ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Εχθροί του κράτους

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Ο Πούτιν έχει να αντιμετωπίσει έναν πόλεμο στο εσωτερικό της χώρας του. Οι αντιφρονούντες δεν κινδυνεύουν απλώς με φυλάκιση. Ρισκάρουν την ίδια τους τη ζωή στο βωμό της ελευθερίας του λόγου. Ο πρώην ολιγάρχης Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, ο οποίος πέρασε 10 χρόνια σε φυλακή της Σιβηρίας και κάποιοι άλλοι ζουν στην εξορία. Αλλοι, όπως ο μπλόγκερ Αλεξέι Ναβάλνι, είναι σε κατ' οίκον περιορισμό. Η δημοσιογράφος Άννα Πολιτκόφσκαγια έχει δολοφονηθεί, όπως και η ακτιβίστρια και πολιτικός Γκαλίνα Σταροβοϊτοβα. Η πρόσφατη δολοφονία του Μπορίς Νεμτσόφ, έχει  προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων τόσο εντός όσο και διεθνώς και έρχεται να δημιουργήσει περαιτέρω σύννεφα γύρω από το Κρεμλίνο και τον Ρώσο "τσάρο".

Χαρισματικός αλλά και αμφιλεγόμενος, ο Νεμτσόφ, αποτελούσε τον κύριο πολιτικό αντίπαλο του Πούτιν. Πολιτικό παιδί του Γέλτσιν, κατάφερε να εκτιναχθεί πολιτικά το 1997 όταν ορίστηκε πρώτος αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης και υπεύθυνος για την οικονομική μεταρρύθμιση. Ταυτίστηκε με το δόγμα του σοκ με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές ενώ η οικονομική καταστροφή που ακολούθησε όπως επίσης και η άνοδος της διαφθοράς, τον οδήγησαν στην πολιτική του εξορία.

Κατάφερε να μπει ξανά στο προσκήνιο και να μεταμορφωθεί ως η κύρια ηγετική προσωπικότητα της αντιπολίτευσης καταγγέλλοντας τον Πούτιν για διαφθορά, αυταρχισμό αλλά και για τον μυστικό πόλεμό του στην Ουκρανία. Την Κυριακή 1η Μαρτίου θα ηγείτο του μεγάλου συλλαλητηρίου της αντιπολίτευσης. Δεν πρόλαβε, αφού τέσσερεις σφαίρες τον κτύπησαν θανάσιμα σε απόσταση αναπνοής από το Κρεμλίνο, σε περιοχή που φρουρείται συνεχώς από αστυνομικούς.

Σε ερώτηση του BBC κατά πόσο το όνομα του Νέμτσόφ θα μπει στη μεγάλη λίστα των ανεξακρίβωτων φόνων στη Ρωσία, ο Εκπρόσωπος τύπου του Πούτιν, Ντιμίτρι Πεσκόφ απάντησε πως η λίστα δεν είναι και τόσο μεγάλη, ενώ η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Ιζβέστια αναφέρει πως οι έρευνες επικεντρώνονται στις ουκρανικές υπηρεσίες πληροφοριών και σε Τσετσένους αντάρτες ως τους κύριους ύποπτους της δολοφονίας.

Το κατά πόσο θα βρεθούν οι δολοφόνοι είναι λίγο ή πολύ προδιαγεγραμμένο. Το πιο σημαντικό είναι το πώς θα χειριστεί το Κρεμλίνο την δολοφονία του Νεμτσόφ. Ο Ρώσος «Τσάρος» χαρακτηρίζει την δολοφονία ως έγκλημα με πολιτικό υπόβαθρο σημειώνοντας πως τέτοιες ενέργειες πρέπει να εκλείψουν. Τη δολοφονία, χαρακτηρίζουν ως προβοκάτσια σε μία προσπάθεια να πληγεί το όνομα του Ρώσου Προέδρου.


Η ζωή έχει γίνει ιδιαίτερα επικίνδυνη για όσους Ρώσους - παρά την καθημερινή προπαγάνδα και πλύση εγκεφάλου- προσπαθούν να διατηρήσουν τη λογική τους. Στη Μόσχα ήδη 50.000 από αυτούς έχουν βγει στους δρόμους για να αποτίσουν φόρο τιμής στον Μπορίς Νεμτσόφ και να εναντιωθούν στις πολιτικές Πούτιν. Ωστόσο πόσο μπορούν να αντέξουν; Έχουν ήδη χαρακτηριστεί πεμπτοφαλαγγίτες προβοκάτορες, εθνικοί προδότες και έχουν τόσο πολύ διασυρθεί από την κρατική τηλεόραση που δεν αποκλείεται να θρηνήσουμε κι άλλα θύματα μίσους είτε από τον κόσμο είτε από το ίδιο το κράτος.

Μέχρι πού είναι διατεθειμένος να φτάσει ο Βλαδιμίρ Πούτιν στο παιχνίδι επικράτειάς του; Ήδη πολλοί δεν αποκλείουν η εκτέλεση του Νεμτσόφ, να αποκτήσει τις πολιτικές προεκτάσεις της δολοφονίας του ηγέτη των Μπολσεβίκων Σεργκέι Κιρόφ.  Όπως ο Στάλιν χρησιμοποίησε τότε τον θάνατο του Κιρόφ για την απαρχή μίας άνευ προηγουμένου περιόδου τρόμου και "εκκαθάρισης" των πολιτικών του αντιπάλων, έτσι και ο Βλαδιμιρ Πούτιν για πολλούς αναλυτές και ακτιβιστές, φαίνεται να επαναφέρει τα μαύρα σύννεφα του φασισμού πάνω από τη Μόσχα.

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Μαρίνα Οικονομίδου: Τελευταία Ενημέρωση