ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στη μέγγενη των αγορών η Ελλάδα

Υποβάθμιση θα εξετάσει ο S&P αν δεν υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές - Βουτιά στο Χ.Α.

Εντείνεται η αβεβαιότητα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, μετά τις ανησυχητικές εξελίξεις στο χρηματιστήριο, όπως επίσης και τις αντιδράσεις των οίκων αξιολόγησης στα πρώτα 24ωρα παρουσίας της νέας κυβέρνησης.

Από τη μία, ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's ανακοίνωσε ότι έθεσε την αξιολόγηση της Ελλάδας υπό παρακολούθηση με αρνητικές προοπτικές, μελετώντας ακόμα και το ενδεχόμενο υποβάθμισης του αξιόχρεου της χώρας.

Στην ανακοίνωσή του, ο οίκος σημειώνει ότι κάποιες από τις οικονομικές και δημοσιονομικές πολιτικές που υποστηρίζει η νέα ελληνική κυβέρνηση είναι ασύμβατες με το πλαίσιο μέτρων που έχουν συμφωνηθεί μεταξύ της προηγούμενης κυβέρνησης και των διεθνών πιστωτών της, προειδοποιώντας ότι σε περίπτωση που η κυβέρνηση Τσίπρα δεν καταλήξει σε συμφωνία με τους πιστωτές για νέα βοήθεια, θα αποδυναμωθεί τόσο η χρηματοδοτική θέση της όσο και η πιστοληπτική της αξιοπιστία.

Παράλληλα, ο οίκος διευκρινίζει ότι ενδέχεται να υποβαθμίσει την αξιολόγηση της χώρας, σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε., την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο οδηγηθούν σε αδιέξοδο, περιορίζοντας την δυνατότητα της Ελλάδας να εξυπηρετήσει το χρέος της.

Σημαντικό ρόλο για το καθεστώς αρνητικής παρακολούθησης που τέθηκε η Ελλάδα από τον οίκο S&P έπαιξαν οι αυξημένες εκροές καταθέσεων από ελληνικές τράπεζες, οι οποίες σύμφωνα με έκθεση της Citigroup, ανήλθαν στα 11 δις. ευρώ τις τελευταίες εβδομάδες, την ώρα που περίπου 8 δις. ευρώ φέρεται να εξήλθαν από τη χώρα μόνο τον Ιανουάριο, όπως επίσης και η αυξημένη άντληση ρευστότητας ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ.

Σε μία άλλη εξέλιξη, ο οίκος Fitch ανακοίνωσε ότι θα διοργανώσει την Πέμπτη,στις 16:00 ώρα Κύπρου, μία συζήτηση μέσω τηλεδιάσκεψης για την Ελλάδα, τα βασικά σημεία της οποίας θα είναι οι τελευταίες πολιτικές εξελίξεις, οι συνέπειες για τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα, η θέση του ελληνικού δημοσίου και των ελληνικών τραπεζών όσον αφορά τη ρευστότητα τους επόμενους μήνες, ο κίνδυνος μετάδοσης για την ευρύτερη περιοχή, όπως επίσης και τα εναύσματα για μελλοντικές αξιολογήσεις.

Σε ελεύθερη πτώση το Χ.Α.
Παράλληλα, σε κλίμα ανησυχίας κινήθηκε η ελληνική χρηματαγορά, καταγράφοντας την όγδοη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση στην ιστορία του Χρηματιστηρίου Αθηνών και την δεύτερη μεγαλύτερη από την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.

Ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου πλησίασε το φράγμα των 700 μονάδων, κλείνοντας εν τέλει στις 711,13 μονάδες, σημειώνοντας βουτιά 9,24%, ενώ αναλυτές εκτιμούν ότι ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης ενδέχεται να κατέβει μέχρι και τις 500 μονάδες. 

Επιπλέον, πρωτόγνωρα ήταν τα δεδομένα για τις τραπεζικές μετοχές, οι οποίοι υπέστησαν σοβαρό πλήγμα, καθώς ο σχετικός δείκτης κατέγραψε απώλειες κοντά στο 30%, ενώ σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα κινήθηκαν οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων.

Το κύμα ρευστοποιήσεων που παρατηρήθηκε στο Χρηματιστήριο Αθηνών αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στις δηλώσεις υπουργών της νέας κυβέρνησης για πάγωμα των αποκρατικοποιήσεων (ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, ΑΔΜΗΕ, ΟΛΠ).

Από την άλλη, η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου επισημαίνει ότι συνεχίζει να παρακολουθεί διακριτικά τις εξελίξεις στην Ελλάδα, σημειώνοντας ότι μέχρι στιγμής δεν έχει διαπιστωθεί οποιαδήποτε μεταφορά κεφαλαίων από τις εδώ θυγατρικές εταιρείες προς τις μητρικές.

Στα 11 δισ. η εκροή καταθέσεων
Σε έκθεσή της η Citigroup - μετά από ενημέρωση που είχε από τους εκπροσώπους των τεσσάρων συστημικών τραπεζών- αναφέρει ότι από τις 10 Δεκεμβρίου μέχρι τις 27 Ιανουαρίου η εκροή των καταθέσεων ανέρχεται σε 11 δισ. ευρώ, τα 8 εκ των οποίων "έφυγαν" τον Ιανουάριο. Σημειώνεται ωστόσο ότι οι εκροές ήταν μικρότερης κλίμακας τη Δευτέρα μετά τις εκλογές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Προειδοποιήσεις Σουλτς ενόψει συνάντησης με Τσίπρα
Μπαράζ ανατροπών από υπουργούς ΣΥΡΙΖΑ
Τσίπρας: «Οχι στη ρήξη, δεν συνεχίζουμε την καταστροφή»
Γιούνκερ: «Η Ελλάδα να σεβαστεί την Ευρώπη»
Πυροσβεστική παρέμβαση Δραγασάκη

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση