ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αστυνομική εκστρατεία για το τριήμερο

Μέτρα τροχαίας για τη διακίνηση των πολιτών

ΚΥΠΕ

Αυξημένα μέτρα λαμβάνει η Αστυνομία λόγω του τριημέρου του κατακλυσμού με επίκεντρο την ασφαλή διακίνηση των πολιτών στο οδικό δίκτυο και την προστασία του κοινού και της περιουσίας του.

Συνεχίζονται επίσης, την ίδια ώρα, οι προσπάθειες διαφώτισης του κοινού και για τους κινδύνους που εγκυμονεί η δημοσίευση προσωπικών δεδομένων στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.

Μέτρα τροχαίας
Σε γραπτή δήλωση του Εκπροσώπου Τύπου της Αστυνομίας Ανδρέα Αγγελίδη αναφέρεται ότι τα μέτρα της Τροχαίας περιλαμβάνουν εντατικοποίηση των μηχανοκίνητων περιπολιών σε αυτοκινητόδρομους, υπεραστικούς δρόμους και ιδιαίτερα στις κύριες οδικές αρτηρίες και αυξημένη παρουσία των μελών της Τροχαίας στο οδικό δίκτυο των πόλεων και της υπαίθρου που οδηγούν στα παράλια και τα ορεινά θέρετρα.

Ιδιαίτερη έμφαση θα δίνεται στις παραβάσεις που αφορούν την υπερβολική ταχύτητα, το επικίνδυνο προσπέρασμα, την οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος και την παράλειψη χρήσης ζώνης ασφαλείας και προστατευτικού κράνους. Το απόγευμα της Δευτέρας ειδικότερα θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα πρόληψης κατά την επιστροφή του κοινού.

Πρόληψη εγκλήματος
Όσον αφορά στον τομέα της πρόληψης του εγκλήματος και ιδιαίτερα αδικημάτων κατά περιουσίας, όπως διαρρήξεις και κλοπές, ληστείες κ.λπ., έχουν προγραμματιστεί επιπρόσθετα μέτρα από την Αστυνομία, με πεζές και μηχανοκίνητες περιπολίες, τόσο στις πόλεις, όσο και στην ύπαιθρο. Μέσω της γραπτής δήλωσης του κ. Αγγελίδη καλείται το κοινό που θα απουσιάζει από την οικία του, να λαμβάνει προληπτικά μέτρα φύλαξης της περιουσίας του.

Χρήσιμες συμβουλές:
-Όταν απουσιάζουν από το σπίτι, να μην αφήνουν ενδείξεις που να προδίδουν την απουσία τους.
-Να φροντίζουν να είναι καλά κλειδωμένο και να συνεργάζονται με γείτονες της εμπιστοσύνης τους για την αλληλοεπιτήρηση των σπιτιών τους.
-Να μην αφήνουν τα κλειδιά πάνω στις κλειδαριές, ούτε ακόμη στην εσωτερική πλευρά της πόρτας.
-Να μην αφήνουν εκτεθειμένα, χρήματα, κοσμήματα, σημαντικά έγγραφα ή άλλα τιμαλφή και όπου είναι δυνατόν, αυτά να φυλάσσονται σε χρηματοκιβώτιο.
-Να βεβαιώνονται ότι έχουν ασφαλίσει πόρτες, παράθυρα και φωταγωγούς.
-Εάν διαθέτουν σύστημα συναγερμού ή/και κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης, να βεβαιώνονται ότι τα έχουν θέσει σε λειτουργία και ότι αυτά δεν έχουν υποστεί οποιεσδήποτε βλάβες.

Επίσης καλούνται όσοι θα εκδράμουν στις παραλίες, ή σε άλλα τουριστικά καταλύματα να έχουν υπόψη τους τα παρακάτω:
-Να μεταφέρεται μόνο το απαραίτητο χρηματικό ποσό που χρειάζεται ο λουόμενος και η προσωπική του περιουσία να βρίσκεται συνεχώς στο οπτικό του πεδίο.
-Να μην μεταφέρονται στην παραλία μεγάλης αξίας αντικείμενα, όπως κοσμήματα, ρολόγια, φωτογραφικές μηχανές, κινητά τηλέφωνα κ.λπ. Σε περίπτωση που μεταφέρονται τέτοια αντικείμενα, σε καμία περίπτωση αυτά να αφήνονται ανεπιτήρητα.
-Όπου είναι δυνατόν, να συνεργάζεται με άλλους λουόμενους για την αλληλοεπιτήρηση της περιουσίας τους.
-Να προτιμώνται τα ξενοδοχεία ή τα τουριστικά καταλύματα, στα οποία υπάρχουν μέτρα προστασίας της περιουσίας των πελατών.
-Κάθε φορά που οι ένοικοι θα αναχωρούν από το δωμάτιο τους να βεβαιώνονται ότι τα παράθυρα και οι πόρτες είναι κλειστές και ασφαλισμένες.
-Να μην μεταφέρουν μαζί τους χρήματα ή τιμαλφή που δεν θα χρειαστούν κατά την έξοδο τους.
-Αντικείμενα αξίας μπορούν να αφήνονται για φύλαξη στο χώρο υποδοχής ή σε άλλο ειδικά διαμορφωμένο χώρο του ξενοδοχείου ή του καταλύματος.

Οσοι θα διακινηθιούν σε πολυσύχναστους μέρη καλούνται να έχουν τα χρήματα και πιστωτικές κάρτες στις μπροστινές τσέπες των ρούχων.
Οι γυναίκες που φέρουν τσάντες καλούνται  να μην τοποθετούν σε αυτές όλα τα χρήματα, πιστωτικές κάρτες, διαβατήρια. Η τσάντα, στην οποία βρίσκονται αντικείμενα αξίας, είναι προτιμότερο να είναι τοποθετημένη κατά τρόπο που να υπάρχει συνεχώς οπτική επαφή με αυτήν (π.χ. χιαστί).

Οι ιδιοκτήτες καταστημάτων καλούνται:
-Να αφήνουν ανοικτές και χωρίς περιεχόμενο τις ταμειακές μηχανές των καταστημάτων τους
-Να μην αφήνουν μεγάλα χρηματικά ποσά σε επισφαλή σημεία
-Να μην αφήνουν εκτεθειμένη την περιουσία τους
-Να έχουν μεριμνήσει για την εγκατάσταση συστημάτων συναγερμού
-Να ελέγχουν ότι τα εν λόγω συστήματα είναι σύγχρονα, αξιόπιστα και δεν έχουν υποστεί οποιαδήποτε βλάβη
-Όσον αφορά ηλεκτρικές συσκευές, να καταγράφονται οι αύξοντες αριθμοί της κατασκευάστριας εταιρείας (Serial numbers)

Αφάλεια στο διαδίκτυο
Οι χρήστες του διαδικτύου και ειδικότερα οι χρήστες πλατφόρμων κοινωνικής δικτύωσης, προτρέπονται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις αναρτήσεις τους.

Αναρτήσεις, οι οποίες αφήνουν ενδείξεις για την απουσία από την οικία πρέπει να αποφεύγονται, γατί χωρίς να το θέλουν, οι ίδιοι στοχοποιούν τους εαυτούς τους με αποτέλεσμα να γίνονται στόχοι διαρρηκτών.

Επίσης, γίνεται εκ νέου παράκληση όπως ο κάθε χρήστης να είναι προσεκτικός στην ανάρτηση φωτογραφιών παιδιών στο διαδίκτυο, ιδιαίτερα φωτογραφιών παιδιών με μαγιώ ή ελαφριά ενδυμασία, γιατί εγκυμονούνται αρκετοί κίνδυνοι.

Σε περίπτωση που εντοπίσει οποιαδήποτε ύποπτη κίνηση το κοινό καλείται να ενημερώνει άμεσα την Αστυνομία και να επικοινωνεί με τη Γραμμή Επικοινωνίας του Πολίτη στον αριθμό 1460.

Επιπρόσθετα, οποιοσδήποτε πολίτης επιθυμεί να δώσει οποιαδήποτε πληροφορία και να προβεί σε οποιαδήποτε σχόλια, επισημάνσεις ή και παρατηρήσεις για οποιοδήποτε θέμα, θα μπορεί να το κάνει μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διεύθυνση pressoffice@police.gov.cy ή μέσω του Επίσημου Λογαριασμού της Αστυνομίας Κύπρου στο Facebook. (Αστυνομία Κύπρου Επίσημος Λογαριασμός).

Επίσης, η Αστυνομία υπενθυμίζει ότι, θα υπάρχει συνεχής ροή πληροφοριών για διάφορα θέματα, καθώς επίσης και ενημέρωση για τυχόν προβλήματα, που μπορεί να παρουσιαστούν στο οδικό δίκτυο, από τους λογαριασμούς της Αστυνομίας στο facebook, twitter, καθώς και από την εφαρμογή της Αστυνομίας για "έξυπνα" κινητά τηλέφωνα και ηλεκτρονικές ταμπλέτες.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση