ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Κ. Κληρίδης: Εξόχως πολιτικό το ζήτημα Γιωρκάτζη

Γραπτή απάντηση του Γενικού Εισαγγελέα αναφορικά με τις σημερινές δηλώσεις Βουλευτών

ΚΥΠΕ

Γραπτή ανακοίνωση εξέδωσε ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Κώστας Κληρίδης με αφορμή τις σημερινές δηλώσεις βουλευτών μελών της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, λόγω της μη παρουσίας του στη συζήτηση για το θέμα της συγγενικής σχέσης μεταξύ της Διοικητού της Κυπριακής Τράπεζας και δικηγόρων, το γραφείο των οποίων ανέλαβε νομική εκπροσώπηση προσώπου το οποίο τελεί υπό έρευνα για τα θέματα της οικονομίας.

Σύμφωνα με τον ΓΕ «επειδή όμως το υπό συζήτηση θέμα αναφέρεται και στην εξέταση του ενδεχόμενου επηρεασμού των συνεχιζόμενων ποινικών ανακρίσεων σε σχέση με την πιθανότητα διάπραξης ποινικών αδικημάτων σε σχέση με την Οικονομία, αναφέρω το αυτονόητο:  Ότι δηλαδή η Νομική Υπηρεσία η οποία εποπτεύει και καθοδηγεί, όπου χρειάζεται, τις συνεχιζόμενες ανακρίσεις που διεξάγονται από την Αστυνομία, τελεί σε επιφυλακή και σε εγρήγορση, έτσι ώστε αν διαπιστωθεί η έγερση οποιουδήποτε προβλήματος επηρεασμού στη διενέργεια των ανακρίσεων, επί λόγω σχέσης ή διασύνδεσης οποιουδήποτε προσώπου, αξιωματούχου ή μη, με άλλο πρόσωπο, τότε καθηκόντως θα παρέμβει ασκώντας τις εξουσίες και αρμοδιότητες τις οποίες έχει, τόσο προς προστασία των ανακρίσεων, όσο και προς διερεύνηση οποιασδήποτε προσπάθειας παρακώλησης και ευθύνης οποιουδήποτε προσώπου τυχόν ενέχεται σ΄ αυτήν».

Προσθέτει ότι σε δήλωσή του, στην οποία είχε προβεί επί του ιδίου θέματος κατόπιν ερωτήσεων από την εφημερίδα «Καθημερινή», στις 8.9.2014, είχε και πάλι προβεί στην ίδια τοποθέτηση ως ακολούθως:

«Παρόλο ότι σε μια μικρή χώρα όπως είναι η Κύπρος αυτού του είδους οι συγγενικές σχέσεις και διασυνδέσεις είναι συχνά φαινόμενα, αναμένεται από δημόσιους υπαλλήλους και ιδιαίτερα από κρατικούς αξιωματούχους ότι θα ασκούν τα καθήκοντα και τις εξουσίες τους πλήρως αποστασιοποιημένοι από τέτοια στοιχεία, κατά τρόπο ανεξάρτητο, αντικειμενικό και ακριβοδίκαιο. Η δε Νομική Υπηρεσία είναι σε συνεχή εγρήγορση ώστε να διασφαλίζει ότι σε κάθε περίπτωση, δεν παρατηρούνται οποιεσδήποτε ενέργειες, πράξεις ή παραλείψεις που να δημιουργούν εύλογες υπόνοιες περί του αντιθέτου».

Ως προς την δήλωση του Προέδρου των Οικολόγων κ. Περδίκη σύμφωνα με την οποία ο ίδιος έθεσε θέμα για εγγραφή την δημόσια τοποθέτηση του Γενικού Εισαγγελέα σημειώνοντας πως η απάντηση του για το γεγονός ότι δεν πρέπει να είμαστε αυστηροί σε θέματα σύγκρουσης συμφερόντων, επειδή είμαστε μικρή χώρα, δημιουργεί από μόνη της θεσμικό θέμα, ο Γενικός Εισαγγελέας αναφέρει πως μια τέτοια δήλωση μόνο μνημείο διαστρέβλωσης μπορεί να χαρακτηριστεί.

“Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για την άλλη δήλωση του ιδίου βουλευτή σύμφωνα με την οποία «Είναι αδιανόητο να μπαίνει στην κλίνη του Προκρούστη το θέμα του οικογενειακού ασυμβίβαστου με το μέγεθος μιας χώρας». Αν μπορούν να αποδοθούν τα πιο πάνω καταλογιζόμενα στην δήλωσή μου την οποία παρέθεσα αυτούσια πιο πάνω, λυπούμαι πραγματικά για το επίπεδο και τον τρόπο προσέγγισης προσεγμένων δηλώσεων ενός ανεξάρτητου αξιωματούχου και συνιστώ περισσότερη προσοχή”, προσθέτει ο κ. Κληρίδης.

Επιπρόσθετα, αναφέρει ότι “σύμφωνα με τις σημερινές δηλώσεις βουλευτών μελών της Επιτροπής το υπό εξέταση θέμα είναι «εξόχως πολιτικό» και διερωτώμαι τι ρόλο έχει ο Γενικός Εισαγγελέας στη συζήτηση ενός τέτοιου θέματος, πέραν των όσων τον αφορούν, ως ανωτέρω”.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση