ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Εν μέσω… θυέλλης έρχεται ο Ντράγκι

Η επίσκεψη του επικεφαλής της ΕΚΤ δεν γίνεται την καλύτερη στιγμή για τη Χρ. Γιωρκάτζη

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι συζητήσεις για την υπόθεση εκπροσώπησης του Ανδρέα Βγενόπουλου ως προς τις υποθέσεις που έχει ανοιχτές με την Κυπριακή Δημοκρατία, την εμπλοκή του δικηγορικού γραφείου του εν διαστάσει συζύγου της Χρυστάλλας Γιωρκάτζη στην υπόθεση, την παραίτηση της διαχειρίστριας της Λαϊκής και τη γενικότερη ανάμειξη με τον ένα ή τον άλλο τρόπο της Κεντρικής Διοικητού στην όλη υπόθεση. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η επίσκεψη του Μάριο Ντράγκι ως επικεφαλής της ΕΚΤ και της συνακόλουθης συνεδρίασης του οργάνου στην Κύπρο έχει ειδικό βάρος και για τη Διοικητή της Κεντρικής που θα κληθεί να υποδεχτεί τους συναδέλφους της από όλη την Ευρώπη. Ο Μάριο Ντράγκι και οι 17 τραπεζίτες Κεντρικών Τραπεζών που θα τον πλαισιώνουν, έφτασαν στην Κύπρο αργά το απόγευμα της Τρίτης και θα παρακαθίσουν σε δυο ξεχωριστές συνεδριάσεις αύριο και μεθαύριο στο συνεδριακό κέντρο στη Λευκωσία.

Τι θα εξαγγείλει
Μέσω της συνεδρίασης της ΕΚΤ στην Κύπρο, ο Μάριο Ντράγκι θα ανακοινώσει όλες τις λεπτομέρειες της ποσοτικής χαλάρωσης, του προγράμματος που ο ίδιος εξήγγειλε μέσω του οποίου η ΕΚΤ θα αγοράζει κρατικά ομόλογα ύψους 1,1τρις ευρώ. Όπως ο ίδιος είχε άλλωστε δηλώσει, το πρόγραμμα αυτό θα εφαρμοσθεί για 19 μήνες ή έως ότου υπάρξει «βιώσιμη προσαρμογή» του πληθωρισμού προς τον στόχο της ΕΚΤ για πληθωρισμό λίγο κάτω από το 2%. Ως προς το σκοπό και τα αποτελέσματα του προγράμματος, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη μια σειρά από παράγοντες όπως είναι και ο αποπληθωρισμός, αλλά και ο μεταποιητικός στην Ευρώπη και στην Ευρωζώνη που καθορίζει εν πολλοίς συγκεκριμένους δείκτες της οικονομίας και κυρίως της ανάπτυξης. Επίσης, αναμένεται να ξεκαθαριστεί από τη σύνοδο της ΕΚΤ στη Λευκωσία, αν το συγκεκριμένο πρόγραμμα εξαγοράς ομολόγων, θα έχει και ημερομηνία λήξεως. Οι μέχρι στιγμής πληροφορίες, πάντως, επιμένουν στο ότι το πρόγραμμα θα ξεκινήσει χωρίς προδιαγεγραμμένο ορίζοντα. Το ζήτημα πάντως της αγοράς ομολόγων είναι σημαντικό τόσο για τη Λευκωσία όσο και κυρίως για την Αθήνα. Σύμφωνα με πηγές του ΥΠΟΙΚ, πάντως, δεν αναμένεται να υπάρξει άμεση αντίδραση των κυπριακών ομολόγων εφόσον το πρόγραμμα αφορά κυρίως χώρες που εισέρχονται σε περίοδο κρίσης ενώ για την Κύπρο αναμένεται να λειτουργήσει επικουρικά. Έντονες από την άλλη πλευρά αναμένεται να είναι οι εν Κύπρω αντιδράσεις από την επίσκεψη Ντράγκι.

Όπως έχει γίνει εδώ και μέρες γνωστό, αναμένεται να υπάρξει παγκύπριο συλλαλητήριο κατά των πολιτικών λιτότητας με κεντρικό αποδέχτη τον Μάριο Ντράγκι, από τις 20 οργανώσεις της πλατφόρμας «Η Κοινωνία αντιδρά και διεκδικεί». Η εκδήλωση διαμαρτυρίας είναι προγραμματισμένη για σήμερα έξω από το Συνεδριακό Κέντρο και αναμένεται, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της πλατφόρμας, να συμμετέχουν οργανωμένες ομάδες τόσο από την Κύπρο όσο και από την Ελλάδα, την Ιταλία και αλλού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η Λεμεσός τραγουδά «Κόντρα στις τρόϊκες και τα μνημόνια»

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση