ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Υπ. Εμπορίου: Θα συνεχιστεί ο διάλογος με τις συντεχνίες της ΑΗΚ

Ο Ζαχαρίας Ζαχαρίου κατά τη συνεδρία κατέθεσε γραπτή συμβιβαστική εισήγηση

ΚΥΠΕ

Παρά τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν από πλευράς Επιτροπής Εμπορίου της Βουλής για να επιλυθεί το θέμα της σύγκρουσης μεταξύ Υπουργείου Ενέργειας από τη μια και συντεχνιών ΑΗΚ από την άλλη σε σχέση με την προκήρυξη μελέτης από εμπειρογνώμονες για την αποκρατικοποίηση της ΑΗΚ, αυτό δεν κατέστη δυνατόν. Ωστόσο, όπως δήλωσε ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, μετά τη συνεδρία, εντός των επόμενων ημερών θα γίνει συνάντηση κατ` ιδίαν με τις συντεχνίες.

Την πρόθεσή του να συγκαλέσει εκ νέου συνεδρία της Επιτροπής Εμπορίου εξέφρασε ο Πρόεδρος της  Ζαχαρίας Ζαχαρίου, ο οποίος κατά τη συνεδρία κατέθεσε γραπτή συμβιβαστική εισήγηση. Η εισήγηση προβλέπει, μεταξύ άλλων, χρονική παράταση στην ημερομηνία υποβολής προσφορών από τη Μονάδα Αποκρατικοποιήσεων και αλλαγή των όρων προσφοράς κατόπιν διαβούλευσης  με όλους τους ενδιαφερόμενους. Έχουμε δεσμευθεί, πρόσθεσε ο κ. Λακκοτρύπης, «και στη βάση των εισηγήσεων που έχει παραθέσει και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εμπορίου, θα συνεχίσουμε τον διάλογο».

Σε ερώτηση αν είναι πιθανό το σενάριο ακύρωσης της συγκεκριμένης μελέτης, ο Υπουργός Ενέργειας είπε ότι «πρέπει να δούμε την ουσία». Από τη στιγμή, πρόσθεσε, «που η Κυβέρνηση ζητά κάποιες απαντήσεις σε σοβαρά ερωτηματικά όπως είναι για παράδειγμα συνθήκες της Κύπρου, μικρό απομονωμένο σύστημα, ημικατεχόμενη πατρίδα». Ζητά, συνέχισε, «να απαντηθούν ερωτηματικά όπως μπορούμε να αποκρατικοποιήσουμε την ΑΗΚ και αν ναι με ποιο τρόπο, ποιος είναι ο βέλτιστος τρόπος λειτουργίας της».

Σύμφωνα με τον ίδιο, γίνεται η προσπάθεια του λειτουργικού και λογιστικού διαχωρισμού του οργανισμού, που θα καταδείξει πόσο κερδοφόρες ή ζημιογόνες ενδεχομένως είναι επιχειρησιακές μονάδες της Αρχής, γίνεται η προσπάθεια από τη ΡΑΕΚ που αφορά ένα νέο ανταγωνιστικό μοντέλο αγοράς ηλεκτρισμού, γίνεται προσπάθεια για το διαχειριστή συστήματος μεταφοράς Κύπρου, μία ουσιώδης κίνηση για να στηρίξει την ανταγωνιστική αγορά του ηλεκτρισμού. Γίνεται, συνέχισε, και η προσπάθεια σε αυτά που είπαμε, υπό το πρίσμα των αποκρατικοποιήσεων, που θέλουμε να μας απαντηθούν κάποια ερωτηματικά σε ό,τι αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς της ΑΗΚ.

Στις δηλώσεις του ο κ. Ζαχαρίου είπε ότι έχουν γίνει τις τελευταίες ημέρες αρκετές επαφές με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, ευχαριστώντας όλους τους φορείς για την προσπάθεια και την κατανόηση που έδειξαν. Για να μπορέσουν να το καταλάβουν, είπε, «θα βάλουμε νέα συνεδρία μέχρι το τέλος της εβδομάδας για να δώσουμε την ευκαιρία να καταλήξουμε σε μια συμφωνία που θα είναι προς γενικότερο όφελος της οικονομίας, των καταναλωτών, της ΑΗΚ και ειδικότερα των εργαζόμενων των οποίων τα δικαιώματα κατοχυρώνονται και από τη σχετική νομοθεσία».

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση