ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Φωτίου:Αναφθέραιτο δικαίωμα των συγγενών αγνοουμένων να γνωρίζουν

ΚΥΠΕ

Ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα Φώτης Φωτίου τόνισε σήμερα ότι “για την Κυβέρνηση το θέμα δεν λήγει με τον εντοπισμό και την ταυτοποίηση δύο ή τριών οστών από τα λείψανα των αγνοουμένων, οι συγγενείς των οποίων έχουν πλήρες και κατοχυρωμένο δικαίωμα να γίνουν δέκτες όλης της αλήθειας για την τύχη των αγαπημένων τους και ούτε η αλήθεια μπορεί να αποκρυβεί όταν τα γεγονότα βοούν”.

Μετά από σύσκεψη με την Επιτροπή Συγγενών Αγνοουμένων Άσσιας ο κ. Φωτίου αναφέρθηκε και στο πιστοποιητικό για την αιτία θανάτου των αγνοουμένων και είπε ότι “έγιναν βελτιώσεις με βάση και τις εισηγήσεις των οργανωμένων συνόλων των οικογενειών των αγνοουμένων” σημειώνοντας ότι “το πιστοποιητικό θανάτου πρέπει να αντικατοπτρίζει τις πραγματικές αιτίες και λόγους θανάτου του αγνοουμένου”.

Ο Επίτροπος δήλωσε ότι μετά από τις σημερινές συζητήσεις έχουν ληφθεί αποφάσεις. Συγκεκριμένα ο κ. Φωτίου είπε, “θα αναληφθεί σύντομα μια συντονισμένη προσπάθεια σε συνεργασία και με την Επιτροπή Συγγενών Αγνοουμένων της Άσσιας και το Υπουργείο Εξωτερικών ώστε, ανεξάρτητα από τις άλλες ενέργειες που έγιναν και γίνονται, να τεθεί επιτακτικά τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό στις πρεσβείες και σε διεθνείς οργανισμούς που είναι σε θέση να εξασκήσουν τις αναγκαίες πιέσεις προς την τουρκική πλευρά”.

Για τα διαμειφθέντα στη σύσκεψη, η οποία κράτησε πέραν της μίας ώρας, ο κ. Φωτίου είπε ότι “συζητήσαμε μια από τις πιο τραγικές πτυχές αυτού του δράματος, τη μετακίνηση οστών από τον αρχικό χώρο ταφής τους”.

Ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα είπε ότι “προφανώς για λόγους απόκρυψης της μεγάλης τους ενοχής οι Τούρκοι μετακίνησαν με εκσκαφείς λείψανα αγνοουμένων από τους πρωτογενείς χώρους ταφής σε άλλους χώρους που παραμένουν άγνωστοι”. Ο κ.Φωτίου έκανε έκκληση σε όσους έχουν πληροφορίες να επικοινωνήσουν για να γίνει πιο εύκολο το έργο της ΔΕΑ.

Ο Κοινοτάρχης Άσσιας Γιώργος Ιωάννου ευχαρίστησε τον κ. Φωτίου για την πρόσκληση που έλαβαν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς για συζήτηση του θέματος των αγνοουμένων της Άσσιας και είπε ότι “εύχομαι και ελπίζω ότι η προσπάθειά του αυτή θα ευοδώσει εις το σκοπό μας”. Ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων και Αδηλώτων Αιχμαλώτων Νίκος  Σεργίδης είπε ότι στεκόμαστε δίπλα στις επηρεαζόμενες οικογένειες και μαζί τους θα δώσουμε τον αγώνα και θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια.

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση