ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

«Βάζετε τα παιδιά σας σε τεράστιο κίνδυνο»

Προσοχή στις αναρτήσεις φωτογραφιών συστήνει η Βουλευτής του ΔΗΣΥ Στέλλα Κυριακίδου

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Έκκληση απευθύνει καταρχήν στους γονείς η βουλευτής του ΔΗΣΥ Στέλλα Κυριακίδου προς τους γονείς που αναρτούν φωτογραφίες των παιδιών τους στο διαδίκτυο. «Άθελα βάζετε τα παιδιά σας σε τεράστιους κινδύνους. Απλώς μετράτε πόσες φωτογραφίες παιδιών είναι αναρτημένες στις δικές σας προσωπικές σελίδες κοινωνικής δικτύωσης αλλά και στις σελίδες των φίλων σας», δηλώνει η βουλευτής σε σχετική της ανακοίνωση.

Το ζήτημα προέκυψε εκ νέου μετά που βρέθηκε πορνογραφικό υλικό σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές μετά από συλλήψεις στις οποίες προέβη η Αστυνομία. Ανάμεσα στο υλικό αυτό, υπήρχαν και φωτογραφίες οι οποίες υπήρχαν απλά στο διαδίκτυο ως μέρος αναρτήσεων από γονείς και στις οποίες απεικονίζονταν τα παιδιά τους σε οικογενειακές στιγμές.

Το γεγονός θορύβησε την Αστυνομία και το Γραφείο ηλεκτρονικού εγκλήματος που παροτρείνει τους γονείς να μην ανεβάζουν φωτογραφίες των παιδιών τους στο διαδίκτυο. «Περήφανοι γονείς μπορεί άθελά τους να βάζουν τα παιδιά τους σε ρίσκο αναρτώντας φωτογραφίες τους στο διαδίκτυο και ταυτόχρονα, αποκαλύπτοντας προσωπικές  πληροφορίες για τον τόπο διαμονής τους, το σχολείο τους κτλ. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι όταν κυκλοφορεί μια φωτογραφία παιδιού μας στο διαδίκτυο δεν γνωρίζουμε πόσοι θα την δουν ή πώς θα την χρησιμοποιήσουν. Στη Αυστραλία ένας πατέρας ανάρτησε μια φωτογραφία του γυμνού δίχρονου παιδιού τους στο μπάνιο και 3,000 άγνωστα πρόσωπα την είδαν και την προτίμησαν», προσθέτει η κυρία Κυριακίδου στη σχετική της με το θέμα ανακοίνωση. 

Επιβάλλεται η Κατάρτιση Εθνικής Στρατηγικής για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική εκμετάλλευση, τη σεξουαλική κακοποίηση και την παιδική πορνογραφία.

Μέσα σε αυτά τα πλαίσια και με τις φωτογραφίες άγνωστων παιδιών καθημερινά να βρίσκονται σε αρχεία παιδόφιλων και αυτό καταδεικνύεται από την τεράστια αύξηση αριθμών υποθέσεων κατοχής παιδικού πορνογραφικού υλικού, παγκόσμια αλλά και στην Κύπρο, η ανάγκη για εθνική στρατηγική για την προστασία των παιδιών επιβάλλεται, λέει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή της η βουλευτής του ΔΗΣΥ.

Απέστειλε δε και σχετική επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη μέσω της οποίας καταθέτει εισηγήσεις ως προς την εφαρμογή και στην Κύπρο της Σύμβασης Λανζαρότε του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Προστασία των παιδιών.

Ακολουθεί η επιστολή 

Εξοχότατε Κύριε Πρόεδρε, 

Θέμα: Καταρτισμός Εθνικής Στρατηγικής για την προστασία των παιδιών από την σεξουαλική εκμετάλλευση και σεξουαλική κακοποίηση και την παιδική πορνογραφία

Εν όψει της έναρξης της ισχύος, στη Κυπριακή Δημοκρατία, της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Προστασία των Παιδιών από τη Σεξουαλική Εκμετάλλευση και Σεξουαλική Κακοποίηση (Σύμβαση Λανζαρότε), την 1η Ιουνίου 2015, επιτρέψετέ μου να μοιραστώ μαζί σας τις σκέψεις μου σε ότι αφορά στη διασφάλιση της αυστηρής και σωστής εφαρμογής των προνοιών της εν λόγω Σύμβασης, με μοναδικό γνώμονα την αποτελεσματική προστασία και θωράκιση των παιδιών της χώρας μας.

Ως εκ τούτου και επειδή πιστεύω ακράδαντα πως η καθ’ όλα εφαρμογή της Σύμβασης αφορά κυρίως, τόσο στον συντονισμό όσο και στη συνεργασία μεταξύ διαφόρων Υπουργείων/ Νομικής Υπηρεσίας αλλά και Μ.Κ.Ο, θεώρησα χρήσιμο όπως θέσω υπόψη σας κάποιες σχετικές εισηγήσεις μου, που αφορούν, κατά κύριο λόγο, στον καταρτισμό μιας Εθνικής Στρατηγικής, με στόχο τόσο την πρόληψη όσο και την αντιμετώπιση του φαινομένου της παιδικής σεξουαλικής εκμετάλλευσης και σεξουαλικής κακοποίησης, που δυστυχώς έχει λάβει ιδιαίτερα ανησυχητικές διαστάσεις στη χώρα μας. Αντιλαμβανόμενη όμως παράλληλα το τι προϋποθέτει το εγχείρημα αυτό, θα μπορούσε ίσως, σε πρώτο στάδιο, να δημιουργηθεί μία Ad-Hoc Υπουργική Επιτροπή με τη συμβολή των Υπουργείων Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Παιδείας, Υγείας, Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, που μαζί με τη Νομική Υπηρεσία να ξεκινήσουν την προετοιμασία του καταρτισμού μιας, σχετικής, Εθνικής Στρατηγικής.    

Ένας από τους στόχους αυτής της Στρατηγικής θα μπορούσε να είναι η δημιουργία και λειτουργία του πρώτου «Σπιτιού για το Παιδί», στη Κύπρο – ένας θεσμός που καθιερώνεται σταδιακά σε διάφορες χώρες της Ευρώπης -  έτσι ώστε να υπάρχει και ένας ασφαλής χώρος που να μπορεί να παρέχει σωστή αντιμετώπιση, διάγνωση και στήριξη στα παιδιά – θύματα αυτού του εγκλήματος και που να υποβοηθά στη διερεύνηση τέτοιων περιπτώσεων σε ένα περιβάλλον φιλικό προς τα παιδιά. Κάτι που επιπρόσθετα θα δείξει πως η χώρα μας εγκύπτει έμπρακτα πάνω από αυτό το πρόβλημα και γιατί όχι, ακολουθεί πρωτοποριακά παραδείγματα, όπως αυτό της Ισλανδίας και για το οποίο υπάρχουν σχετικά ευρωπαϊκά κονδύλια. 
  
Με βάση λοιπόν τα πιο πάνω, θεώρησα χρήσιμο αλλά και καθήκον μου όπως μοιραστώ μαζί σας τις σκέψεις και τους προβληματισμούς μου γι’ αυτό το τόσο σημαντικό θέμα μιας και η υλοποίηση των πιο πάνω έγκειται, κατά κύριο λόγο, στις ενέργειες αλλά και στις σχετικές πολιτικές αποφάσεις που το κράτος μας προτίθεται να λάβει.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση