ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μαυρογιάννης: Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για εξεύρεση λύσης

Προς αναζήτηση νέου συστήματος εγγυήσεων στις διαπραγματεύσεις

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις και όλα τα εχέγγυα για εξεύρεση λύσης στο κυπριακό, δήλωσε ο διαπραγματευτής της ελληνοκυπριακής πλευράς, Ανδρέας Μαυρογιάννης.
 
Μιλώντας σε εκδήλωση της ΝΕΔΗΣΥ, με θέμα "Κυπριακό το Σήμερα και το Αύριο", ο κ. Μαυρογιάννης, είπε ότι, η ελληνοκυπριακή πλευρά, προχωρεί με την κατάθεση προτάσεων στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και είναι έτοιμη να εμπλακεί σε ουσιαστικές συζητήσεις.
 
Πρόσθεσε ότι αυτή τη φορά η εξέυρεση λύσης εναπόκειται αποκλειστικά και μόνο στη βούληση των δύο πλευρών, και επεσήμανε ότι ενδεχόμενη λύση θα είναι προς όφελος όλων των κατοίκων του νησιού.

Χρεοκόπησε το υπάρχον σύστημα εγγυήσεων
Ο κ. Μαυρογιάννης ανέφερε ότι αναζητείται νέο σύστημα εγγυήσεων, τονίζοντας ότι το σύστημα που υπάρχει έχει χρεοκοπήσει και πρέπει να καταργηθεί.

Πρέπει, είπε, να βρεθούν εχέγγυα ασφάλειας που να κατοχυρώνουν όλους τους Κυπρίους και να μεγιστοποιούν το αίσθημα ασφάλειας και των δύο κοινοτήτων.

Στο πλαίσιο αυτό μελετάται ο τρόπος με τον οποίο θα μπορούσε να εμπλακεί και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Κύπρος, πρόσθεσε, πρέπει να μπορεί να συμμετέχει πλήρως στην ευρωπαϊκή ασφάλεια και άμυνα και ως πλήρες μέλος θα έχει όλα τα πλεονεκτήματα αυτής της συμμετοχής.

Ο κ. Μαυρογιάννης, επισήμανε ότι το θέμα των εγγυήσεων έχει και δεύτερη πτυχή που συνίσταται στην επιδίωξη της Τουρκίας να έχει λόγο στην Κύπρο.

Για να αντιμετωπιστεί αυτό το ζήτημα, πρόσθεσε, θα πρέπει να δημιουργηθούν συνθήκες συνεργασίας με την Τουρκία, μετά τη λύση.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση