ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ανάλυση: Η αλλόκοτη συμπεριφορά στο θέμα της Providencia

Τι αναφέρει το πόρισμα της αστυνομίας

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Μετά την διάσκεψη τύπου του Γενικού εισαγγελέα την Τρίτη του Πάσχα για τα κυριότερα συμπεράσματα στα οποία έχει καταλήξει ο ποινικός ανακριτής που διορίστηκε να διερευνήσει τους ισχυρισμούς περί δωροδοκίας του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα Ρίκκου Ερωτοκρίτου η κοινή γνώμη παρακολουθεί εμβρόντητη μια πρωτοφανή σύγκρουση ανώτατων θεσμικών αξιωματούχων.

Μια σύγκρουση που εγείρει σοβαρά ερωτηματικά από νομικούς και για τον απόλυτο τρόπο με τον οποίο τοποθετήθηκε ένας πρώην δικαστικός έναντι τον ισχυρισμών κατά του Ρίκκου Ερωτοκρίτου. Αυτό όμως που έχει προκαλέσει έκπληξη αλλά και συζήτηση στον νομικό κόσμο είναι το καταληκτικό σχόλιο του πορίσματος Καλλή έτσι όπως παρουσιάστηκε από τον Γενικό Εισαγγελέα.

Ο Κώστας Κληρίδης επικαλούμενος την άποψη στην οποία έχει καταλήξει ο ποινικός ανακριτής αναφέρει επί λέξει. «Από το σύνολο του μαρτυρικού υλικού που έχει συλλέξει αποκαλύπτεται η διάπραξη από τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα του ποινικού αδικήματος του Δεκασμού Δημόσιου Λειτουργού ..»

Τι αναφέρει το πόρισμα της αστυνομίας για την Providencia
Τον ίδιο λεκτικό, δηλαδή «αποκαλύπτεται», χρησιμοποίησε ο Γενικός Εισαγγελέας για να παρουσιάσει τα ευρήματα του ποινικού ανακριτή για την διάπραξη κατά τον ίδιο του ποινικού αδικήματος της δωροληψίας.

Το  λεκτικό που χρησιμοποιήθηκε και στις δύο περιπτώσεις αποτελεί αδόκιμο νομικό όρο στο στάδιο της ανάκρισης υποστηρίζουν νομικοί οι οποίοι θεωρούν ότι με τον τρόπο αυτό ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας έχει κριθεί ήδη ένοχος από την συγκεκριμένη τοποθέτηση του Παναγιώτη Καλλή.
 
Το άλλο στοιχείο που έχει προκαλέσει ουκ ολίγες συζητήσεις στους νομικούς κύκλους είναι η ύπαρξη όπως λέγεται δυο πορισμάτων για την υπόθεση τηςProvidencia για τα οποία γίνεται πολύς λόγος τις τελευταίες μέρες στα ΜΜΕ.
 
Το ένα είναι το πόρισμα Καλλή, το οποίο δεν δόθηκε στη δημοσιότητα εκτός από ορισμένα αποσπάσματα του και του οποίου το μεγαλύτερο μέρος απ’ ότι έχει δημοσιευθεί, φαίνεται ότι ασχολείται με την Providencia χωρίς ωστόσο να κληθούν ουσιώδεις και βασικοί μάρτυρες για να καταθέσουν όπως είναι ο έφορος εταιρειών κ. Σπύρος Κόκκινος, ο πολιτικός του προϊστάμενος Υπουργός Εμπορίου  και ο δικηγόρος της ρωσίδας ανήλικης κ. Αντωνάκης Ανδρέου.
 
Το άλλο είναι το πόρισμα της Αστυνομίας ημερομηνίας 22/11/2013.

 
Το πόρισμα της Αστυνομίας το οποίο είναι αποτέλεσμα μακρών  αστυνομικών ανακρίσεων και ερευνών με ολοκληρωμένο μαρτυρικό υλικό εισηγείται την καταχώρηση ποινικής διαδικασίας εναντίον συγκεκριμένων προσώπων για τα αδικήματα της συνωμοσίας για καταδολίευση, της πλαστογραφίας, της κυκλοφορίας πλαστού εγγράφου και της απόπειρας κλοπής.
 
Ο βοηθός Γενικός Εισαγγελέας όπως  δήλωσε στην δική του δημοσιογραφική διάσκεψη αμέσως μετά την διάσκεψη του Γενικού εισαγγελέα την Τρίτη του Πάσχα ενήργησε βάση του πορίσματος αυτού της Αστυνομίας και διέταξε την καταχώρηση ποινικής διαδικασίας.
Στην συνέχεια ο Γενικός Εισαγγελέας διέταξε την Αστυνομία μετά από συνάντηση του με τον ένα από τους δύο δικηγόρους των εμπλεκόμενων μερών,  Πάμπον Ιωαννίδη, να μην προχωρήσει η υπόθεση.

Ένα τέτοιο θέμα όπως έχει πλέον εξελιχθεί σε μείζονος σημασίας δημοσίου συμφέροντος που έχει πλήξει το κύρος κορυφαίων θεσμών όπως τονίζεται από νομικούς οφείλει να ξεκαθαριστεί με την δημοσιοποίηση και του πορίσματος Καλλή για να μπορεί η κοινή γνώμη να σχηματίσει ολοκληρωμένη και όχι αποσπασματική αντίληψη του θέματος.’’

 
Αυτούσιο το κείμενο του πορίσματος της Αστυνομίας.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση