ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΑΚΕΛ-ΕΔΕΚ βάζουν στον τοίχο ΔΗΣΥ-κυβέρνηση μετά το δημοψήφισμα

Εξαπολύουν δριμεία επίθεση για τη στάση που κράτησε ΔΗΣΥ - κυβέρνηση απέναντι στην Ελλάδα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Αφορμή για αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό υπήρξε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα, αναμοχλεύοντας θύμισες και αλληλοεπιρρίπτοντας ευθύνες για τον Μάρτιο του 2013. ΑΚΕΛ και ΕΔΕΚ, εξαπολύουν σφοδρή επίθεση στις πολιτικές «λιτότητας» και τα «αντιλαϊκά» μέτρα που θέτουν οι εταίροι επισημαίνοντας πως το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος αποδεικνύει την ανάγκη για αλλαγή πολιτικής φιλοσοφίας στα ανώτατα δώματα των ευρωπαϊκών θεσμών, αφού οι «πολιτικές της λιτότητας» όπως αναφέρουν φαίνεται να αποτυγχάνουν. Την ίδια στιγμή τα δύο κόμματα καταγγέλλουν κυβέρνηση και κυβερνών κόμμα για τη στάση που κράτησαν απέναντι στην Ελλάδα το τελευταίο διάστημα αλλά και για την κριτική που άσκησε ο ΔΗΣΥ απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση.

Ο ομφάλιος λώρος των τραπεζών
Σε εκπομπή του κρατικού καναλιού, κλήθηκαν να σχολιάσουν τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος εκπρόσωποι από ΔΗΣΥ ΑΚΕΛ ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ.  Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης εξέφρασε την άποψη ότι οι παρεμβάσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων όπως του Μάρτιν Σουλτς και παλαιοκομματικών στελεχών στην Ελλάδα, οδήγησαν στο εν λόγω αποτέλεσμα επισημαίνοντας παράλληλα πως την επόμενη μέρα θα πρέπει να γίνει μία σοβαρή διαπραγμάτευση. «Με τα πολλά συνθήματα δεν θα φάει ο ελληνικός λαός» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τορναρίτης τονίζοντας την ανάγκη να βρεθεί σύντομα μία λύση. Μάλιστα εξέφρασε την ανακούφισή του από το γεγονός ότι «κόπηκε ο ομφάλιος λώρος» των τραπεζών των δύο χωρών, διαφορετικά όπως ανέφερε, τα πράγματα θα ήταν αυτή τη στιγμή τραγικά και για την Κύπρο.  Τόνισε πάντως, πως η επόμενη μέρα για την Ελλάδα, θα είναι πολύ δύσκολη.

Ενισχυμένος ο Τσίπρας
«Παρά τον εκβιασμό και τις ωμές παρεμβάσεις Ευρωπαίων ο ελληνικός λαός έδειξε μεγάλο θάρρος» επεσήμανε το μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου αναφέροντας πως η ελληνική κυβέρνηση βγαίνει πολύ ενισχυμένη από το αποτέλεσμα. Την ίδια στιγμή δεν παρέλειψε να ασκήσει κριτική στον ΔΗΣΥ ότι οι τοποθετήσεις του το τελευταίο διάστημα περί «επιπόλαιης κυβέρνησης» αναιρεί δηλώσεις του κόμματος ότι στηρίζει την Ελλάδα. Παράλληλα σημείωσε πως η φιλοσοφία του ΔΗΣΥ η οποία συνδέεται με αυτή  των δανειστών και των πολιτικών της λιτότητας έχει αποτύχει και ο μόνος τρόπος για να βγει η Ελλάδα από το αδιέξοδο όπως σημείωσε είναι να αλλάξουν αυτές οι πολιτικές.

Στον ίδιο ρυθμό κινήθηκε και ο Ευρωβουλευτής της ΕΔΕΚ Δημήτρης Παπαδάκης ο οποίος επεσήμανε ότι το δημοψήφισμα στην Ελλάδα είναι ότι πρέπει να αλλάξουν οι πολιτικές της Ευρώπης. Ανέφερε δε πως απέναντι στην τρομολαγνεία, ο ελληνικός λαός δεν φοβήθηκε και ψήφισε ενάντια στις πολιτικές της λιτότητας. Δεν παρέλειψε να ασκήσει έντονη κριτική στον ΔΗΣΥ για τη στάση που τήρησε απέναντι στην Ελλάδα αφήνοντας αιχμές πως ο Υπουργός Οικονομικών της Κύπρου δεν στήριξε την ελληνική πρόταση. Ο Δημήτρης Παπαδάκης, θυμήθηκε και τον Μάρτιο του 2013, επικρίνοντας την κυβέρνηση Αναστασιάδη για τους χειρισμούς της οι οποίοι οδήγησαν όπως ανέφερε στο κλείσιμο των τραπεζών και το κούρεμα καταθέσεων.

Απαντώντας σε ΑΚΕΛ και ΕΔΕΚ ο Νίκος Τορναρίτης ανέφερε πως την κυπριακή οικονομία την έφερε στην εν λόγω κατάσταση η κυβέρνηση Χριστόφια την οποία στήριζε και η ΕΔΕΚ. Ο κ. Τορναρίτης επεσήμανε πως η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ δύσκολη κατάσταση και εξέφρασε την ελπίδα για ένωση δυνάμεων που θα αποτάξουν το διχαστικό κλίμα και θα πετύχουν «ρεαλιστικές λύσεις που θα αφήσουν την Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ». Ο κ. Τορναρίτης δεν παρέλειψε να ασκήσει κριτική στο ΚΚΕ για τις θέσεις του περί εξόδου από την Ε.Ε προκαλώντας τον κ. Στεφάνου να απαντήσει αν και το ΑΚΕΛ συμμερίζεται τις ίδιες απόψεις. Μάλιστα, άφησε καθαρές αιχμές για το γεγονός ότι τον Μάρτιο του 2013, το ΑΚΕΛ μελετούσε το ενδεχόμενο επιστροφής στη λίρα.

Η Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, κρατώντας χαμηλούς τόνους επεσήμανε πως ανεξαρτήτως του αποτελέσματος πρέπει «όχι μόνο να σεβαστούμε αλλά και να στηρίξουμε τη θέση του ελληνικού λαού το ίδιο και οι θεσμοί της Ε.Ε». Η κ. Ερωτοκρίτου ανέφερε πως η ελληνική κυβέρνηση μέσα σε ένα συναινετικό κλίμα ενώνοντας τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου θα πρέπει να καταλήξει σύντομα σε μία ρεαλιστική συμφωνία. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εκπρόσωπος: «Απόλυτα σεβαστή η ετυμηγορία του ελληνικού λαού»
 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

Σχεδόν κάθε τύπου πολίτης είναι υποψήφιος για τις Δημοτικές εκλογές - Αθάνατες παραμένουν οι κάρτες
Του Γιάννη Ιωάννου
 |  ΠΟΛΙΤΙΚΗ
X