ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Προωθεί αλλαγές στο ΕΕΕ η Ζέτα

Καταθέτει τροποποίηση νομοθεσίας του ΕΕΕ για αντιμετώπιση «ιδιαίτερων περιπτώσεων»

ΚΥΠΕ

Νομοσχέδιο που θα τροποποιεί το νόμο για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα δήλωσε ότι θα καταθέσει σύντομα στη Βουλή η αρμόδια Υπουργός Ζέτα Αιμιλιανίδου, με στόχο να αντιμετωπίζονται ειδικές περιπτώσεις αιτητών, οι οποίοι μπορεί να μην πληρούν κάποια κριτήρια του νόμου προκειμένου να καταστούν λήπτες του ΕΕΕ, ωστόσο αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Η Υπουργός είπε επίσης πως μέχρι σήμερα έχουν εγκριθεί οι αιτήσεις 5.620 νοικοκυριών που δεν ελάμβαναν προηγουμένως κανένα βοήθημα από το κράτος. Ανακοίνωσε ακόμα ότι στις 9 του Απρίλη οι χαμηλοσυνταξιούχοι θα μπορούν να πάρουν το πασχαλινό επίδομα των €190.

Μιλώντας σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, η οποία εξέτασε τη μέχρι τώρα πορεία υλοποίησης της νομοθεσίας για το ΕΕΕ, η Ζέτα Αιμιλιανίδου μίλησε για αδυναμίες στη νομοθεσία, σημειώνοντας πως οι τροποποιήσεις που επέφερε η Βουλή στο αρχικό νομοσχέδιο που κατέθεσε το Υπουργείο Εργασίας, το οποίο προέβλεπε τη δυνατότητα της Υπουργού να εκδίδει διατάγματα για την αντιμετώπιση ιδιαίτερων περιπτώσεων, έχουν δημιουργήσει προβλήματα.

Η Υπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά ότι με την αφαίρεση της συγκεκριμένης πρόνοιας από το νόμο, η ίδια δεν έχει τη δυνατότητα να βοηθήσει μια άνεργη μητέρα που έχει ακίνητη ιδιοκτησία αξίας πέραν των €100.000, όμως έχει πέντε παιδιά.

Υπάρχουν εκατοντάδες ιδιαίτερες περιπτώσεις, οι οποίες δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν επειδή δεν υπάρχει το δικαίωμα στο Υπουργικό ή την Υπουργό να εκδίδει διατάγματα, είπε.

Η κ. Αιμιλιανίδου ανέφερε πως σύντομα θα προχωρήσει σε κατάθεση νομοσχεδίου που θα επαναφέρει είτε στο Υπουργικό, είτε σε κάποια επιτροπή ή κάποιο άλλο θεσμό την κυριότητα και την εξουσία να αντιμετωπίζει τέτοιες ιδιαίτερες περιπτώσεις αιτητών, οι οποίες εμφανώς χρήζουν έγκρισης για ΕΕΕ αλλά με βάση τη νομοθεσία δεν μπορούν να εγκριθούν, με ταυτόχρονη ενημέρωση της Βουλής.

Η Υπουργός ανέφερε ότι πριν από δύο εβδομάδες δημοσιοποιήθηκαν οι αιτήσεις για μονογονιούς και επίδομα τέκνου, ενώ εντός Απριλίου αναμένεται να δημοσιοποιηθούν οι αιτήσεις και για άλλα επιδόματα, που συνολικά ξεπερνούν τις 150 χιλιάδες. Τα επιδόματα θα καταβάλλονται κανονικά στους δικαιούχους μέχρι να εξεταστεί η αίτηση.

Λήπτες δημοσίου βοηθήματος με καταθέσεις εκατοντάδων χιλιάδων
Ενώπιον της Επιτροπής Εργασίας η Υπουργός ανέφερε ότι όλες οι 21.195 αιτήσεις που υποβλήθηκαν από λήπτες δημοσίου βοηθήματος έχουν ελεγχθεί και το Υπουργείο έχει πάρει απαντήσεις από τις τράπεζες σχετικά με τις καταθέσεις 9.000 αιτητών.

Σύμφωνα με την Υπουργό, εξ αυτών 1.221 περιπτώσεις έπαιρναν δημόσιο βοήθημα ενώ διατηρούσαν καταθέσεις που ξεπερνούσαν το όριο που έθετε ο νόμος για την καταβολή του δημόσιου βοηθήματος.

Σε ό,τι αφορά τους χαμηλοσυνταξιούχους, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε η Υπουργός, υποβλήθηκαν 28.201 αιτήσεις, ενώ άλλες 4.500 συγκαταλέγονται στους λήπτες δημοσίου βοηθήματος. Η Υπουργός είπε πως έχουν τύχει επεξεργασίας όλα τα στοιχεία και όσοι χαμηλοσυνταξιούχοι είναι δικαιούχοι ΕΕΕ θα λάβουν το πασχαλινό επίδομα των €190 στις 9 Απριλίου.

Σύμφωνα με την Ζέτα Αιμιλιανίδου γίνεται προσπάθεια από τις μηχανογραφικές υπηρεσίες για τροποποίηση του συστήματος που θα επιτρέψει την καταβολή αναδρομικών για περίπου 7.000 αιτητές στο τέλος του Απρίλη.

Ανέφερε επίσης ότι συνολικά έχουν μεταφερθεί στο Υπουργείο Εργασίας επιδόματα συνολικού ύψους €522,2 εκ., μη συμπεριλαμβανομένων των συντάξεων του ΤΚΑ ύψους €1,3 δισ., προσθέτοντας πως το Υπουργείο πρέπει να ελέγξει επιδόματα ύψους €850 εκ.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση