ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Επανεξετάζεται η νομοθεσία για διαγραφές χρεών

Νέα πρόταση σύντομα στη Βουλή από το Υπ. Οικονομικών για την καταβολή του 50%

Σε νέα ολοήμερη συνεδρία παραπέμπεται την ερχόμενη Δευτέρα το πέμπτο νομοσχέδιο του πλαισίου αφερεγγυότητας προκειμένου να γίνει κατορθωτό να ολοκληρωθεί η συζήτηση μέχρι τις 2 Απριλίου. Η κατά άρθρον εξέταση του πέμπτου νομοσχεδίου είναι αμφίβολο αν θα ολοκληρωθεί μέχρι τη Δευτέρα αφού λόγω των νέων αλλαγών της Κυβέρνησης που έφθασαν πολύ αργά χθες το βράδυ στη Βουλή, ο νομοτεχνικός έλεγχος μέχρι στιγμής βρίσκεται στα μισά του δρόμου. Οι προσπάθειες που καταβάλλονται και κυρίως από πλευράς των κομμάτων ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ είναι η ολοκλήρωση της συζήτησης το συντομότερο δυνατό αφού το πλαίσιο αφερεγγυότητας είναι άμεσα συνυφασμένο με την εφαρμογή του νόμου για τις εκποιήσεις και επομένως την αξιολόγηση από την Τρόικα και τη συμμετοχή της Κύπρου στο πρόγραμμα Ντράγκι.

Αναθεώρηση εκ νέου από το Υπουργείο Οικονομικών
Η σημερινή συνεδρία των Επιτροπών Οικονομικών και Εσωτερικών στράφηκε κυρίως γύρω από το θέμα της διαγραφής των χρεών όπου κάποιες από τις πρόνοιες θα επανεξεταστούν.  Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών κ. Νικόλας Παπαδόπουλος έθεσε έντονα το ζήτημα ότι με τη διαγραφή των χρεών, ο χρεώστης θα πρέπει να απαλλάσσεται πλήρως προκειμένου να μπορεί να ξεκινήσει από την αρχή, κάτι που το Υπουργείο Οικονομικών απάντησε ότι θα το εξετάσει. Η εν λόγω επισήμανση σχετίζεται με την πρόνοια της νομοθεσίας ότι σε περίπτωση που διαγραφούν οι οφειλές ενός ατόμου που κρίνεται από την υπηρεσία αφερεγγυότητας ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, τότε για διάστημα δυο ετών να βρίσκεται υπό «παρακολούθηση» και σε περίπτωση που τα εισοδηματικά του κριτήρια αυξηθούν τότε να καταβάλλει το 50% των εισοδημάτων του για τις αποπληρωμές του.

Το Υπουργείο Οικονομικών δέχθηκε να εξετάσει την σχετική εισήγηση ενώ ένα επιμέρους ζήτημα που αναδείχθηκε σχετίζεται με το κατά πόσον με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία οι διαγραφές των χρεών θα σχετίζονται και με διαγραφές και οφειλές προς το κράτος. Σε σχέση με τις διαγραφές των χρεών και την εισήγηση του κ. Παπαδόπουλου, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου σχολίασε πως ενδεχομένως στην περίπτωση που το άτομο που του διαγραφούν τα χρέη δεν βρίσκεται «υπό παρακολούθηση», να λειτουργήσει ως αντικίνητρο για κάποιο και να επιλέξει να παραμένει άνεργος.
Σε παρέμβαση της η εκπρόσωπος του Συνδέσμου Τραπεζών κ. Δήμητρα Βαλιαντή αφού επανέλαβε τη θέση ότι ο Σύνδεσμος δεν διαφωνεί με τις διαγραφές των χρεών και συγκεκριμένες περιπτώσεις, πρόσθεσε ότι δημιουργείται πρόβλημα άνισης μεταχείρισης μεταξύ των εγγυητών αφού για τις περιπτώσεις που δεν υπάρχουν εξασφαλίσεις, τότε οι εγγυητές θα πληρώνουν το ποσό. Να σημειώσουμε πως με βάση τα κριτήρια τα άτομα που θα μπορούν να τύχουν διαγραφής των χρεών τους μέχρι 15.χιλ ευρώ θα πρέπει να έχουν περιουσιακά στοιχεία ύψους 400 ευρώ και εισοδηματικά κριτήρια 100 ευρώ. ωστόσο στην περίπτωση που θα καλούνται να καταβάλουν το 50% υπό την έννοια ότι έχει γίνει διαγραφή δανείου και μέσα στο πλαίσιο των δυο ετών έχουν βρει εργασία ή έχουν πάρει κάποιες αυξήσεις και τα εισοδήματα του ανέρχονται σε ποσό που η Υπηρεσία Αφερεγγυότητας θα κρίνει ότι είναι  λογικά έξοδα διαβίωσης.

Εντείνονται οι προσπάθειες
Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών κ. Νικόλας Παπαδόπουλος σημείωσε πως η προσπάθεια που καταβάλλεται είναι να ολοκληρωθεί η συζήτηση και η εξέταση του νομοσχεδίου μέσα στα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί από τη Βουλή, ενώ πέραν της συνεδρίας της Δευτέρας ενδεχομένως την Τρίτη να συνεχιστεί η συζήτηση. Ερωτηθείς σε σχέση με το θέμα της διαγραφής οφειλών αλλά και της πρόνοιας «παρακολούθησης» δυο ετών αφού εξέφρασε τη διαφωνία του, ανέφερε ότι έχει γίνει εισήγηση προς το Υπουργείο αφού γίνει η διαγραφή να μην υπάρχει περιθώριο να ζητηθεί αποπληρωμή των χρεών στη συνέχεια.

Σε δικές του δηλώσεις ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης είπε πως παρά τους εντατικούς ρυθμούς, οι επιτροπές είναι πίσω στην εξέταση του νομοσχεδίου εκφράζοντας παράλληλα την εκτίμηση ότι δεν θα ψηφιστούν πριν το Πάσχα. Σημείωσε δε ότι θα πρέπει να δοθεί μεγαλύτερο περιθώριο για αναστολή του νόμου των εκποιήσεων.
Να σημειώσουμε ακόμα ότι ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών εκκρεμούν ακόμα δυο προτάσεις νόμου που κατέθεσε το ΑΚΕΛ για προστασία της πρώτης κατοικίας και της μικρής επαγγελματικής στέγης, ενώ αναμένεται σχετική πρόταση νόμου να καταθέσει και η ΕΔΕΚ.

 

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση