ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Οριστικοποιείται το πλαίσιο της φοιτητικής χορηγίας το Σεπτέμβριο

Φέτος θα ισχύσει η διαδικασία που ακολουθήθηκε και πέρσι

ΚΥΠΕ

Μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο οριστικοποιείται το πλαίσιο της φοιτητικής χορηγίας, καθώς και η επεξεργασία του σχετικού Νομοσχεδίου από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού (YΠΠ). Τις εισηγήσεις των φοιτητών αναφορικά με το Νομοσχέδιο για την παροχή Φοιτητικής Χορηγίας, συζήτησε σήμερα με την Παγκύπρια Ομοσπονδία Φοιτητικών Ενώσεων (ΠΟΦΕΝ), ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Κώστας Καδής.

Ανακοίνωση του ΥΠΠ αναφέρει ότι “μέσα από μια εποικοδομητική συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων, αναγνωρίστηκε από κοινού ο προβληματικός τρόπος με τον οποίο παρέχεται σήμερα η φοιτητική χορηγία και η ανάγκη εκσυγχρονισμού του”. Για το σκοπό αυτό, συμφωνήθηκε το βασικό πλαίσιο των αρχών που θα διέπει τη νέα διαδικασία παροχής χορηγιών προς τους φοιτητές.

Η παραπάνω συμφωνία ικανοποιεί τις βασικές αρχές που το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού είχε θέσει από την έναρξη της διαδικασίας, δηλαδή την απλοποίηση των διαδικασιών, τη χρηστή διαχείριση των δημόσιων οικονομικών και τη στοχευμένη επιδοματική πολιτική.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση “το αποτέλεσμα της συνάντησης καταδεικνύει ότι ο διάλογος είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος επίλυσης προβλημάτων, καθώς δίνει τη δυνατότητα να εισακουστούν οι απόψεις όλων, οδηγώντας σε αναβαθμισμένες ποιοτικά λύσεις”.

Η συμφωνία περιλαμβάνει ότι “η διαδικασία χορηγίας θα λαμβάνει υπόψη την κατάσταση της οικογένειας (π.χ. πολύτεκνοι, ευπαθείς ομάδες) καθώς και την οικονομική της επάρκεια (εισοδήματα, ακίνητη και κινητή περιουσία) με κλιμακωτή διαβάθμιση, ενώ το ύψος των κριτηρίων θα καθοριστεί έπειτα από την επεξεργασία των στοιχείων που θα δοθούν από το Υπουργείο Οικονομικών”.

Η συμφωνία περιλαμβάνει επίσης, “το ενδεχόμενο αξιολόγησης περισσότερων δεδομένων σε σχέση με την οικονομική κατάσταση της οικογένειας θα διερευνηθεί περαιτέρω ενώ για  αποτελεσματικότερη και ολοκληρωμένη διαχείριση όλων των χορηγιών που δίνονται στους φοιτητές θα δημιουργηθεί μία Ενιαία Υπηρεσία για θέματα φοιτητικών χορηγιών”.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΠ στην συμφωνία περιλαμβάνεται και “η υιοθέτηση μίας αίτησης στην οποία θα ενσωματώνονται όλα τα θέματα φοιτητικών χορηγιών με αποτέλεσμα να ασκείται πιο αποτελεσματικός έλεγχος των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων ενώ ταυτόχρονα, η όλη διαδικασία θα απλοποιηθεί και όλα τα δικαιολογητικά θα υποβάλλονται μία μόνο φορά”. Η διερεύνηση μοριοδότησης θα γίνεται ανάλογα με τη χώρα σπουδών ενώ το φοιτητικό πακέτο θα δίνεται στοχευμένα.

Το ΥΠΠ, όπως συμφωνήθηκε, “θα διερευνήσει διαδικασίες απλοποίησης του υφιστάμενου συστήματος με έναρξη της νέας διαδικασίας από την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά ενώ φέτος θα ισχύσει η διαδικασία που ακολουθήθηκε και πέρσι”.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξεδόθη αργά το απόγευμα της Παρασκευής, “το ΥΠΠ θα διερευνήσει σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία τη δυνατότητα δημιουργίας Φοιτητικής Κάρτας, με την οποία θα παρέχονται στοχευμένα στους φοιτητές μας διευρυμένα ωφελήματα (δωρεάν συγκοινωνία, συμμετοχή σε πολιτιστικά γεγονότα, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη)”.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση