ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τίμησαν τον Αγώνα της ΕΟΚΑ στην Αθήνα

Επετειακή εκδήλωση μνήμης και τιμής, με την ευκαιρία συμπλήρωσης 60 χρόνων του αγώνα

ΚΥΠΕ

Πραγματοποιήθηκε χθες στην Αθήνα επετειακή εκδήλωση μνήμης και τιμής, με την ευκαιρία συμπλήρωσης 60 χρόνων από την έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-1959.

Κύριος ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο Υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαΐδης, ο οποίος στην ομιλία του τόνισε: «Η 1η Απριλίου, δεν ήταν ένα τυχαίο και αποκομμένο στιγμιότυπο ανδρείας και ηρωισμού. Ήταν ακόμα ένας μεγάλος κρίκος στη μακρά αλυσίδα των ιστορικών γεγονότων που επιβεβαιώνουν την αδιάσπαστη συνοχή και συνέχεια του Ελληνισμού. Η έναρξη του αγώνα του 1955-59, πριν ακριβώς 60 χρόνια, αποτέλεσε την κορύφωση μιας διαδρομής που κυοφόρησε η ίδια η ιστορία. Ενσάρκωσε τους πόθους και τους οραματισμούς του κυπριακού Ελληνισμού που διεκδικούσε τότε το αναφαίρετο δικαίωμά για ελευθερία και δημοκρατία».

Σύμφωνα με ανακοίνωση, ακολούθως,ο Υπουργός ανέφερε ότι «η διαχείριση του επιτεύγματος που πέτυχαν οι αγωνιστές του ‘55-59, την περίοδο που επακολούθησε, μέσα από τα λάθη και τα πάθη μας, οδήγησε δυστυχώς, σε νέα δεινά τον κυπριακό Ελληνισμό. Αυτό όμως, ποσώς δεν μειώνει, ούτε αφαιρεί οτιδήποτε από το μεγαλείο ή την ιστορικότητα του έπους του ‘55-59. Έχουμε υποχρέωση έναντι της ιστορίας, έναντι όλων όσων θυσιάστηκαν, να συστρατευτούμε σε μια κοινή προσπάθεια, σε ένα ρεαλιστικό σχέδιο, με όραμα και με σύνεση, προκειμένου να εξέλθουμε από τα σημερινά αδιέξοδα και να ανοίξουμε τον δρόμο για τη λύση του Κυπριακού».

Καταλήγοντας, ο Υπουργός επεσήμανε ότι «τα νέα γεωπολιτικά δεδομένα στην ευρύτερη περιοχή μας, οι νέες ενεργειακές προοπτικές που δημιουργούνται, αλλά και οι τελευταίες αλλαγές στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, δημιουργούν ένα νέο περιβάλλον, το οποίο θα πρέπει με προσοχή να αξιοποιήσουμε κατάλληλα».

Χαιρετισμούς στην εκδήλωση απηύθυναν ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Αθανάσιος-Μελέτιος Δημόπουλος, ο Πρέσβης της Κύπρου στην Αθήνα κ. Κυριάκος Κενεβέζος, εκπρόσωποι των Συνδέσμων Αγωνιστών και των κυπριακών οργανώσεων.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μουσικό πρόγραμμα από τη Χορωδία του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου οι φοιτητές απέδωσαν τιμές στους Κύπριους αγωνιστές της περιόδου 1955-59, με αφιερώματα και αποσπάσματα τραγουδιών του κυπριακού αγώνα.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα, σε συνεργασία με το Συμβούλιο Ιστορικής Μνήμης Αγώνα ΕΟΚΑ 1955-1959, τους Συνδέσμους Αγωνιστών ΕΟΚΑ 1955-1959, το Ίδρυμα Απελευθερωτικού Αγώνα ΕΟΚΑ 1955-1959 και το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση