ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κομματικό παζάρι για την θέση του Δημάρχου Πάφου

Τα πρώτα ονόματα και οι πιθανές συνεργασίες των κομμάτων

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Από ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ "Κ"
Δυο χρόνια προτού στηθούν οι κάλπες για τις δημοτικές και κοινοτικές εκλογές η Πάφος θα κληθεί να εκλέξει νέο δήμαρχο μετά και την παραίτηση του Σάββα Βέργα. Παραίτηση που δεν έπιασε στον ύπνο τα κομματικά επιτελεία τουλάχιστον σε τοπικό επίπεδο μιας και οι ζυμώσεις για την επόμενη μέρα στον δημαρχιακό θώκο, όπως λέγεται έντονα στους Παφίτικους κύκλους, είχαν ξεκινήσει ανεπίσημα πολύ πριν την παραίτηση Βέργα.

Η εικόνα που παρουσιάζει η Πάφος με τις απανωτές αποκαλύψεις για σκάνδαλα ολκής επηρεάζουν τις ανεπίσημες διεργασίες με τα περισσότερα κόμματα σε τοπικό επίπεδο να συγκλίνουν ότι η Δημοτική αρχή της πόλης στην παρούσα κατάσταση έχει ανάγκη από ευρύτερες συναινετικές διεργασίες. Στο πνεύμα αυτό εκτιμάται ότι θα κινηθούν και οι διεργασίες για τις επαναληπτικές εκλογές της 11ης Ιανουαρίου 2015. Το ζητούμενο των επόμενων ημερών θα είναι τα ονόματα τα οποία θα πέσουν στο τραπέζι των διαβουλεύσεων. Ονόματα τα οποία θα κρίνουν και τις ενδεχόμενες συνεργασίες.

Η επικρατέστερη άποψη που κυριαρχεί αυτή την περίοδο στους κομματικούς κύκλους της Πάφου είναι η ανάγκη σύγκλισης σε πρόσωπα τα οποία δεν έχει αγγίξει το σκάνδαλο του ΣΑΠΑ ή άλλα σκάνδαλα που συνταράσσουν την πόλη. Εν αναμονή της ονοματολογίας που αναμένεται να φουντώσει τις επόμενες μέρες, ο αντιδήμαρχος της πόλης Μάκης Ρουσής και μέλος της δημοτικής ομάδας της ΕΔΕΚ είναι ο πρώτος που έχει εκφράσει ανοιχτά το ενδιαφέρον του για τον δημαρχιακό θώκο. Ο κ. Ρουσής, που ασκεί καθήκοντα δημάρχου από τότε που ο Σάββας Βέργας αποσύρθηκε λόγω της υπόθεσης με τα απειλητικά SMS, θεωρεί φυσιολογικό το ενδιαφέρον του ένεκα της οκτάχρονης θητείας στο Δημοτικό Συμβούλιο ως αντιδήμαρχος. Με εξαίρεση λοιπόν τον κ. Ρουσή στην Πάφο άρχισαν να ακούγονται ήδη τα πρώτα ονόματα που θα μπορούσαν να ηγηθούν του Δημοτικού Συμβουλίου σε μια δύσκολη περίοδο για την πόλη.

Οι κυοφορούμενες συνεργασίες
Όλα τα κόμματα σε τοπικό επίπεδο συμφωνούν επί της γενικής αρχής ότι η Πάφος είναι μια ιδιάζουσα περίπτωση που δεν μπορεί να τύχει εφαρμογής η γενικότερη πολιτική των κομμάτων. Στο πνεύμα αυτό υπάρχουν απόψεις που θέλουν όλα τα σενάρια για τις επαναληπτικές της 11ης Ιανουαρίου ανοικτά.  Το Δημοκρατικό Κόμμα, όπως λένε στελέχη του σε τοπικό επίπεδο, θα διεκδικήσει την Δημαρχία με υποψήφιο ο οποίος θα είναι σε θέση να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον και από άλλους κομματικούς χώρους όπως τον Δημοκρατικό Συναγερμό.

Μια τέτοια περίπτωση που έχει αρχίσει να ακούγεται είναι ο αντιπρόεδρος του κόμματος Χρίστος Πατσαλίδης ο οποίος είναι επικεφαλής του Πάφος 2017. Το περιβάλλον του πρώην υπουργού Υγείας δεν αποκλείει ένα τέτοιο ενδεχόμενο ωστόσο αυτό το οποίο αφήνεται να διαρρεύσει ως προϋπόθεση είναι ενδεχόμενη υποψηφιότητά του να τύχει τέτοιας υποστήριξης, κάτι που θα του επιτρέψει να έχει ουσιαστικό ρόλο σε ένα Δημοτικό Συμβούλιο  το οποίο σήμερα είναι κατακερματισμένο. Ενδεχόμενη υποψηφιότητα Πατσαλίδη δεν απορρίπτεται από Συναγερμικούς κύκλους. Ωστόσο, το τοπίο για την στάση της Πινδάρου θα ξεδιαλύνει ο πρόεδρος του κόμματος Αβέρωφ Νεοφύτου άμα τη επιστροφή του από το εξωτερικό την Τετάρτη και την σύγκληση του Πολιτικού Γραφείου την Πέμπτη με την συμμετοχή του βουλευτή Πάφου Κωστάκη Κωνσταντίνου, της Επαρχιακής Γραμματείας και της Δημοτικής ομάδας του Συναγερμού.

Στο ΔΗΚΟ υπάρχουν απόψεις που λένε ότι ο Νικόλας Παπαδόπουλος μέσα από ενδεχόμενη στήριξη Πατσαλίδη θα προσπαθήσει να εξομαλύνει τις σχέσεις του με τον αντιπρόεδρο του κόμματος. Υπάρχουν όμως απόψεις που υποστηρίζουν ότι το ΔΗΚΟ θα μπορούσε μαζί με κάποιο άλλο κόμμα να υποστηρίξει μια τρίτη υποψηφιότητα από άλλο κομματικό χώρο στο πνεύμα της ευρύτερης συναίνεσης. Μια τέτοια περίπτωση, όπως λέγεται σε κομματικούς κύκλους, δυνατόν να ήταν ο Φειδίας Σαρίκας ο οποίος θα μπορούσε να υποστηριχθεί από τον Συναγερμό αλλά και από το ΔΗΚΟ. Ωστόσο, ο βουλευτής της ΕΔΕΚ  δεν φαίνεται να είναι θετικός σε μια τέτοια εξέλιξη. Το μόνο κόμμα που δεν έχει δείξει προθέσεις έστω και ανεπίσημα είναι το ΑΚΕΛ το οποίο κύκλοι της Πάφου τοποθετούν περισσότερο κοντά στην ΕΔΕΚ. Σημαντικό ρόλο στα τεκταινόμενα της Πάφου αναμένεται να διαδραματίσει και η Συμμαχία Πολιτών η οποία διατηρεί ένα υπολογίσιμο ποσοστό ψηφοφόρων. 

Το μόνο σίγουρο στην Πάφο είναι ότι η πόλη θα κάνει γιορτές με άρωμα εκλογών και όλα τα ενδεχόμενα για τους υποψηφίους ανοικτά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στις 30 Δεκεμβρίου η υποβολή υποψηφιοτήτων για Δημαρχία Πάφου

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση