ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ρωσία: Μείωσε σε 15% το επιτόκιο η Κεντρική

Εξέπληξε τις αγορές η κίνηση της Κεντρικής Τράπεζας να μειώσει κατά 2% το κύριο επιτόκιο

ΚΥΠΕ

Η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας μείωσε την Παρασκευή το κύριο επιτόκιο της σε 15% από 17% σε μια κίνηση που εξέπληξε τις αγορές και προκάλεσε την πτώση του ρουβλιού.

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, σε ανακοίνωσή της η Κεντρική Τράπεζα της χώρας αναφέρει ότι «το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας της Ρωσίας αποφάσισε να μειώσει το βασικό επιτόκιο από 17 σε 15% ανά έτος».

Προσθέτει ότι η μείωση «στοχεύει να αποφύγει τη σημαντική πτώση στην οικονομική δραστηριότητα στο πλαίσιο των αρνητικών εξωτερικών παραγόντων».

Αναφέρει ότι το επιτόκιο θα μειωθεί λόγω της μετατόπισης στην ισορροπία των κινδύνων της επιτάχυνσης της ανάπτυξης καταναλωτικών τιμών και της επιβράδυνσης της οικονομίας.

Οι οικονομολόγοι είχαν σε μεγάλο βαθμό προβλέψει ότι η Κεντρική Τράπεζα θα αποφάσιζε να διατηρήσει το επιτόκιο σταθερό έτσι ώστε να ελέγξει τον πληθωρισμό, παρά το γεγονός ότι το ψηλό επιτόκιο είχε ως αποτέλεσμα την επιβράδυνση των επενδύσεων στην οικονομία.

Η Κεντρική Τράπεζα είχε αυξήσει κατακόρυφα το επιτόκιο στο 17% από το 10,5% στις 15 Δεκεμβρίου 2014 σε μια προσπάθεια να σταθεροποιήσει το ρούβλι.

Με την ανακοίνωση της μείωσης η ισοτιμία του ρουβλιού έπεσε κατά 80 έναντι του ευρώ και κατά πάνω από 71 έναντι του δολαρίου, επίπεδα που είχε να σημειώσει από τις 17 Δεκεμβρίου, μια μέρα μετά από την «Μαύρη Τρίτη», όταν το ρούβλι είχε σημειώσει τη χειρότερη πτώση του από τότε που ήρθε στην εξουσία ο Πρόεδρος της χώρας Βλαντιμίρ Πούτιν πριν από 15 χρόνια.

Η Κεντρική προέβλεψε την Παρασκευή ότι η οικονομία της χώρας θα συρρικνωθεί κατά 3,2% σε ετήσια βάση το πρώτο μισό του 2015.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση