ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οργή καταθετών κατά της Χρ. Γιωρκάτζη

Πλήρως εκτεθειμένα έχει αφήσει τα μέλη του Δ.Σ. της Κεντρικής Τράπεζας (ΚΤΚ) η διοικήτρια Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, όπως προκύπτει από τις αντιδράσεις τουλάχιστον δύο εξ αυτών στην επιστολή παραίτησης της Διαχειρίστριας της πρώην Λαϊκής Τράπεζας Άντρης Αντωνιάδη. Κόμματα και βουλευτές έχουν εκφράσει δυσφορία ζητώντας άμεση και πλήρη εξέταση των καταγγελιών της κ. Αντωνιάδη, θέμα με το οποίο θα ασχοληθεί εκτάκτως η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών την επόμενη Τρίτη. Παράλληλα, οργή επικρατεί μεταξύ των μελών του Συνδέσμου Καταθετών Λαϊκής Τράπεζας, (ΣΥΚΑΛΑ) που με ανακοίνωσή τους διατυπώνουν σειρά νέων κατηγοριών κατά της Χρυστάλλας Γιωρκάτζη, ενώ αναφέρονται σε μια εν εξελίξει «συνωμοσία η οποία στόχο έχει να δοθεί άφεση αμαρτιών στον κ.  Βγενόπουλο και στην MIG, με κίνδυνο να εξαπατηθούν ξανά οι καταθέτες και το διακύβευμα των 5 και πλέον δισεκατομμυρίων να μετακυλισθεί στους ώμους των φορολογουμένων, γεγονός που θα αποτελέσει μια δεύτερη μεγάλη οικονομική τραγωδία.

Η αντίδραση μελών του ΔΣ
Αμέσως μετά την ανάρτηση από την ηλεκτρονική έκδοση της «Κ» το απόγευμα της Δευτέρας της επιστολής παραίτησης της διαχειρίστριας της πρώην Λαϊκής Άντρης Αντωνιάδη, δύο μέλη του ΔΣ της Κεντρικής Τράπεζας (το ΔΣ είναι και η Αρχή Εξυγίανσης), οι κύριοι Στέλιος Κοιλιάρης και Νίκος Κωνσταντίνου, επικοινώνησαν μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων με τη διαχειρίστρια διαμαρτυρόμενοι καθότι θεωρούσαν ότι τους άφηνε εκτεθειμένους και τους προσέβαλλε χωρίς οι ίδιοι να ευθύνονται.

Η απάντηση που έλαβαν και που κοινοποιήθηκε από την κ. Αντωνιάδη και στα άλλα μέλη του ΔΣ της ΚΤΚ, της Διοικήτριας περιλαμβανομένης, ήταν η εξής: Αγαπητοί κύριοι Κοιλιάρης και Κωνσταντίνου. Το πνεύμα και το περιεχόμενο της επιστολής μου απευθύνονταν σαφώς προς τη Διοικήτρια. Την επιστολή  κοινοποίησα και στα μέλη του ΔΣ της ΚΤΚ». Παρά το σάλο που δημιουργήθηκε χθες, με τις πολύ επικριτικές δηλώσεις κομμάτων και πολιτικών προσώπων κατά των ενεργειών της ΚΤΚ, η Αρχή Εξυγίανσης  τήρησε σιγήν ιχθύος μέχρι το βράδυ, οπόταν και αντέδρασε με μια γενικόλογη ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία, «απορρίπτει στην ολότητά της το περιεχόμενο της επιστολής παραίτησης της Διαχειρίστριας της Λαϊκής Τράπεζας,  Άντρης Αντωνιάδου» και σημειώνει ότι «διαρροές που αφορούν δικαστικές διαδικασίες που βρίσκονται εν εξελίξει, αποβαίνουν ζημιογόνες στο έργο της Αρχής Εξυγίανσης», η οποία θεωρεί ότι «ενεργεί με γνώμονα τη διασφάλιση των συμφερόντων των πιστωτών της Λαϊκής Τράπεζας και ως εκ τούτου, δεν προτίθεται να προβεί σε δημόσιο διάλογο, αποδυναμώνοντας το στρατηγικό σχεδιασμό της». Επί της ουσίας των κατηγοριών η Αρχή δεν απάντησε, αν και όπως εξελίσσονται τα πράγματα, τα μέλη της, δηλαδή οι Φίλιππος Μανάρης, Σταύρος Ζένιος, Ανδρέας Περσιάνης, Μιχάλης Πολυδωρίδης, Νίκος Κωσνταντίνου, Γιώργος Συρρίχας και Στέλιος Κοιλιάρης θα πρέπει, αργά ή γρήγορα, να πάρουν θέση σε ένα τόσο σοβαρό για την αξιοπιστία των ιδίων και της Κεντρικής ζήτημα, όπως προκύπτει από τις ανακοινώσεις των κομμάτων, είτε θα πρέπει να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους αν διαφωνούν με τους χειρισμούς της Χρ. Γιωρκάτζη, αφού σύμφωνα και με τον ΣΥΚΑΛΑ «από τις δύο αγωγές οι κουρεμένοι αναμένουν να αποζημιωθούν 2¬-5 δισεκατομμύρια ευρώ».

Η οργή του ΣΥΚΑΛΑ
Αγανάκτηση για τις εξελίξεις εκφράζεται από τον ΣΥΚΑΛΑ με ανακοίνωση στην οποία σημειώνεται σειρά κατηγοριών κατά της Χρυστάλλας Γιωρκάτζη, όπως ότι:
1. Η Χρ. Γιωρκάτζη σε μια αρχικά ακατανόητη ενέργεια, ζήτησε: να αποσυρθεί η διαφορά σε διαιτητικό δικαστήριο
2. Εσκεμμένα καθυστερούσε να δώσει έγκριση για να εγγραφεί το διάταγμα εναντίον της MIG και του Βγενόπουλου σε δικαιοδοσίες του εξωτερικού.
3. Στα πλαίσια αυτού του σκανδάλου (βλ. η κόρη της διοικήτριας ως δικηγόρος Βγενόπουλου) δεν έγιναν γνωστές οι οικονομικές και άλλες σχέσεις της Διοικητού και συγγενικών της προσώπων με τους εναγόμενους, αφού η Γενική Εισαγγελία δεν προχώρησε σε συγκεκριμένη διερεύνηση επί του θέματος για λόγους που δεν αντιλαμβανόμαστε.
4. Παρά την δέσμευσή της ότι δεν θα συμμετέχει σε συνεδριάσεις της Αρχής Εξυγίανσης, όχι μόνο συμμετέχει αλλά και έθεσε θέματα προς την διαχειρίστρια της Λαϊκής τα οποία προκάλεσαν την παραίτηση από την Λαϊκή δυο βασικών μαρτύρων της υπόθεσης εναντίον του κ. Βγενόπουλου.
5. Είναι σαφές ότι μπροστά στα μάτια μας βρίσκεται σε εξέλιξη μια «συνωμοσία» η οποία στόχο έχει να δοθεί άφεση αμαρτιών στον κ.  Βγενόπουλο και στην MIG και να εξαπατηθούν για ακόμα μια φορά οι καταθέτες.
6. Πρέπει επίσης να κατανοήσουμε όλοι ότι αν χαθεί αυτή η ευκαιρία να αποζημιωθούν οι καταθέτες από τις αγωγές αυτές την οικονομική αυτή διαφορά θα πρέπει να την πληρώσει ο φορολογούμενος πολίτης.

Οι καταθέτες τέλος εκτιμούν ότι η κοινωνία μας οδηγείται στο βούρκο της διαπλοκής και διαφθοράς, μπροστά στα μάτια μας και χωρίς κανένας Θεσμός να αντιδρά και ζητούν: (α) Την άμεση παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας, (β) την άμεση διερεύνηση των ενεργειών της κ.  Γιωρκάτζη από τον Γενικό Εισαγγελέα και την Επιτροπή Θεσμών της Βουλής και (γ) την άμεση απόφαση από την Αρχή Εξυγίανσης για σύγκληση συνέλευσης των πιστωτών  για  να  δοθεί  η  διαχείριση  των  περιουσιακών  στοιχείων  της  Λαϊκής Τράπεζας στους ίδιους του καταθέτες. Ο ΣΥΚΑΛΑ πραγματοποιεί σήμερα συνέντευξη Τύπου στις 10 πμ. στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο.

Αντιδράσεις κομμάτων
Από τις αντιδράσεις των κομμάτων ξεχωρίζει περισσότερο αυτή της Συμμαχίας Πολιτικών η οποία απαιτεί όπως η  Κυβέρνηση διορίσει ανεξάρτητη ερευνητική επιτροπή για όλες τις υποθέσεις που αφορούν τη Διοικητή. Παράλληλα ο ΔΗΣΥ τονίζει ότι επιβάλλεται άμεση και πλήρη εξέταση των καταγγελιών της διαχειρίστριας ενώ η ΕΔΕΚ σημειώνει ότι προκαλούνται ερωτήματα για το επίπεδο των χειρισμών που έγιναν αλλά και για την πραγματική βούληση των Αρχών να προχωρήσουν στην πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης Βγενόπουλου». Ο Εκ. Τύπου του ΑΚΕΛ Γ. Λουκαΐδης είπε, μεταξύ άλλων, ότι «η σοβαρότητα των καταγγελιών της κ. Αντωνιάδου επιβάλλει την άμεση και πλήρη διερεύνησή τους ώστε αναλόγως των ευρημάτων να ληφθούν και οι αντίστοιχες αποφάσεις που θα προστατεύουν τα συμφέροντα της ΚΔ και των κουρεμένων καταθετών», ενώ ο Γ. Περδίκης σημείωσε ότι υπάρχει κίνδυνος να χαθούν υποθέσεις, που μπορεί να μεταφέρουν εις βάρος της ΚΔ και του πολίτη δισ. ευρώ αν δεν γίνουν προσεχτικοί χειρισμοί και αν δεν καθαρίσει το τοπίο».

Τι λέει το Γραφείο Νεοκλέους
Δηλώσεις σχετικά με το ζήτημα που δημιουργήθηκε έκαμε και ο Ανδρέας Νεοκλέους εκ μέρους του Γραφείου «Ανδρέας Νεοκλέους &Σια ΔΕΠΕ» που είναι το δικηγορικό γραφείο που χειρίζεται τις υποθέσεις της πρώην Λαϊκής και το οποίο κατόρθωσε να παγώσει τα κεφάλαια Βγενόπουλου και άλλων. Μιλώντας χθες στο MEGA, o κ. Νεοκλέους μεταξύ άλλων εξήγησε ότι, ανάμεσα στα διατάγματα που εξασφαλίστηκαν για το «πάγωμα» των κεφαλαίων Βγενόπουλου υπήρξε κι ένα βάσει το οποίου ο κ. Βγενόπουλος μπορούσε να αποσύρει από τα παγοποιημένα του κεφάλαια ένα ποσό της τάξης των 20.000 ευρώ μηνιαίως αλλά γι’ αυτά έπρεπε να δίνει τακτικά εγγράφως λογαριασμό στο δικηγορικό γραφείο «Ανδρέας Νεοκλέους & Σία ΔΕΠΕ». Ο Βγενόπουλος για ενάμιση χρόνο δεν έδωσε λογαριασμό περιφρονώντας το διάταγμα του δικαστηρίου. Πριν από 4 βδομάδες καταχωρήθηκε αίτηση για περιφρόνηση διατάγματος δικαστηρίου, γεγονός που επισύρει αμέσως επιβολή ποινής φυλάκισης. Το γεγονός αυτό πυροδότησε σειρά αντιδράσεων από πλευράς της διοικήτριας της ΚΤΚ, αντιδράσεις που οδήγησαν στην απομάκρυνση του Γραφείου Νεοκλέους από τη ηνία της υπόθεσης. Ως αποτέλεσμα ήταν η παραίτηση της διαχειρίστριας και τα όσα ακολούθησαν. 

Το Γραφείο Χρύσης Δημητριάδης
Σε μια εκτεταμένη ανακοίνωση, το Γραφείο χαρακτηρίζει τους ισχυρισμούς της Άντρης Αντωνιάδου ως «τουλάχιστον προσβλητικούς, κακοήθεις και κακόβουλους» και σημειώνει ότι ήταν το γραφείο αυτό που εισηγήθηκε την καταχώρηση αγωγής και της αίτησης για εξασφάλιση απαγορευτικών διαταγμάτων εναντίον του Ανδρέα Βγενόπολου και άλλων. Σημειώνει ακόμη ότι το δάνειο το οποίο επικαλείται η υπό παραίτηση διαχειρίστρια της πρώην Λαϊκής Τράπεζας ουδέποτε τέθηκε προηγουμένως ως κώλυμα για τη νομική εκπροσώπηση της τράπεζας, αναφέρει το δικηγορικό γραφείο Χρύσης Δημητριάδης & ΣΙΑ ΔΕΠΕ» .

Επιτροπή Θεσμών και το καίριο ερώτημα
Την επόμενη Τρίτη το θέμα των καταγγελιών της κ.  Άντρης Αντωνιάδη θα συζητηθεί στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής, όπως ανακοίνωση ο Δημήτρης Συλλούρης θέτοντας παράλληλα και ένα εξόχως σημαντικό ερώτημα: «Μπορεί αυτή η Αρχή Εξυγίανσης να δίνει την εικόνα του μηχανισμού που μπορεί να λύσει ένα τόσο καίριο πρόβλημα; Κι αν όχι, όπως εκ των γεγονότων προκύπτει, μπορεί να προστατεύσει την κυπριακή οικονομία;

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση