ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Λακκοτρύπης: Καλεί ρωσικές εταιρείες ενέργειας στην Κύπρο

Ο Υπουργός Ενέργειας τις καλεί να δημιουργίσουν υποδομές φυσικού αερίου

ΚΥΠΕ

«Άνοιγμα» προς ρωσικές επιχειρήσεις ενέργειας για αξιοποίηση των υφιστάμενων αλλά και επερχόμενων ευκαιριών σε ό,τι αφορά τη δημιουργία υποδομών φυσικού αερίου, απηύθυνε την Παρασκευή ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης στο πλαίσιο του Επιχειρηματικού και Επενδυτικού Φόρουμ Ρωσίας – Κύπρου που διεξάγεται στη Λεμεσό.

Σε χαιρετισμό του εκ μέρους του ΠτΔ, ο κ. Λακκοτρύπης τόνισε πως η Κύπρος μπορεί να καταστεί για τους παράγοντες της ρωσικής βιομηχανίας ενέργειας «ένας πολύτιμος εταίρος», σημειώνοντας πως το σημερινό φόρουμ διεξάγεται σε μια χρονική στιγμή, τόσο σε ό,τι αφορά τη νέα εποχή στην οποία εισέρχεται η κυπριακή οικονομία, όσο και σε σχέση με την εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ των κυβερνήσεων Κύπρου – Ρωσίας.

Ο κ. Λακκοτρύπης σημείωσε τη σημασία της πρόσφατης επίσκεψης του Προέδρου Αναστασιάδη στη Μόσχα μέσα από την οποία, όπως είπε, συγκεκριμενοποιούνται οι πολιτικοί, εμπορικοί, πολιτιστικοί και θρησκευτικοί δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών και των λαών τους. Δεσμοί, οι οποίοι, όπως τόνισε, έχουν αποδειχθεί ειλικρινείς και ανθεκτικοί με το πέρασμα των χρόνων.

Στο πλαίσιο του χαιρετισμού του ο Υπουργός Ενέργειας, ευχαρίστησε εκ μέρους του Προέδρου, Αναστασιάδη τους Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, Πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ και Πρόεδρο της Δούμας Σεργκέι Ναρούσκιν για την έμπρακτη στήριξη τους προς την Κύπρο μέσα από την αναδιάρθρωση του δανείου που παραχώρησε η Ρωσία στην Κύπρο.

Δήλωσε ακολούθως πεπεισμένος πως δύο χρόνια μετά τις αποφάσεις του 2013, η Κύπρος έχει γυρίσει σελίδα και ότι η οικονομία της χώρας βρίσκεται σε πορεία πλήρους ανάκαμψης.

«Ο χρηματοπιστωτικός τομέας έχει αναδιαρθρωθεί και ανακεφαλαιοποιηθεί και τα πιστωτικά μας ιδρύματα έχουν με επιτυχία περάσει τα stress tests. Τα δημοσιονομικά ελλείμματα έχουν αντιμετωπιστεί και σημαντικές μεταρρυθμίσεις έχουν πάρει το δρόμο τους», σημείωσε.

«Οι διεθνείς πιστωτές έχουν και οι ίδιοι αναγνωρίσει τη διαρκή πρόοδο και έχουν απονείμει τα εύσημα σε πολλές περιπτώσεις, την ίδια ώρα που οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης έχουν αναβαθμίσει την οικονομία αρκετές φορές. Και στην κορυφή όλων αυτών, το γεγονός ότι η Κύπρος έχει καταφέρει να επιστρέψει στις διεθνείς αγορές νωρίτερα από οποιαδήποτε πρόβλεψη και το 10ετές κυβερνητικό ομόλογο κατέγραψε χτες επιτόκιο που αποτελεί χαμηλό ρεκόρ τετραετίας, 3,95% σε σχέση με το 16,4% που ήταν πριν από δύο χρόνια», πρόσθεσε.

Σημείωσε στη συνέχεια ότι τομείς όπως ο τουρισμός, η ναυτιλία και ο τομέας των υπηρεσιών έχουν αποδειχτεί ως οι πιο ανθεκτικοί τομείς της οικονομίας, διαψεύδοντας τις προβλέψεις, και διαβεβαίωσε για την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης να εφαρμόσει μια συνολική στρατηγική μεταρρυθμίσεων με στόχο την ανάπτυξη, μέσα από την οποία θα αντιμετωπίζονται θέματα όπως η γραφειοκρατία, θα απλοποιούνται οι διαδικασίες και θα δημιουργείται ένα φιλικό επιχειρηματικό και επενδυτικό περιβάλλον.

Τόνισε δε πως κύριος στόχος της Κυβέρνησης είναι να δώσει ώθηση στην ανταγωνιστικότητα της χώρας στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον, η Κύπρος να δημιουργήσει φήμη ως εξαίρετο επενδυτικό και επιχειρηματικό κέντρο και να καταστεί ως μια από τις καλύτερες χώρες για κάποιον που θέλει να ξεκινήσει και να αναπτύξει μια επιχείριση.

Ο κ. Λακκοτρύπης είπε προς τους συνέδρους ότι υπάρχουν χειροπιαστές ευκαιρίες σε αρκετούς τομείς της οικονομίας, τομείς όπως η ναυτιλία, ο τουρισμός, οι τεχνολογίες ενημέρωσης και πληροφόρησης, η εκπαίδευση, η υγεία, οι υπηρεσίες και φυσικά ο τομέας της ενέργειας.

Όπωε εξήγησε, το σημερινό φόρουμ λαμβάνει χώρα σε μια κρίσιμη περίοδο σε ό,τι αφορά τον τομέα των υδρογονανθράκων και καθώς η Κύπρος προετοιμάζεται να ανακοινώσει την εμπορευσιμότητα του αποθέματος «Αφροδίτη» και να εκπονήσει ένα σχετικό σχέδιο ανάπτυξης.

«Υπογραμμίζω τη σημασία αυτής της εξέλιξης, καθώς θα είναι η πρώτη φορά που η Κύπρος προχωρεί από το στάδιο των ερευνών στο στάδιο της εκμετάλλευσης αυτών των φυσικών της πόρων», σημείωσε, υποδεικνύοντας ότι αυτή η εξέλιξη μπορεί να μετατρέψει τη χώρα σε ένα περιφερειακό ενεργειακό παράγοντα, και να προσφέρει ευκαιρίες για ανάπτυξη για ολόκληρη της οικονομία της χώρας.

Επεσήμανε επίσης πως πέρα από τα οφέλη που προκύπτουν από την εκμετάλλευση των δικών της αποθεμάτων, η Κύπρος έχει επίσης μια μοναδική ευκαιρία να επωφεληθεί από τις περιφερειακές εξελίξεις στον τομέα. «Αξιοποιώντας τις εξαιρετικές μακροχρόνιες σχέσεις με τις γειτονικές χώρες και τη γεωστρατηγική της θέση, το φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον, το σταθερό επενδυτικό κλίμα και το ευνοϊκό φορολογικό σύστημα, η Κύπρος βρίσκεται σε καλό δρόμο για να καταστεί ενεργειακό κέντρο για την περιοχή, φιλοξενώντας εταιρείες από όλη την αλυσίδα εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων», τόνισε.

Και επεσήμανε, τέλος, πως ακριβώς μέσα σε αυτό το πλαίσιο η Κύπρος μπορεί να καταστεί ένας πολύτιμος εταίρος για τους παράγοντες της ρωσικής βιομηχανίας ενέργειας σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση των υφιστάμενων, αλλά και των επερχόμενων ευκαιριών σε ό,τι αφορά τη δημιουργία αγωγών και υποδομών φυσικού αερίου.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση