ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Κηδεύτηκαν 12 στρατιώτες που έπεσαν σε διατεταγμένη αποστολή

Σκοτώθηκαν στις 15 Ιουλίου 1974 κατά την επίθεση στο Προεδρικό Μέγαρο.

ΚΥΠΕ

Τελέστηκε το Σάββατο στον Ιερό Ναό Της Του Θεού Σοφίας στο Στρόβολο η κηδεία των 12 καταδρομέων/στρατιωτών που έπεσαν στις 15 Ιουλίου κατά την επίθεση στο Προεδρικό Μέγαρο, εκτελώντας διατεταγμένη υπηρεσία.

Πρόκειται για τους Ανθυπολοχαγό Αντώνη Παντοπώλη (32 ΜΚ), Λοχία Νέαρχο Ανηλιάδη (31ΜΚ), Λοχία Κωνσταντίνο Καψάλη (32 ΜΚ), Δεκανέα Διονύσιο Παπαπέτρου (32 ΜΚ), Δεκανέα Θεόδωρο Χατζηπαναγιώτου (21 ΕΑΝ) , Υποδεκανέα Βαρνάβα Παπαβαρνάβα (195 ΜΕΑ/ΑΠ), τους καταδρομείς Θωμά Κάρκα (31ΜΚ), Ανδρέα Μιλτιάδου (32 ΜΚ), Κοσμά Νικολάου (31 ΜΚ), Αντώνη Παρτζίλη (32 ΜΚ) και Μιχαήλ Σαββάκη (32 ΜΚ) και τον στρατιώτη Κώστα Νεοκλέους (231 ΤΠ), τα οστά των οποίων ευρίσκονταν σε ομαδικό τάφο στο κοιμητήριο Κωνσταντίνου και Ελένης στη Λευκωσία και ταυτοποιήθηκαν πρόσφατα με την επιστημονική μέθοδο του DΝΑ.

Στο επικήδειο λόγο του ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος είπε ότι οι 12 «ατύχησαν να υπηρετήσουν τη στρατιωτική τους θητεία σε λάθος χρόνο και υπήρξαν θύματα, τελικά, γεγονότων και καταστάσεων, που άλλοι δημιούργησαν», διευκρινίζοντας ότι αναφέρεται συγκεκριμένα στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974 και την επίθεση η οποία διενεργήθηκε, τότε, εναντίον του Προεδρικού Μεγάρου, του Εφεδρικού και του ΡΙΚ.

«Γεγονότα και καταστάσεις για τα οποία οι δώδεκα νεκροί των οποίων τα οστά κηδεύουμε, σήμερα, ουδεμία ευθύνη φέρουν. Δώδεκα νέοι άνθρωποι που δεν πρόλαβαν να χαρούν τη ζωή και των οποίων η Πολιτεία αγνόησε επιδεικτικά και σκανδαλωδώς τη θυσία, δεκαετίες ολόκληρες, για καθαρά πολιτικούς λόγους και μόνο» είπε.

«Μετά από σαράντα ολόκληρα χρόνια, είμαστε σήμερα εδώ, με βαριά την ευθύνη να δείξουμε σε νεκρούς και ζώντες το σεβασμό που οφείλουμε σ` εκείνους που θυσιάστηκαν, υπηρετώντας στην Εθνική Φρουρά, στο αποκορύφωμα της αδελφοκτόνου συμφοράς, στο προδοτικό πραξικόπημα που διενήργησε, εναντίον του Ελληνισμού στην Κύπρο, η χούντα των Αθηνών», ανέφερε.

Κλίνουμε, πρόσθεσε, «ευλαβικά το γόνυ και εκφράζουμε τον απέραντο σεβασμό και την εκτίμηση μας, απέναντι στα 18χρονα παιδιά που αυτή η Πολιτεία, δια νόμου, στρατολόγησε στην Εθνική Φρουρά, η ίδια Πολιτεία όρισε να εκτελούν χωρίς αντιρρήσεις τις διαταγές των ανωτέρων τους και, τα οποία, έπεσαν, εκτελώντας όσα διατάχθηκαν, κατά τη διάρκεια του πραξικοπήματος».

Ο Σωκράτης Χάσικος ανέφερε ότι η συμφορά της αδελφοκτόνου 15ης Ιουλίου 1974 έπληξε πρώτα τους καταδρομείς και ιδιαίτερα τη δύσμοιρη Τριακοστή Δεύτερη Μοίρα Καταδρομών καθώς «δικοί της διατεταγμένοι άνδρες έπεσαν, επιτιθέμενοι εναντίον του Προεδρικού Μεγάρου και δικοί της διατεταγμένοι άνδρες έπεσαν, την ίδια στιγμή, υπερασπιζόμενοι το Προεδρικό Μέγαρο».

Όπως εξήγησε, μονίμως στο Προεδρικό Μέγαρο, υπήρχε διμοιρία της 32 Μοίρας Καταδρομών, ως τιμητική φρουρά με διατεταγμένη υπηρεσία την υπεράσπιση του Προεδρικού.

Αντίδραση ΑΚΕΛ
Έντονη ήταν η αντίδραση του ΑΚΕΛ στην παρουσία του υπουργού Εσωτερικών Σωκράτ Χάσικου στην κηδεία των «12». Ο βουλευτής του κόμματος Άριστος Δαμιανού σε γραπτή του δήλωση τόνισε ότι: «Η απόφαση της κυβέρνησης Αναστασιάδη – Συναγερμού να κηδευθούν με πολιτειακές και στρατιωτικές τιμές, παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών, δώδεκα καταδρομείς, οι οποίοι με την επίκληση της «διατεταγμένης αποστολής» συντάχθηκαν με τη χούντα και την ΕΟΚΑ Β’ για την κατάλυση της Δημοκρατίας το 1974, είναι προκλητική και καταδικαστέα.

Σύμφωνα με τον κ. Δαμιανού: «Καταδικάζουμε έντονα την προσπάθεια ισοπέδωσης της δημοκρατικής αντίστασης με την παρανομία και το πραξικόπημα. Η παραχάραξη της ιστορικής αλήθειας αποτελεί προσβολή της μνήμης όσων αγωνίστηκαν και όσων θυσιάστηκαν για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία».

 

 

 

 

 

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση