ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

«Στη Μόσχα αδελφές μου στη Μόσχα..»

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Το πρώτο επίσημο ταξίδι του Νίκου Αναστασιάδη στη Μόσχα, ως προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας πέρασε στην ιστορία, η ζωή όμως όπως λέει και ο λαός, θα δείξει αν οι εκατέρωθεν θετικές αποτιμήσεις αποδειχθούν ότι αντικατοπτρίζουν την πραγματική εικόνα ή απλά την σύγχρονη παράφραση της καταληκτικής φράσης από της «Τρεις Αδελφές» του Τσέχοφ.

Αν επιχειρήσουμε μια πρώτη αποτίμηση από την Λευκωσία, με βάση την εικόνα από τη μακρινή και παγωμένη ρωσική πρωτεύουσα, η κυπριακή πλευρά πέρα από τους διθυραμβικούς τόνους το μοναδικό χειροπιαστό αποτέλεσμα που πέτυχε ήταν αυτό με το ρωσικό δάνειο των 2,5 δις ευρώ.

Το Κρεμλίνο έδειξε την «ευγνωμοσύνη» του στη Λευκωσία για την στάση που τήρησε μέσα στην εχθρική Ε.Ε για το Ουκρανικό ζήτημα. Με εξαίρεση λοιπόν τις διευκολύνσεις, που μπορεί να μεταφράζονται σε μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ κέρδος για τα κρατικά ταμεία, τα υπόλοιπα θέματα ψηλά στην ατζέντα της επίσκεψης στη Μόσχα έχουν δρόμο μπροστά τους, κάτι που είναι σε γνώση της Λευκωσίας.

Οι αναφορές για Ρωσικό επενδυτικό ενδιαφέρον στους ενεργειακούς σχεδιασμούς θυμίζουν περισσότερο, τις κατά καιρούς επενδυτικές εξαγγελίες του Αρχιεπισκόπου. Είναι γνωστό στην κυβέρνηση ότι οι Ρώσοι ακόμα και αν θεωρούσαν συμφέρουσα, από οικονομικής απόψεως την παρουσία τους στην κυπριακή ΑΟΖ, θα λάμβαναν σοβαρά υπόψη τον τουρκικό παράγοντα.

Η Μόσχα, όπως εκτιμούν διπλωματικές πηγές δεν θα έθετε σε κίνδυνο τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της και το ρόλο που διαδραματίζει η Άγκυρα. Στο ίδιο πνεύμα κινείται και η στάση της Ρωσίας στο Κυπριακό. Διαχρονική που ικανοποιεί την Λευκωσία, αλλά συνάμα δεν της προκαλεί πολιτικά προβλήματα στην Τουρκία.

Στα ενεργειακά όσο και στο Κυπριακό η κυβέρνηση  κινήθηκε στην λογική της εικόνας και των μηνυμάτων, κυρίως προς την πέραν του Ατλαντικού  πλευρά.

Αν ληφθεί υπόψη μάλιστα, και η συμφωνία για παροχή διευκολύνσεων σε λιμάνια και αεροδρόμια της Κύπρου για ανθρωπιστικούς σκοπούς, η Λευκωσία αφενός κράτησε τις γεωπολιτικές ισορροπίες αποσπώντας την προσοχή των Αμερικανών και αφετέρου εξέφρασε  την δυσφορία για την χλιαρή αντίδραση έναντι των τουρκικών προκλήσεων στην ΑΟΖ. 

Από ρωσικής πλευράς, η επίσκεψη Αναστασιάδη ήλθε σε μια περίοδο όπου η Μόσχα βρίσκεται υπό πίεση για το Ουκρανικό ζήτημα.

Από σημειολογικής απόψεως, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν ο πρώτος ηγέτης κράτους μέλους της ΕΕ που επισκέφθηκε την Μόσχα και σίγουρα θα είναι παρόν και στους εορτασμούς για την 70 επέτειο της αντιφασιστικής νίκης τον ερχόμενο Μάιο.

Υπάρχει όμως και ένα επίσης θέμα το οποίο μπορεί να έχει ξεχωριστή σημασία. Η διαταγή του στρατηγού Γρίβα για τερματισμό του αγώνα της ΕΟΚΑ 55-59 που ο Πούτιν δώρισε στον Νίκο Αναστασιάδη.  Στην Εζεκία Παπαϊωάννου τι λένε;
 
tomarasa@kathimerini.com.cy

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Απόστολος Τομαράς: Τελευταία Ενημέρωση