ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Κατοχυρώθηκαν στοιχειώδη δικαιωμάτα συλληφθέντων - κατηγορουμένων

Η ολομέλεια ψήφισε ομόφωνα τους εναρμονιστικούς νόμους

ΚΥΠΕ

Η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων ψήφισε το απόγευμα ομόφωνα, τροποποιήσεις τριών βασικών νομοθεσιών, που αφορούν τα δικαιώματα των συλληφθέντων προσώπων προς εναρμόνιση της κυπριακής νομοθεσίας με το κοινοτικό κεκτημένο.

Ο πρώτος νόμος, που ψηφίστηκε, τροποποίησε τον περί ποινικής δικονομίας νόμο ώστε να κατοχυρώνει το δικαίωμα έγκαιρης πρόσβασης συλληφθέντος προσώπου στα ουσιώδη έγγραφα που σχετίζονται με την υπόθεση του και την υπό προϋποθέσεις κατοχύρωση του δικαιώματος του κατηγορούμενου για δωρεάν πρόσβαση σε καταθέσεις και έγγραφα που λήφθηκαν κατά τη διερεύνηση της υπόθεσης εναντίον του. Παρέχει, επίσης, τη δυνατότητα άσκησης δικαστικού έλεγχου επί της άρνησης της κατηγορούσας αρχής να παρέχει στον κατηγορούμενο πρόσβαση σε έγγραφα και καταθέσεις ύστερα από σχετικό αίτημα κατά την πρώτη δικάσιμο της υπόθεσης του.

Ο δεύτερος νόμος, τροποποίησε το νόμο για τα δικαιώματα των προσώπων που συλλαμβάνονται και τελούν υπό κράτηση και ενισχύει το δικαίωμα του προσώπου που συλλαμβάνεται στην ενημέρωση και την υποχρέωση της Αστυνομίας να παρέχει σε συλληφθέν πρόσωπο, αμέσως μετά τη σύλληψη του, έγγραφο δικαιωμάτων που έχει συνταχθεί σε γλώσσα που το συλληφθέν πρόσωπο κατανοεί.

Ο τρίτος νόμος τροποποίησε το νόμο για το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης και των διαδικασιών παράδοσης εκζητουμένων μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ και εισάγει την υποχρέωση της Αστυνομίας να παρέχει έγγραφο δικαιωμάτων σε εκζητούμενο πρόσωπο που συλλαμβάνεται βάσει ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης.

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών Σωτήρης Σαμψών, η οποία συζήτησε τα τρία νομοσχέδια, είπε ότι συνιστούν κατοχύρωση στοιχειωδών δικαιωμάτων, τα οποία η Κύπρος έπρεπε να κατοχυρώσει από καιρό, προσθέτοντας ότι η Επιτροπή Νομικών χαιρετίζει την ψήφιση των νόμων.

Η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε ομόφωνα σε νόμο και νομοσχέδιο με το οποίο συμπληρώνονται κενά που διαπιστώθηκαν στο νόμο για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση