ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Για παιχνίδια με τους θεσμούς κατηγορεί την κυβέρνηση ο ΔΗΣΥ

ΚΥΠΕ

Πολύ σημαντικό θεωρεί ο Δημοκρατικός Συναγερμός το ζήτημα της απόφασης της Κυβέρνησης να αφαιρέσει από την Κεντρική Τράπεζα τη διαχείριση του δημόσιου χρέους και να πάει στο Υπουργείο Οικονομικών.

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, σε δηλώσεις του στο περιθώριο εργασιών της Βουλής, υπενθύμισε ότι από το 1963, η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών διαχειριζόταν το δημόσιο χρέος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

"Δεν υπάρχει χειρότερη χρονική στιγμή - όχι μόνο γιατί γίνεται μέσω της πρωτόγνωρης οικονομικής κρίσης, αλλά γίνεται εν μέσω των προβλημάτων που υπάρχουν στο ευρώ και στην ευρωζώνη εξαιτίας της διαχείρισης του δημόσιου χρέους των κρατών μελών της ευρωζώνης - να έρχεται η Κυπριακή Δημοκρατία να αλλάζει ένα θεσμό και μια διαδικασία που με αξιόπιστες διαδικασίες ακολουθείτο τα τελευταία πενήντα χρόνια», τόνισε.

Η προσπάθεια όλα, είπε, να μπουν κάτω από την πολιτική ευθύνη του εκάστοτε Υπουργού Οικονομικών, χωρίς κατά την ταπεινή μας άποψη να διασφαλίζεται η απόλυτη ανεξαρτησία της διαχείρισης του δημοσίου χρέους, θα δημιουργήσει βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, προβλήματα αξιοπιστίας της κυπριακής οικονομίας και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

"Παίζουμε με τους θεσμούς, παίζουμε με την αξιοπιστία της χώρας μας", είπε. "Αυτή η αντιπαλότητα που ξεκίνησε από τις πρώτες εβδομάδες της ανάληψης των καθηκόντων της Κυβέρνησης Χριστόφια, να αποδυναμώσουν και να πλήξουν τον θεσμό της Κεντρικής Τράπεζας, είναι επιζήμια για την κυπριακή οικονομία και για την αξιοπιστία της χώρας μας", είπε.

"Είναι άκρως ακατάλληλη η περίοδος που έχει επιλεχθεί και ιδιαίτερα αν λάβει κανείς υπόψη την αξιοπιστία του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης αυτή την περίοδο", πρόσθεσε αναφέροντας πως "είναι τα χειρότερα μηνύματα που μπορούμε να στείλουμε στις αγορές".

''Πολιτικές ευθύνες για τη Cyta''

Αναφορικά με το θέμα που προέκυψε στη Cyta, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι "οι συμπεριφορές και οι πρακτικές που είδαν τις τελευταίες ημέρες το φως της δημοσιότητας αλλά και που επιβεβαιώθηκαν στη συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών, παγιώνουν δυστυχώς την αντίληψη στην κοινωνία και στους πολίτες πως οι ημικρατικοί οργανισμοί διαχρονικά αντιμετωπίζονταν ως λάφυρα εξουσίας".

Αυτό είναι επιζήμιο και για τους ημικρατικούς οργανισμούς αλλά και για το θέμα των θεσμών, είπε.

«Δεν αρκεί μόνο να γίνουν έρευνες. Εδώ υπάρχουν πολιτικές ευθύνες γι αυτούς που τους διόρισαν. Τα ζητήματα δεν είναι μόνο διοικητικά. Όταν ένας Πρόεδρος της Δημοκρατίας διορίζει κάποιον Υπουργό ή όταν ένα σχήμα κι ένα Συμβούλιο διορίζει μέλη ΔΣ ημικρατικών Οργανισμών είναι η Κυβέρνηση που έχει την απόλυτη ευθύνη», ανέφερε.

«Δεν θέλω, και το διευκρινίζω, να καταδικάσουμε οποιονδήποτε, απλώς επισημαίνω ότι τα ζητήματα δεν αφορούν μόνο τις συμπεριφορές συγκεκριμένων διοικητικών συμβουλίων, αλλά είναι θέμα πολιτικών ευθυνών σε αυτούς που έπρεπε να είχαν κάμει σοβαρή έρευνα προτού διορίσουν άτομα σε οποιοδήποτε συμβούλιο ημικρατικού οργανισμού», κατέληξε.

www.kathimerini.com.cy

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση