ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αρνητικό το κλίμα για την πρόταση μομφής εναντίον της Κομισιόν

Η Ολομέλεια του Σώματος θα ψηφίσει επί της πρότασης την Πέμπτη

ΚΥΠΕ

Αρνητικό σε γενικές γραμμές ήταν το κλίμα από τις μεγάλες πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου όσον αφορά την πρόταση μομφής που υποβλήθηκε εναντίον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κατά τη συζήτηση που διεξήχθη το απόγευμα στην Ολομέλεια του Σώματος, το οποίο θα ψηφίσει επί της πρότασης την Πέμπτη.

Απευθυνόμενος προς τους Ευρωβουλευτές, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ανέφερε ότι έχει τοποθετηθεί υπέρ της διαφάνειας σε θέματα φορολογίας καθώς και ότι έχει αναθέσει στον Πιερ Μοσκοβισί να προετοιμάσει οδηγία για τη δημιουργία φορολογικής επιτροπής.

Βλέποντας, είπε, την ταυτότητα όλων όσοι την υπογράφουν διερωτώμαι ποια είναι τα κίνητρά τους. Οι προθέσεις δεν είναι αυτές οι οποίες μας είπαν γιατί πρέπει να γνωρίζουν ότι εγώ δεν είμαι φίλος των μεγάλων κεφαλαίων, πρόσθεσε. Η πρόταση έχει υποβληθεί από την Ομάδα Ευρώπη Ελευθερίας και Άμεσης Δημοκρατίας του Νάιτζελ Φάραζ και σειρά μη εγγεγραμμένων Ευρωβουλευτών, συμπεριλαμβανομένης της Μαρίν Λε Πεν.

Υποσχέθηκε παράλληλα ότι θα τηρήσει πλήρως τις δεσμεύσεις του και θα εφαρμόσει το πρόγραμμά του βάσει του οποίου εκλέχθηκε από την πλειοψηφία της Ευρωβουλής.

Τη στήριξη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος έδωσε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας  του Μάνφρεντ Βέμπερ στον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και σε ολόκληρη την Επιτροπή. «Έχει την πλήρη στήριξή μας και την Πέμπτη θα καταψηφίσουμε την πρόταση».

Χαίρομαι για την ψηφοφορία της Πέμπτης, είπε, προσθέτοντας ότι «θέλω να συνεχίσει να εργάζεται η Κομισιόν». Θα δούμε, συμπλήρωσε, αν θα σημειώσουν μια νίκη οι λαϊκιστές και οι ακροδεξιοί, προσθέτοντας παράλληλα ότι ο ίδιος δεν επιθυμεί να συμβεί κάτι τέτοιο. Απευθυνόμενος στους εμπνευστές της πρότασης μομφής Φάραζ, Λεπέν και λοιποί, όπως ανέφερε, τους είπε ότι «δεν εργάζονται εποικοδομητικά, μόνο καταστροφικά».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Ομάδας της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Τζιάνι Πιτέλα ανέφερε ότι αν πετύχει η πρόταση μομφής, τότε θα τιναχθούν όλα στον αέρα, αφού θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις επί διαπραγματεύσεων για τον ορισμό νέων Επιτρόπων και στο μεταξύ θα καταρρεύσει η ΕΕ.

“Αυτό το οποίο θα πρέπει να φοβάστε, προειδοποίησε, είναι η πρόταση μομφής των πολιτών αν δεν κάνουμε τίποτε για να ξεπεραστεί η κρίση. Θα μας πετάξουν όλους έξω. Εμείς δεν σας δώσαμε μια δήλωση, σας δώσαμε εμπιστοσύνη βάσει της ουσίας των προτάσεών σας και γι` αυτό το λόγο θα επαγρυπνούμε,” πρόσθεσε.

Εκ μέρους της Ομάδας των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών ο Ρίζαρντ Άντονι Λεγκούτκο ζήτησε εις βάθος ενημέρωση για τις φορoλογικές συμφωνίες που έγιναν με πολυεθνικές. Είπε επίσης ότι η διερεύνηση θα πρέπει να γίνει από τις Αρχές του Λουξεμβούργου και από ανεξάρτητες Αρχές όπως ο ΟΟΣΑ. Η αρχή ότι κανείς δεν μπορεί να δικάζει υποθέσεις που τον αφορούν δεν πρέπει να παραβιαστεί, ανέφερε, εκτός αν θέλουμε να γελοιοποιηθούμε.

Για διεστραμμένη λογική των ομάδων Φαράζ και Λε Πεν έκανε λόγο ο αρχηγός της ομάδας των Φιλελευθέρων Γκι Φέρχοφσταντ, ο οποίος επικαλέστηκε τα λόγια του ιδρυτή του UKIP ότι το κόμμα «είναι ρατσιστικό και ξενοφοβικό». Είπε επίσης ότι το μόνο ενδιαφέρον αυτής της πρότασης μομφής είναι η αποκάλυψη της κρυφής σχέσης, κατά τον ίδιο, μεταξύ Φάραζ και Λεπέν.  Ας καταψηφίσουμε αυτή την ανόητη πρόταση, κάλεσε τους συναδέλφους του Ευρωβουλευτές.

Να συσταθεί εξεταστική επιτροπή για να εξετάσει το σκάνδαλο με τις πολυεθνικές στο Λουξεμβούργο ζήτησε, εκπροσωπώντας τη Συνομοσπονδιακή Ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς/Αριστερά των Πρασίνων των Βορείων Χωρών, ο Γαμπριέλ Ζίμερ εκφράζοντας απογοήτευση από τον κ. Γιούνκερ.

Εκ μέρους της Ομάδας των Πρασίνων / Ευρωπαϊκής Ελεύθερης Συμμαχίας η Ρεμπέκα Χαρμς ζήτησε επίσης να ξεκαθαρίσει το ζήτημα, προσθέτοντας ότι θεωρεί πως δεν θα γίνει τώρα αυτό ακολουθώντας τη διαδικασία «φέρτε μου την κεφαλή του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ». Αντίθετα επειδή όλη η Ευρώπη στρέφεται προς το πρόσωπό του, ανέφερε, ο κ. Γιούνκερ θα πρέπει να αλλάξει τα πράγματα στο Λουξεμβούργο και σε άλλες χώρες. Πρέπει, είπε, να τελειώσει η αιώνια διαφωνία για μια κοινή φορολογική βάση.

Ο Ευρωβουλευτής της Ομάδας Ευρώπη Ελευθερίας και Άμεσης Δημοκρατίας Στίβεν Γουλφ είπε ότι πρόκειται για ένα φορολογικό σκάνδαλο και απευθυνόμενος στον κ. Γιούνκερ ανέφερε ότι «όσο κάθεστε εκεί η ατμόσφαιρα θα γίνεται όλο και χειρότερη».

Σύμβολο απάτης, διαφθοράς και υποστήριξης των μεγάλων επιχειρήσεων που κερδοσκοπούν εις βάρος των φτωχών αποκάλεσε τον κ. Γιούνκερ η Μαρίν Λε Πεν, η οποία είπε ότι “είναι σαν να βάζουμε τον Αλ Καπόνε Πρόεδρο της Επιτροπής Ασφάλειας.”

 

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση