ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ειρήνη τώρα ζητά η Δικοινοτική Πρωτοβουλία Ειρήνης-Ενωμένη Κύπρος

Συμβολική εκδήλωση στο οδόφραγμα της Λήδρας με αίτημα την επανέναρξη των διαπραγματέυσεων

ΚΥΠΕ

Συμβολική εκδήλωση υπέρ της επανένωσης της Κύπρου πραγματοποίησε χθες η Δικοινοτική Πρωτοβουλία Ειρήνης - Ενωμένη Κύπρος στο οδόφραγμα της οδού Λήδρας.

Η ομάδα συγκεντρώθηκε στο οδόφραγμα της οδού Λήδρας κρατώντας πανό στα οποία αναγράφονταν συνθήματα όπως «Λύση, Ειρήνη Τώρα», «Αρχίστε Διαπραγματεύσεις Τώρα» και «Υπήρχαμε, υπάρχουμε και θα υπάρχουμε».

«Σήμερα μέσα από τα δικά σας μάτια βλέπουμε να υπάρχει ελπίδα και προοπτική», ανέφερε στην ομιλία του ο Τάκης Χατζηδημητρίου. Σήμερα, πρόσθεσε, «σε αυτό το σημείο, με απλωμένα τα χέρια, ρίχνουμε τους φραγμούς, καταλύουμε τα οδοφράγματα, ενώνουμε τη Λευκωσία, ενώνουμε την Κύπρο, η διχοτόμηση, η έχθρα, η διαίρεση είναι παρελθόν».

Τώρα είναι η ώρα, συνεχισε ο κ. Χατζηδημητρίου, «να κάνουμε αυτό που είχε την τόλμη να κάνει η Ντογιούζ Ντεριά να ζητήσουμε συγνώμη ο ένας από τον άλλο». «Να συμπορευθούμε όλοι μαζί για την Κύπρο του μέλλοντος». Αυτό τον δρόμο ανοίγουμε, είπε, «το δρόμο που έχει για τέρμα μόνο την ενωμένη, ειρηνική και δημοκρατική Κύπρο για όλους τους Κυπρίους, Τ/κ και Ε/κ».

Τη θέση ότι «τώρα είναι η ώρα να ενώσουμε τα χέρια μας για την ειρήνη» εξέφρασε από την πλευρά του Ταχίρ Γκοκτσεμπέλ.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης στους συγκεντρωθέντες μίλησαν και οι Χουσεΐν Ακανσόι και Πέτρος Σουππουρής οι οποίοι έχασαν τις οικογένειές τους το 1974.

«Μαζί με τον φίλο Χουσεΐν λέμε σε σας ότι αυτή είναι η οδός: να συγχωρέσουμε τι έγινε, να μάθουμε τι έγινε», είπε ο κ. Σουππουρής. Μαζί, πρόσθεσε, «να πούμε στους Τούρκους, στους στρατούς, `αφήστε μας ήσυχους και θα τα βρούμε μεταξύ μας`».

Αυτό είναι, είπε, «το μήνυμα μας». Έχουμε, πρόσθεσε, «ένα πολύ ωραίο νησί και είναι κρίμα να το ξανακαταστρέψουμε. Αν αφήσουμε ορισμένες ομάδες εξτρεμιστών θα μας το καταστρέψουν».

«Πιστεύουμε ότι πρέπει να ενώσουμε τα χέρια μας, να ενώσουμε τα μυαλά μας, να ενώσουμε τις καρδιές μας και να αγωνιστούμε εναντίον αυτής της σκοτεινιάς», είπε ο κ. Ακανσόι.

Άρντα Γκιουρντούζ και Αντρούλλα Σιάτη τραγούδησαν τραγούδια ειρήνης.

Μετά τις ομιλίες η ομάδα περπάτησε προς τη νεκρή ζώνη. Ακανσόι και Σουππουρής μαζί με άλλους  σχημάτισαν ανθρώπινη αλυσίδα κρατώντας λευκή κορδέλα ως σύμβολο της βούλησης και επιθυμίας των Κυπρίων για επανένωση της χώρας.

Ομάδα της λεγόμενης αστυνομίας εμπόδισε την ομάδα να περάσει στα κατεχόμενα κρατώντας την κορδέλα. Ο αρχηγός της «αστυνομίας Λευκωσίας» Μπαρμπαρός Σαβασκί τους είπε ότι η περιοχή είναι στρατιωτική και ότι απαγορεύονται οι διαδηλώσεις.

Κατά τύχη περνούσε εκείνη την ώρα από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών Οζντίλ Ναμί με την οικογένειά του και οι ακτιβιστές του ζήτησαν να τους αφήσει να περάσουν.

Αφότου μίλησε με τον κ. Σαβασκί ο κ. Ναμί τους είπε ότι το σημείο είναι οδόφραγμα και δεν είναι το μέρος για να διοργανώνονται τέτοιες εκδηλώσεις. Υπάρχουν τους είπε ειδικοί κανονισμοί που διέπουν τις δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα εδώ. Κάλεσε την ομάδα να περάσουν στα κατεχόμενα και να συνεχίσουν τη διαδήλωσή τους εκεί.

Μετά την αναχώρηση του κ. Ναμί, η «αστυνομία» δεν άφησε την ομάδα να περάσει. Αφού έμειναν εκεί για λίγη ώρα και τραγούδησαν τραγούδια όπως «Δώστε στην ειρήνη μια ευκαιρία», τα μέλη της ομάδας έκοψαν την κορδέλα σε μικρά κομμάτια, τα οποία και έδεσαν στα κεφάλια τους πέρασαν στα κατεχόμενα και ακολούθως έδεσαν ξανά την κορδέλα σχηματίζοντας εκ νέου μια ανθρώπινη αλυσίδα.

Σε δηλώσεις του στα κατεχόμενα ο Γενικός Γραμματέας της συνδικαλιστικής οργάνωσης εκπαιδευτικών KTOS Σενέρ Ελτσίλ είπε ότι η εκδήλωση ήταν συμβολική και ότι η διχοτόμηση της Κύπρου είναι ένα σημαντικό πρόβλημα.

Ανέφερε επίσης ότι οι Κύπριοι επιθυμούν την επανένωση της χώρας τους. Ο κ Ελτσίλ πρόσθεσε ότι δεν ήταν η ε/κ αστυνομία και τα Ηνωμένα Έθνη που τους εμπόδισαν αλλά η τ/κ «αστυνομία» ακολουθώντας τις οδηγίες του τουρκικού στρατού. Η Τουρκία, είπε, δεν θέλει τη λύση αλλά τη διχοτόμηση της Κύπρου.

Ανέφερε επίσης ότι ο κ. Ναμί δεν μπορούσε να κάνει τίποτε και ότι ο ίδιος δεν πιστεύει πλέον ότι ο κ. Ναμί θέλει τη λύση.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση