ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

«Ακήρυχτος πόλεμος» μεταξύ ασφαλιστικών

Έντονο παρασκήνιο ενόψει SolvencyII προς όφελος των ασφαλισμένων λένε στελέχη ασφαλιστικών

ΑΠΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Με εντατικούς ρυθμούς κινούνται τόσο στο προσκήνιο όσο και στο παρασκήνιο οι ασφαλιστικές εταιρείες στην Κύπρο ενόψει και της υιοθέτησης της κοινοτικής οδηγίας Solvency II (Φερεγγυότητα) από 1/1/2016. Στο μικροσκόπιο της αγοράς έχουν μπει μια σειρά θεμάτων που χρήζουν επίλυσης μέχρι εκείνο το διάστημα, όπως η οικονομική διαφάνεια των εταιρειών και η σχέση τους με τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές και κυρίως το ποιος θα καταφέρει να σταθεί αυτόνομα υπό τα νέα δεδομένα και ποιος όχι. Από αυτή την άποψη, αναμένεται να είναι ιδιαίτερα κινητικό το τρέχον έτος, εφόσον οι εξελίξεις τρέχουν και με το συνέδριο των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών να επίκειται σε δυο εβδομάδες στην Πάφο, παρουσία του Προέδρου της Βουλής κ. Γιαννάκη Ομήρου, όπου εκεί οι επηρεαζόμενοι αναμένεται να λάβουν μια σειρά αποφάσεων που θα κρίνουν εν πολλοίς το μέλλον του τομέα.

Όπως έγραψε ήδη η «Καθημερινή», μέσα στο πλαίσιο των αλλαγών που ετοιμάζονται ενόψει του Solvency II, είναι και η πληρωμή από τους ασφαλισμένους κατευθείαν προς τις εταιρείες, γεγονός που φέρνει σε δεινή θέση τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές, όταν την ίδια στιγμή τα αποθεματικά των εταιρειών θα αποτελούν βασικό πυλώνα για την επιτυχή εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας. Από την άλλη, βάσει των αποθεματικών και των πελατών της κάθε εταιρείας, θα διαφανούν και οι αλλαγές που πρόκειται να γίνουν στον ασφαλιστικό χάρτη όπως τον ξέρουμε σήμερα, εφόσον σύμφωνα με στελέχη της αγοράς με τα οποία επικοινώνησε η «Καθημερινή»,  «είναι δεδομένο ότι κυρίως οι μικρές ασφαλιστικές εταιρείες αναμένεται να αντιμετωπίσουν πρόβλημα με άμεσο τρόπο επίλυσης να είναι αυτός της συγχώνευσης». Αυτή τη στιγμή επικρατεί στην αγορά ένας «ακήρυχτος πόλεμος» μεταξύ των εταιρειών που έχουν ναι μεν εδραιώσει τη φήμη τους και προσπαθούν είτε να διατηρήσουν τους υφιστάμενους πελάτες τους είτε να κερδίσουν νέα συμβόλαια από εταιρείες που για να επιβιώσουν ρίχνουν κατά πολύ τις τιμές των ασφαλίστρων.

Προς όφελος του ασφαλισμένου ο ανταγωνισμός
Το κλίμα, όπως έχει δημιουργηθεί σήμερα, είναι σύμφωνα με παράγοντες ασφαλιστικών εταιρειών προς όφελος του ασφαλισμένου ο οποίος έχει να επιλέξει μέσω πληθώρας επιλογών την ασφάλεια που τον ικανοποιεί χωρίς να κοστίζει αναγκαστικά και ακριβά. Ενυπάρχει όμως ο κίνδυνος, όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν, ειδικά μετά την 1/1/2016 να κλείσει μια εταιρεία δίχως ο ασφαλισμένος να έχει υπόψη του αυτή την εξέλιξη. Σε αυτή την περίπτωση, ειδικά αν πρόκειται για συγχώνευση και όχι για πτώχευση, όπως λένε και οι ασφαλιστές, το συμβόλαιο μεταφέρεται στη νέα εταιρεία με τους ήδη υφιστάμενους όρους.

Αυτή τη στιγμή, πάντως, πέρα από τον αναβρασμό ο οποίος επικρατεί και με τα πρώτα ονόματα ασφαλιστικών εταιρειών που σύμφωνα με πληροφορίες δεν πρόκειται να αντέξουν τα νέα δεδομένα του ανταγωνισμού και τα κριτήρια για το Solvency II να έχουν ήδη πέσει στο τραπέζι, διαφαίνεται μια σταθερότητα στο ρυθμό εγγραφής νέων συμβολαίων. Αυτά αφορούν κυρίως συμβόλαια ασφάλειας ζωής που εξέλιπαν  το προηγούμενο διάστημα λόγω της οικονομικής κρίσης.

«Ο κόσμος δεν είχε τη δυνατότητα αποταμίευσης, άρα και επένδυσης, σε μια ασφάλεια ζωής, ενώ τώρα το κλίμα δείχνει σημάδια βελτίωσης», δήλωσε σχετικά στην «Καθημερινή»  στέλεχος ασφαλιστικής εταιρείας. Παρόλα αυτά, η διασπορά κινδύνου εξακολουθεί να υφίσταται εφόσον πολλές είναι οι εταιρείες που επιθυμούν την εισροή νέων πελατών δίχως να δίνουν βάση στην τιμολόγηση βάσει της αγοράς και του τι χρεώνουν οι άλλες εταιρείες.

Η προέκταση του ΓεΣΥ
Η συζήτηση γύρω από το μέλλον των ασφαλιστικών εταιρειών στην Κύπρο έχει ανοίξει για τα καλά και συμπεριλαμβάνει πλέον και το ΓεΣΥ. Σε αυτό, οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες επιμένουν πως ο ανταγωνισμός πρόκειται να λειτουργήσει προς όφελος του ασφαλισμένου που θα έχει να επιλέξει μέσω και των ιδιωτικών ασφαλειών για την καλύτερη εξυπηρέτησή του, αν και υπάρχουν ήδη επικρίσεις αναφορικά με την εμπλοκή της ιδιωτικής ασφάλισης. Οι επικριτές, κυρίως μέσω του ΟΑΥ, ρίχνουν το μπαλάκι στις εταιρείες κάνοντας λόγο για δημιουργία ασφαλισμένων δυο ταχυτήτων, εκείνων δηλαδή που θα επιλέξουν την προτεινόμενη από το ΓεΣΥ ασφάλεια και εκείνων που θα καταφύγουν στην ιδιωτική ασφάλεια. Στο επιχείρημα ανταπαντούν οι εταιρείες ιδιωτικής ασφάλισης και υποστηρίζουν πως οι ασθενείς που επιλέγουν να κινηθούν με την ιδιωτική ασφάλεια το κάνουν ήδη έστω και αν είναι δικαιούχοι για περίθαλψη στα δημόσια νοσοκομεία. Επιπρόσθετα, ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας έχει προκρίνει την αντίθεσή του προς ένα πολυασφαλιστικό ΓεΣΥ, ενώ το όλο επιχείρημα που ουσιαστικά άπτεται ενός μικτού ασφαλιστικού συστήματος και του αν και κατά πόσο θα είναι βιώσιμο, αναμένεται να απασχολήσει το επόμενο διάστημα όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

«Πληγή» τα ανασφάλιστα μηχανοκίνητα  
Το ζήτημα των ανασφάλιστων οχημάτων ήταν από τα πρώτα που έκαναν την εμφάνισή τους μεσούσης της οικονομικής κρίσης σκορπώντας ανησυχία στους αρμόδιους φορείς. Ακριβής αριθμός δεν μπορεί να προσδιοριστεί, αλλά σύμφωνα με συναφή στοιχεία και μελέτες που έχει στα χέρια του και το Ταμείο Ασφαλίσεως Μηχανοκίνητων Οχημάτων, υπολογίζονται γύρω στα 30.000 οχήματα. Επιπρόσθετα η πορεία που ακολούθησε ο χρηματοπιστωτικός τομέας της Κύπρου συμπαρέσυρε και άλλους κλάδους όπως αυτός των ασφαλειών για τα δάνεια, αλλά και για τα μηχανοκίνητα όπως ήδη αναφέρθηκε, ενώ καταληκτικά στο τελικό ποσοστό και βάσει των στοιχείων του 2013 που μέχρι στιγμής έχουν δοθεί επίσημα στη δημοσιότητα μέσω του Εφόρου Ασφαλίσεων (αναμένονται να κατατεθούν σύντομα αυτά του 2014), η γενικότερη πτώση μαζί και με τις ασφάλειες ζωής ανέρχεται από τα 385 εκατ., ευρώ του 2011 στα 324 εκατ., ευρώ το 2013 ( πτώση -15,8%) και οι γενικοί κλάδοι από τα 470 στα 448 εκατ. ευρώ (-4,7%) κατά την ίδια χρονική περίοδο.

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση