ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η επιστροφή της πολιτικής Λαμογιάς

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Πέντε χρόνια απομόνωσης ήταν η ποινή που επέβαλε στον εαυτό του  ο Mr του αμίμητου, «Λεφτά Υπάρχουν» για ό,τι προκάλεσε στην Ελλάδα ο ίδιος και το κόμμα του.

Πέντε χρόνια είχε εξαφανισθεί, αφού πρώτα παρέδωσαν την Ελλάδα σε κουτί συσκευασίας δώρου σε Τροϊκανούς, Μοϊκανούς, Άγγλους, Γάλλους, Πορτογάλους και λοιπές φυλές αγρίων ένθεν και κείθεν του Ατλαντικού Ωκεανού.

Ο γνήσιος εκφραστής της θεωρίας του «Μαζί τα φάγαμε» είναι και πάλι εδώ, σε μια προσπάθεια να επαναπατρίσει τις διάσπαρτες δυνάμεις της Λαμογιάς, που δημιούργησε από το 1981 και εντεύθεν το κόμμα της «ΑΛΛΑΓΗΣ».

Από την πρώτη σύναξη των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών οι μόνοι που έλειπαν ήταν ο μακαρίτης ο Α. Παπανδρέου και φυσικά το ΠΑΣΟΚ της τότε εποχής. Για τα υπόλοιπα, λες και δεν πέρασε μια μέρα.

Ο Γ. Παπανδρέου το περασμένο Σάββατο επιχείρησε να επαναλάβει την ιστορία: Να αναγεννηθεί μέσα από μια καταστροφή. Όπως το ΠΑΣΟΚ μετά την επταετία. Στις 25 Ιανουαρίου θα φανεί στην κάλπη, αν η οικονομική πανωλεθρία της Ελλάδας ήταν αρκετή για να βάλει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας την λαμογιά ως τρόπο σκέψης έκφρασης και συμπεριφοράς. 

Γιατί τα Λαμόγια υπάρχουν. Εγκατέλειψαν την ιδεολογική τους στέγη, όπως ο Ιταλός καπετάνιος του Costa Concordia όταν το πλοίο του  βούλιαζε. Τώρα, επιστρέφουν για να σώσουν την Ελλάδα από την κακιά δεξιά του Σαμαρά και του κυβερνητικού εταίρου του, που κρατά όμως την σφραγίδα της «μεγάλης» δημοκρατικής παράταξης και της «Αλλαγής».

Για πέντε χρόνια ο ηγέτης της νέας δημοκρατικής παράταξης βρισκόταν σε επ’ αόριστον άδεια από τα έδρανα της Βουλής και μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, όπου μάλιστα έδινε και συμβουλές από αέρος στους Αμερικανούς για θέματα οικονομικής πολιτικής.

Και όταν έκρινε ότι ο κορνιακτός από τότε που πήγε να βγάλει τον ΠΑΣΟκικό τσαμπουκά στην Μέρκελ και τους υπολοίπους των G8 έκατσε, επέστρεψε για να σώσει την Ελλάδα από την κακιά δεξιά και τον σύντροφο Ευάγγελο. 

Ο Γ. Παπανδρέου γύρισε και θυμήθηκε τον Ελληνικό λαό για να πάρει πίσω την Παπανδρεϊκή προίκα που έδωσε στον Βενιζέλο, όταν ο ίδιος έκρινε ότι θα πρέπει να υποστεί την αυτοκάθαρση της πίστης, όπως οι γέροντες ασκητές του Αγίου Όρους.

Και όταν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αρνήθηκε να του παραδώσει τα κλειδιά, θύμωσε και ίδρυσε το Κίνημα Δημοκρατών και Σοσιαλιστών. Ένα Κίνημα, που, αν κρίνουμε από τα πρόσωπα που έκαναν την εμφάνισή τους στην επίσημη πρώτη του, φιλοδοξεί να φέρει πίσω όλους εκείνους που από Κόμμα μετέτρεψαν το ΠΑΣΟΚ σε σημείο στίξης, αποδεχόμενοι την φιλοξενία που τους πρόσφερε κατά κύριο λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το 2012 ο Ελληνικός λαός πίστεψε ότι η χώρα επιτέλους γλίτωσε από τα πολιτικά Χατζιδάκια και Θεοδωράκια του Σαββόπουλου. Κατά το ήμισυ διαψεύστηκε. Αυτό που δεν έχουμε δει ακόμα είναι την επιστροφή του Κώστα Καραμανλή τζούνιορ, διεκδικώντας να του παραδοθεί η πολιτική προίκα του παππού του   ή σε διαφορετική περίπτωση να ιδρύσει την Νεότερη Νέα Δημοκρατία. 

Για την ώρα φαίνεται ότι το αντίπαλο πολιτικό δέος για την οικογένεια Παπανδρέου ή επιλέγει την αυτοεξορία στα πίσω και πάνω έδρανα της Νέας Δημοκρατίας στη Βουλή ή αναμένει πρόσκληση να επιστρέψει ως σωτήρας της χώρας, όπως έγινε με τον παππού του το 1974. 

Το ΠΑΣΟΚ του Ευάγγελου Βενιζέλου δεν έχει να φοβηθεί σε τίποτα το νέο ΠΑΣΟΚ του Γ. Παπανδρέου, αν συνεχίζει να έχει ως επιδίωξη την κάθαρση του κόμματος από το παρελθόν.

Γιατί ο Γ. Παπανδρέου είναι σίγουρο ότι θα συγκεντρώσει δίπλα του όλους εκείνους, που κατέστησαν τη λαμογιά κυρίαρχη πολιτική συμπεριφορά  και ιδεολογία για πάνω από δυο δεκαετίες, διαβρώνοντας τον ιστό σκέψης της ελληνικής κοινωνίας.

Αυστηρά ομιλούντες όλα τα στελέχη εκείνα της δημοκρατικής παράταξης που πήγαν κατά μεριά ΣΥΡΙΖΑ, θα πρέπει τώρα να επιστρέψουν στο σπίτι τους. Η κυρίαρχη ιδεολογία μέσα στην οποία ανδρώθηκαν πολιτικά είναι και πάλι παρούσα.

Και στο κάτω-κάτω, βρε αδελφέ, άλλο να είναι είσαι στην αυθεντική πλευρά της λαμόγιας και άλλο στην ιμιτασιόν.

tomarasa@kathimerini.com.cy
  

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Απόστολος Τομαράς: Τελευταία Ενημέρωση