ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μήνυμα στην Άγκυρα μέσω Καΐρου

Ενίσχυση του πολιτικού πλαισίου συνεργασιών το ζητούμενο της τριμερούς

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Τα όσα άφησε πίσω της η επίσκεψη Σαμαρά στην Λευκωσία ουσιαστικά αποτελούν μια πρώτη γεύση για τις επιδιώξεις της Ελληνικής και Κυπριακής πλευράς στην Αιγυπτιακή πρωτεύουσα. Και αν στα αμιγώς ενεργειακά ζητήματα η κάθε πλευρά μπορεί να έχει την δική της ατζέντα στο γενικό πολιτικό πλαίσιο Αθήνα και Λευκωσία εμφανίζονται με μια φωνή η οποία κατά κύριο λόγο θα επιδιωχθεί να ακουστεί δυνατά προς την πλευρά της Τουρκίας.

Το πόσο σημαντική κρίνεται η τριμερής του Καΐρου το είπε όχι μια φορά ο Αντώνης Σαμαράς στις επαφές που είχε στην Κυπριακή πρωτεύουσα.

Οι ηγέτες Κύπρου και Ελλάδας θα επιδιώξουν να πάρουν μια ισχυρή φραστική καταδίκη κατά των προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας στην περιοχή κάτι που έγινε κατορθωτό με την τριμερή των Υπουργών Εξωτερικών Κύπρου Ελλάδας Αιγύπτου πρόσφατα στην Λευκωσία.

Ένα κοινό ανακοινωθέν το οποίο θα καταδικάσει τις τουρκικές προκλήσεις πιστεύεται ότι θα επιφέρει θετικά διπλωματικά αποτελέσματα μιας και η παρουσία της Αιγύπτου στην τριμερή όπως είπε και ο Έλληνας πρωθυπουργός θεωρείται πολύ σημαντική για τους ευρύτερους σχεδιασμούς που δεν σταματούν στο Κάιρο.

Στο καθαρό μέρος των συνομιλιών των τριών ηγετών όπως έλεγε διπλωματική πηγή στην «Κ» θα επιδιωχθεί να τεθεί το πλαίσιο συνεργασιών στον τομέα των υδρογονανθράκων.

Η Ελλάδα έχοντας κατά νου τις επιδιώξεις της Άγκυρας να μπει σφήνα στις ΑΟΖ Κύπρου και Ελλάδας στο ύψος του Καστελόριζου αφήνει να διαρρεύσει ότι ένα από τα ζητήματα που θα θέσει ο Έλληνας πρωθυπουργός θα είναι η οριοθέτηση των ΑΟΖ Ελλάδας Αιγύπτου κάτι που ενδιαφέρει άμεσα και την Λευκωσία. Πιθανή συμφωνία με την Αιγυπτιακή κυβέρνηση πιστεύεται ότι θα απομονώσει πολιτικά και διπλωματικά την Άγκυρα.

Το τελευταίο κομμάτι του πάζλ των σχεδιασμών Κύπρου Ελλάδας είναι προς την πλευρά του Ισραήλ το οποίο δείχνει έντονο ενδιαφέρον για τα τεκταινόμενα της τριμερούς. Σε διπλωματικό επίπεδο θεωρείται βέβαιο ότι το υπό διαμόρφωση πολιτικό και ενεργειακό τόξο θα επεκταθεί προς την πλευρά του Ισραήλ ενώ δεν αποκλείεται η συμμετοχή και άλλων χωρών της περιοχής.

Ικανοποιήσει από την παρουσία Σαμαρά στην Λευκωσία
Παρά τα όσα κατά καιρούς έχουν λεχθεί για τις σχέσεις Αναστασιάδη – Σαμαρά αλλά και για τα επίπεδα συνεργασίας και συνεννόησης των δυο κυβερνήσεων η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού απέδωσε τα αναμενόμενα.

Ο κ. Σαμαράς μίλησε επί της ουσίας στέλνοντας ισχυρό μήνυμα προς την Τουρκία και την διεθνή κοινότητα αλλά την ίδια ώρα για να τονώσει το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών μίλησε την γλώσσα της ψυχής.

Ειδικότερα οι αναφορές του από το βήμα της Βουλής των Αντιπροσώπων στόχο είχαν να δείξουν ότι η Ελλάδα είναι  κοντά στους Έλληνες της Κύπρου.

Εκτός από το φόρο τιμής που απέτισε στους ήρωες της Κυπριακής ελευθερίας σημαντική χαρακτηρίζεται η αναφορά του Αντώνη Σαμαρά στους Ελλαδίτες που έπεσαν την περίοδο της τουρκικής εισβολής του 1974.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σφραγίζει τη συνεργασία στα ενεργειακά η τριμερής

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση