ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Στην Ολομέλεια της 16ης Απριλίου το Πλαίσιο Αφερεγγυότητας

Τη Μεγάλη Δευτέρα νεα κοινή συνεδρία των επιτροπών Οικονομικών - Εσωτερικών

ΚΥΠΕ

Σε νέα συνεδρία τη Μεγάλη Δευτέρα θα κατατεθούν στις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές Οικονομικών και Εσωτερικών οι τροπολογίες των κομμάτων επί των νομοσχεδίων του πλαισίου αφερεγγυότητας. Ενώπιον των δύο Επιτροπών βρίσκονται και οι σχετικές προτάσεις νόμου που θα οδηγηθούν ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής το πιθανότερο την Πέμπτη μετά το Πάσχα. Στις 2 Απριλίου ενδέχεται να ψηφιστεί νέα αναστολή στην εφαρμογή του νόμου για τις εκποιήσεις.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ και Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών Νικόλας Παπαδόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση, μετά το πέρας της συνεδρίας της Τρίτης, δήλωσε ότι διαφωνεί με τη διατυπωθείσα άποψη ότι αιωρείται ακόμα το ερώτημα εάν με το πλαίσιο αφερεγγυότητας προστατεύονται ή όχι οι εγγυητές. Ανέφερε ακόμα ότι διαφάνηκε πως η εισήγηση του Συνδέσμου Εμπορικών Τραπεζών είναι καλύτερη από την αντίστοιχη διάταξη που περιελήφθη στο νομοσχέδιο.

Πρόσθεσε ότι η συζήτηση επί των νομοσχεδίων συνεχίζεται και τη Μεγάλη Δευτέρα σε συνεδρία κατά την οποία κλήθηκαν τα κόμματα να καταθέσουν εισηγήσεις και τροπολογίες επί των νομοσχεδίων, με στόχο τα νομοσχέδια να οδηγηθούν για ψήφιση σε έκτακτη συνεδρία της Ολομέλειας μετά το Πάσχα, ενδεχομένως την Πέμπτη μετά το Πάσχα στις 16 Απριλίου. Πρόθεση είναι να ξεκαθαρίσει το ζήτημα σε ημερομηνία σίγουρα πριν από το Eurogroup της 23ης Απρίλη.

Ο κ. Παπαδόπουλος επανέλαβε ότι το πλαίσιο προστασίας που συζητείται μπορεί να προστατεύσει τους δανειολήπτες και θα πρέπει μέσα από τροπολογίες να αναβαθμίσουμε και βελτιώσουμε την προστασία. Πρόσθεσε ότι το ΔΗΚΟ θα καταθέσει τη Δευτέρα συγκεκριμένες τροπολογίες, που θα αφορούν την καλύτερη προστασία των εγγυητών, με τη διεύρυνση των κριτηρίων εκείνων που θα δικαιούνται να ζητούν τη διαγραφή των χρεών τους, ή και θα δικαιούνται να επικαλεστούν την προστασία του πλαισίου και άλλες ρυθμίσεις που θα βελτιώσουν το όλο σύστημα.

Περαιτέρω επανέλαβε τη θέση ότι το πλαίσιο αφερεγγυότητας πρέπει να ψηφιστεί το συντομότερο δυνατό για τον απλό λόγο ότι δεν το θέλει ο Σύνδεσμος Τραπεζών, προσθέτοντας ότι θα αναμένει να δει ποια κόμματα θα ταυτιστούν με το Σύνδεσμο των Τραπεζών και ποια θα ταυτιστούν μαζί  και τους δανειολήπτες.

Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι η Κύπρος αυτή τη στιγμή έχει το ψηλότερο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων στην ιστορία των τραπεζών και ανέφερε πως ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τους εγγυητές, δεν θα πρέπει η τράπεζα να μπορεί να διώξει εγγυητή εάν δεν εξαντλήσει όλα τα μέτρα εκτέλεσης κατά του πρωτοφειλέτη, διευκρινίζοντας ότι το νομοσχέδιο δεν περιέχει τέτοια πρόνοια.

Ανέφερε ότι για να αλλάξουν οι τόκοι υπερημερίας, πρέπει να τροποποιηθεί ο νόμος για την ελευθεροποίηση των επιτοκίων. Ανέφερε περαιτέρω πως εάν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θέλει να αναπέψει νόμο, μπορεί να αναπέμψει και τροποποιητικό νόμο, ή να τον αναφέρει στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Ο Βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαϊδης ανέφερε πως όλες οι προσπάθειες καταβάλλονται ώστε να έχουμε μια σωστή νομοθεσία η οποία να βοηθά να γίνονται δίκαιες και βιώσιμες αναδιαρθρώσεις και η οποία να μπορεί να υποχρεώσει τις Τράπεζες και δικαστικά ακόμα να προχωρούν σε δίκαιες και βιώσιμες αναδιαρθρώσεις γιατί το θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί χωρίς δίκαιες και βιώσιμες αναδιαρθρώσεις, ανέφερε.

Περαιτέρω εξήγησε πως η ΕΔΕΚ επέλεξε να εισηγηθεί σειρά από τροπολογίες στη βασική νομοθεσία, καθώς θεωρεί ότι είναι πιο σωστή προσέγγιση παρά οι προτάσεις νόμου, επειδή εξήγησε πρέπει να προσπαθήσουμε να υπάρξει ένα πλαίσιο για την αφερεγγυότητα που να είναι πλήρες και συγκροτημένο.

Ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης ανέφερε ότι απέστειλε επιστολή στους Προέδρους των κομμάτων με εισήγηση για τους εγγυητές, προσθέτοντας πως  αν γίνει αποδεκτή θα υπερψηφίσει τα πέντε νομοσχέδια. Αν δεν γίνει αποδεκτή, θα καταψηφίσει και τα πέντε νομοσχέδια με ότι αυτό σημαίνει, συμπλήρωσε.

Εξήγησε ότι η εισήγηση διαλαμβάνει ότι οι τράπεζες που εκποιούν υποθηκευμένα ακίνητα σε τιμή κάτω του 80% της αρχικής αγοραίας αξίας, απαλλάσσουν τον πρωτοφειλέτη και εγγυητές. Περαιτέρω ο κ. Συλλούρης είπε πως το θέμα δεν είναι τεχνοκρατικό, αλλά θέμα πολιτικής βούλησης.


ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Στις 16 Απριλίου παραπέμπεται στην Ολομέλεια της Βουλής το πλαίσιο για την Αφερεγγυότητα, αφού ούτε η σημερινή συνεδρία των επιτροπών Οικονομικών και Εσωτερικών δεν κατάφερε να ολοκληρώσει την εξέταση των νομοσχεδίων.

Την Μεγάλη Δευτέρα οι δύο επιτροπές θα παρακαθήσουν σε νεα συνεδρία, σε μια προσπάθεια να ολοκληρωθεί ο νομοτεχνικός έλεγχος του πλαισίου.

Περισσότερα σε λίγο..

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση