανησυχητικά, σύμφωνα με τον πρόεδρο του REACTION, είναι τα αποτελέσματα ανάμεσα στους νέους κάτω των 25 ετών. Σχεδόν 1 στους 2 νέους που συμμετείχαν ήταν πάνω από το επιτρεπτό όριο αλκοόλης. Σε σύγκριση με άλλες χρονιές το ποσοστό αυτό ανέβηκε αρκετά και είναι κάτι το οποίο πρέπει να μας προβληματίσει όλους, τόνισε ο πρόεδρος του REACTION. Σε σύγκριση με τα τελευταία πέντε χρόνια, η φετινή χρονιά κατέχει το αρνητικό ρεκόρ πρωτιάς με το 44.6% να είναι πάνω από το όριο. Την ίδια ώρα που το 2012 παραμένει το χαμηλότερο ποσοστό με μόνο 22% να ήταν πάνω από το επιτρεπτό όριο. Σε σχέση με το 2013 υπάρχει μια αύξηση 7,68 ποσοστιαίων μονάδων.

Η ευρωπαϊκή νύχτα χωρίς οδικές συγκρούσεις είναι η καλύτερη ακτινογραφία της κυπριακής κοινωνίας σε σχέση με την κατανάλωση αλκοόλ πριν την οδήγηση,  κατέληξε ο κ. Σταύρου. Τα αποτελέσματα θα σταλούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να συγκριθούν με τις υπόλοιπες χώρες για ένα ευρύτερο πλαίσιο αποτελεσμάτων.

Ιδιαίτερη αίσθηση, όπως αναφέρει ανακοίνωση του REACTION, προκάλεσε η ένδειξη σε οδηγό που ήταν έτοιμος να πιάσει τιμόνι και η οποία έφτανε τα 143μg/100ml την  ώρα που το επιτρεπτό όριο αλκοόλης είναι μόνο 22μg/100ml, ενώ σημειώνεται ότι αυτός ο οδηγός μαζί με τους φίλους του θα ταξίδευαν πέραν των 35km για να φτάσουν στον προορισμό τους.

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση