ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ένας χρόνος πρόγραμματος «Εκπαίδευση για έναν Πολιτισμό Ειρήνης»

Δελτίο Τύπου

Με απρόσμενη επιτυχία ολοκληρώθηκε ο πρώτος χρόνος εφαρμογής του Προγράμματος «Εκπαίδευση για έναν Πολιτισμό Ειρήνης», με τη συμμετοχή 180 εκπαιδευτικών από όλο το νησί, οι οποίοι δεσμεύθηκαν να μεταφέρουν τις δεξιότητες, τις αξίες και τις γνώσεις που απέκτησαν στην καθημερινή τους εκπαιδευτική διαδικασία.

Ο τελικός αριθμός των εκπαιδευτικών που δήλωσαν συμμετοχή υπερβαίνει κατά πολύ τον αρχικό στόχο του προγράμματος, επαληθεύοντας την πρωτοφανή κοινωνική ανάγκη για επείγουσα αλλαγή στην παρούσα κατάσταση που διαιωνίζει την κουλτούρα της βίας στην Κύπρο.

Το Πρόγραμμα, που υλοποιείται από το Ερευνητικό Ινστιτούτο POST, σε συνεργασία με τον Όμιλο Ιστορικού Διαλόγου και Έρευνας και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στοχεύει στην καλλιέργεια και διατήρηση ενός Πολιτισμού Ειρήνης μέσα από την Εκπαίδευση.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που σκοπό έχει να συμβάλει στη διαδικασία κοινωνικής αλλαγής μέσω μιας προσέγγισης από τα κάτω προς τα πάνω, στο πλαίσιο της οποίας οι εκπαιδευτικοί συμμετέχουν σε μια επιμορφωτική και μετασχηματιστική διαδικασία. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, εκπαιδευτικοί από όλη την Κύπρο επιμορφώθηκαν αρχικά στην Εκπαίδευση για έναν Πολιτισμό Ειρήνης και ήρθαν σε επαφή με την ιστορία, τις κεντρικές έννοιες, τις προκλήσεις και τις πρακτικές του συγκεκριμένου αντικειμένου. Τα εργαστήρια πραγματοποιήθηκαν και στις δύο πλευρές της Λευκωσίας, στην Πάφο και στη Λάρνακα.

Σε συνδυασμό με τη σειρά εργαστηρίων, εφαρμόστηκε επίσης μια σχετικά καινούρια και εναλλακτική μεθοδολογία, γνωστή ως Διαδικασία Δημοκρατικού Δομημένου Διαλόγου (Structured Dialogue Design Process – SDDP), που επιτρέπει στις/στους συμμετέχουσες/οντες να εμπλακούν σε μια δημοκρατική και συμμετοχική συζήτηση και να εκφέρουν τις απόψεις τους σε έναν ουδέτερο περιβάλλον.

Η συγκεκριμένη διαδικασία εφαρμόστηκε ώστε να καταστεί δυνατή η εκμαίευση και αξιοποίηση των απόψεων των εκπαιδευτικών σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση στα εκπαιδευτικά συστήματα του νησιού, αλλά και για να εντοπιστούν οι προκλήσεις και ανάγκες που προκύπτουν από την επικράτηση της κουλτούρα της βίας στα κυπριακά σχολεία.

Η καθοδηγητική ερώτηση που χρησιμοποιήθηκε σε αυτή τη διαδικασία ήταν: «Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του ιδανικού εκπαιδευτικού συστήματος που οραματίζεστε για την Κύπρο;» Με το πέρας της διαδικασίας, οι συμμετέχοντες/ουσες ένιωσαν περισσότερο ενδυναμωμένοι, αναλαμβάνοντας ευθύνη να εφαρμόσουν τις ιδέες που παράχθηκαν συλλογικά, στο σχολικό τους περιβάλλον.

Σε συνεργασία με τις/τους εμπειρογνώμονες  του προγράμματος, η ομάδα του Προγράμματος συνεχίζει να συνεργάζεται με τους/τις εκπαιδευτικούς και σύντομα θα ανακοινώσει νέα πρόσκληση ενδιαφέροντος για εκπαιδευτικούς και μαθητές/τριες.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να αποστείλετε email στην ηλεκτρονική διεύθυνση info@e4cp.org, να καλέσετε τα τηλέφωνα +357 97 743074 και +90542 873 9155 ή να επισκεφθείτε τη σελίδα στο Facebook “Education for a Culture of Peace” και την ιστοσελίδα www.e4cp.org.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Δελτίο Τύπου

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση