ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Το ΑΚΕΛ ενημέρωσε για αγνοούμενους και εγκλωβισμένους ο Φωτίου

ΚΥΠΕ

Για τα ζητήματα των αγνοουμένων και των εγκλωβισμένων ενημέρωσε τον ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά θέματα Φώτης Φωτίου, σε συνάντηση που είχαν στα κεντρικά γραφεία του ΑΚΕΛ στη Λευκωσία.

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο κ. Κυπριανού ευχαρίστησε τον κ. Φωτίου για την ενημέρωση λέγοντας ότι για το ΑΚΕΛ “είναι εξαιρετικά σημαντικό να διακριβωθεί η τύχη και του τελευταίου αγνοουμένου”. Είπε, επίσης, ότι κατά τη συνάντηση συζήτησαν με τον κ. Φωτίου τρόπους με τους οποίους το ΑΚΕΛ θα μπορούσε να συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση.

“Έχουμε συμφωνήσει ότι θα επανέλθουμε αρχές του Σεπτέμβρη για να συζητήσουμε πλέον πιο συγκεκριμένα το πώς θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε. Θεωρώ ότι υπάρχουν τρόποι με τους οποίους μπορούμε να βοηθήσουμε ως ΑΚΕΛ, με τις επαφές που διατηρούμε στην τ/κ κοινότητα αλλά και με πολλά άλλα μέσα που διαθέτουμε έτσι ώστε να προχωρήσει περαιτέρω η διερεύνηση της τύχης των αγνοουμένων”, πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι “θα είμαστε σε επαφή με τον κ. Φωτίου και θα δούμε πως από κοινού προχωρούμε σ` αυτά τα ζητήματα τα οποία είναι εξόχως ανθρωπιστικά και έτσι θα πρέπει να προσεγγίζονται από όλους μας, όχι δίνοντας τους ένα έντονο πολιτικό ή ιδεολογικό χρώμα”.

Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά θέματα Φώτης Φωτίου είπε ότι η σημερινή συνάντηση εντάσσεται μέσα στα πλαίσια των επαφών του με τους αρχηγούς των κομμάτων, προσθέτοντας ότι “σήμερα είχα την χαρά να συναντηθώ με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ και τους συνεργάτες του και να τον ενημερώσω τόσο για το μεγάλο ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων όσο και για τους εγκλωβισμένους μας”.

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι το θέμα των αγνοουμένων “βρίσκεται σε ένα πολύ σημαντικό και κρίσιμο κομβικό σημείο και αν τα επόμενα 1-2 χρόνια δεν γίνουν βήματα μπροστά ώστε να μπορέσει η ΔΕΑ να ολοκληρώσει αυτό το σημαντικό έργο, λυπούμαι να πω ότι αν συνεχίσουμε με τους σημερινούς ρυθμούς, το θέμα των αγνοουμένων θα παραμείνει ένα άλυτο ανθρωπιστικό θέμα”.

“Πιστεύω ότι το ΑΚΕΛ μέσα από τη σημερινή συζήτηση μπορεί να συμβάλει και να βοηθήσει στην προσπάθεια αυτή και εντός και εκτός Κύπρου. Έχουμε συζητήσει συγκεκριμένους τρόπους, το Σεπτέμβρη θα γίνει ακόμα μια συνάντηση για να δούμε πλέον πιο συγκεκριμένα πως μπορεί το ΑΚΕΛ να συμβάλει σ΄ αυτή την προσπάθεια”, είπε.

Τόνισε ταυτόχρονα ότι το θέμα των αγνοουμένων “είναι ένα ανθρωπιστικό θέμα, δεν είναι ένα πολιτικό θέμα και η πληροφόρηση και η έρευνα αυτή την περίοδο είναι καθοριστικής σημασίας γι΄ αυτό και πρέπει όποιος γνωρίζει και έχει πληροφορίες για θέματα αγνοουμένων να τις δώσει. Αυτή είναι η κρίσιμη  ώρα”.

Ο κ. Φωτίου είπε επίσης ότι ενημέρωσε τον  ΓΓ του ΑΚΕΚ “για κάποια θέματα που έχουν να κάμουν με τους εγκλωβισμένους μας, για το σχέδιο επανεγκατάστασης νέων στα κατεχόμενα χωριά μας, ιδιαίτερα εκεί όπου ζουν εγκλωβισμένοι και όταν θα είμαστε έτοιμοι με το συγκεκριμένο σχέδιο θα ενημερώσουμε και γι΄αυτό το θέμα, πολύ πιθανόν τέλη Σεπτεμβρίου”.

Ερωτηθείς εάν υπάρχει ενδιαφέρον επανεγκατάστασης από πλευράς νέων ανθρώπων, ο κ. Φωτίου απάντησε “ναι, υπάρχει ενδιαφέρον, έχουμε αρκετούς αιτητές τόσο για την Καρπασία όσο και για τον Κορμακίτη. Όμως για να υλοποιηθεί αυτός ο στόχος θα πρέπει να υπάρξουν κάποια κίνητρα και μια σημαντική βοήθεια από την πολιτεία ώστε αυτοί οι άνθρωποι να μπορέσουν να ξεκινήσουν μια νέα ζωή στα χωρία τους. Δεν είναι εύκολο εγχείρημα, όμως έχουμε συζητήσει με τα αρμόδια υπουργεία μια σειρά από κίνητρα τα οποία θα μπορούσαν να δοθούν”.
Είπε ακόμη ότι ενημέρωσε τον κ. Κυπριανού και για το θέμα του “Νοράτλας”, σημειώνοντας ότι “δεν είμαστε μόνο εντός χρονοδιαγραμμάτων, αλλά φαίνεται ότι η πρώτη φάση ολοκληρώνεται πριν από τις 17 Αυγούστου και πολύ πιθανόν την άλλη εβδομάδα να ξεκινήσει η δεύτερη καθοριστική φάση που είναι η ανασκαφή”.

“Έχουν προχωρήσει αρκετά οι εργασίες όσον αφορά την ετοιμασία του εδάφους για να ξεκινήσουν οι ανασκαφές και νομίζω ότι τέλη της άλλης εβδομάδας πιθανόν να ξεκινήσει και η δεύτερη φάση”, είπε.

Ερωτηθείς εάν μετά από τόσα χρόνια υπάρχουν άτομα που έχουν πληροφορίες για το θέμα των αγνοουμένων και δεν τις έχουν δώσει στις αρμόδιες Αρχές, ο κ. Φωτίου απάντησε καταφατικά προσθέτοντας ότι “δυστυχώς όμως πρέπει να καταλάβουμε ότι μετά από 41 χρόνια υπάρχουν και πρακτικά προβλήματα τόσο με τη μορφολογία του εδάφους λόγω της ανάπτυξης και αυτοί οι άνθρωποι που γνωρίζουν και έχουν πληροφορίες βρίσκονται και σε κάποια ηλικία γι` αυτό και έχω πει ότι τώρα είναι η ώρα να κάνουμε κάτι για να εξασφαλίσουμε αυτές τις πληροφορίες”.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση