ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Συναγερμός για τον καύσωνα μέχρι την Τρίτη

Προειδοποίηση για «επικίνδυνο» καιρό - «Κόλλησε» στους 42 βαθμούς το θερμόμετρο

Σε κλοιό καύσωνα βρίσκεται από το πρωί η Κύπρος, με τη θερμοκρασία να έχει χτυπήσει «κόκκινο» και να «γαντζωθεί» στους 42 βαθμούς, η οποία θα αποτελεί την υψηλότερη των τελευταίων ημερών.

Οι θερμές αέριες μάζες που επηρεάζουν την περιοχή της Κύπρου, σε συνδιασμό με τα ποσοστά υγρασίας, καθιστούν την κατάσταση ανυπόφορη έως επικίνδυνη αν δεν ακολουθούνται οι ενδεδειγμένοι κανόνες αντιμετώπισής της.

Η θερμοκρασία που παρουσιάζεται 3 με 4 βαθμούς πιο πάνω από τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα, ανέρχεται στους:
- 42 βαθμούς στο εσωτερικό
- 36 στα ανατολικά παράλια
- 35 στα νότια παράλια
- 33 στα δυτικά και βόρεια παράλια, και
- 32 στα ψηλότερα ορεινά

«Πορτοκαλί προειδοποίηση» για τα παράλια μέχρι και το πρωί
Σε «πορτοκαλί« αναβαθμίστηκε η προειδοποίηση του τμήματος Μετεωρολογίας για τα δυτικά και βόρεια παράλια της Κύπρου, σύμφωνα με την οποία «ο καιρός είναι επικίνδυνος» λόγω της πρόβλεψης ασυνήθιστων καιρικών φαινομένων, ενώ «είναι πιθανόν να υπάρξουν ζημιές και θύματα». 

Σύμφωνα με ανακοίνωση, από τα μεσάνυχτα έως και τις 6:00 της Τρίτης, η ελάχιστη θερμοκρασία αναμένεται να κυμανθεί γύρω στους 26 βαθμούς Κελσίου στα δυτικά και βόρεια παράλια, γεγονός πως συστήνει εγρήγορση και τακτική ενημέρωση για τους κινδύνους που «μπορεί να είναι αναπόφευκτοι».

«Κίτρινη προειδοποίηση» για το εσωτερικό
Για το εσωτερικό, τα νότια και ανατολικά παράλια, εξακολουθεί να ισχύει η «κίτρινη προειδοποίηση» με 28 βαθμούς Κελσίου, αναφορικά με τις ελάχιστες θερμοκρασίες και για το ίδιο χρονικό διάστημα, δηλαδή από τα μεσάνυχτα έως και τις 6:00 της Τρίτης.

Λιποθυμίες και αφυδατώσεις
Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκονται τα κρατικά νοσηλευτήρια προκειμένου να αντιμετωπίσουν τυχόν περιστατικά που ενδεχομένως να προκύψουν λόγω των πολύ ψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν. Μέχρι και το μεσημέρι, σε Λευκωσία, Λεμεσό και Λάρνακα δεν έχει σημειωθεί οποιοδήποτε περιστατικό θερμοπληξίας, αλλά ένας μικρός αριθμός από λιποθυμικά επεισόδια, (τρία στον αριθμό) στην επαρχία Λευκωσίας σε ηλικιωμένα άτομα. Μιλώντας στην «Κ» οι επί καθήκοντι ιατροί συστήνουν ιδιαίτερη προσοχή κυρίως για τους ηλικιωμένους, τα παιδιά αλλά και για όσα άτομα ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Μέχρι και το μεσημέρι, ούτε στην επαρχία Αμμοχώστου υπήρξε οποιοδήποτε περιστατικό κατά τη διάρκεια της σημερινής μέρας. Χθες, στην επαρχία Αμμοχώστου σημειώθηκε ένα περισταστικό αφυδάτωσης και πάλι ηλικιωμένου ανθρώπου. Τάσεις για λιποθυμία και περιστατικά αφυδάτωσης έχουν παρατηρηθεί και στην επαρχία Πάφου.

«Βούλιαξαν» οι παραλίες
Από το πρωί «βούλιαξαν» κυριολεκτικά οι παραλίες ολόκληρης της Κύπρου, από τις χιλιάδες κόσμου που διέφυγαν σε αυτές προκειμένου να αναζητήσουν «ανάσα» δροσιάς.

Έσπασε ρεκόρ η ζήτηση ηλεκτρικού ρεύματος
Οι υψηλές θερμοκρασίες που σημειώνονται σήμερα, οδήγησαν την ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στο «κόκκινο», καταγράφοντας ρεκόρ για το 2015.

Σύμφωνα με τον Διευθυντή Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Χρίστο Χριστοδουλίδη, η ζήτηση είναι της τάξης των 965MW και ακόμη ανεβαίνει ενώ η μέγιστη ζήτηση συνήθως καταγράφεται στις 14.30 με επανάληψη κατά τις 16.00.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλίδη, υπάρχει αρκετή επάρκεια και υπό κανονικές συνθήκες δεν αναμένουμε να έχουμε οποιοδήποτε πρόβλημα.

Πορτοκαλί προειδοποίηση από την Μετεωρολογική Υπηρεσία 
Για σήμερα η Μετεωρολογική Υπηρεσία εξέδωσε πορτοκαλί προειδοποίηση, λόγω του καύσωνα που επικρατεί, κάτι που σημαίνει ότι ο καιρός είναι δυνητικά επικίνδυνος, και πως είναι πιθανόν να υπάρξουν ζημιές και θύματα. Το κοινό θα πρέπει να είναι συνεχώς ενημερωμένο σχετικά µε τις αναμενόμενες καιρικές συνθήκες και αποφυγή αχρείαστων κινδύνων.

Η προειδοποίηση που εκδόθηκε χθες το απόγευμα ισχύει από τις 11:00 μέχρι τις 17:00 σήμερα το απόγευμα.

Σε πλήρη ετοιμότητα η Πυροσβεστική
Την ίδια ώρα, Τμήμα Δασών και η Πυροσβεστική απευθύνουν κάλεσμα στο κοινό όπως είναι ιδιαίτερα προσεκτικό με τη δραστηριότητά του στις δασικές περιοχές, ενώ καλεί όποιον αντιληφθεί καπνό ή φωτιά, μέσα ή κοντά στο δάσος να ενημερώσει χωρίς καμιά καθυστέρηση τον πλησιέστερο Δασικό Σταθμό ή να τηλεφωνήσει στο 1407 (Τμήμα Δασών) ή  στο 112 (Πυροσβεστική Υπηρεσία).

Όχι στις άσκοπες μετακινήσεις - Πίνετε άφθονο νερό
Λόγω των ψηλών θερμοκρασίών που επικρατούν, οι αρμόδιες υπηρεσίες προτρέπουν το κοινό να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για αποφυγή περιστατικών θερμοπληξίας και θερμικής εξάντλησης.

Οι πολίτες καλούνται να αποφεύγουν άσκοπες μετακινήσεις, έκθεση στον ήλιο και βαριές εργασίες κατά τις μεσημβρινές ώρες, ενώ απαραίτητη είναι και η κατανάλωση μεγαλύτερων ποσοτήτων νερού, η αποφυγή του αλκοόλ και των ιδιαίτερα «βαρέων» γευμάτων.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να επιδείξουν άτομα με σοβαρά προβλήματα υγείας, τα οποία προτρέπονται να παραμένουν σε κλειστούς χώρους, τα οποία καλύπτονται από την λειτουργία κλιματιστικών.

«Ανάσα» από Τετάρτη
Το κύμα καύσωνα αναμένεται να διατηρηθεί και κατά την αυριανή ημέρα, ενώ η σταδιακή υποχώρησή του αναμένεται να αρχίσει την Τετάρτη, όπου και η θερμοκρασία αναμένεται να υποχωρήσει στα κανονικά, για την εποχή, επίπεδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σε κίνδυνο τα δάση λόγω... καύσωνα
Τι τρώμε και τι δεν τρώμε τις μέρες του καύσωνα
Βασικές οδηγίας προστασίας από τον καύσωνα
«Ανάσα» δροσιάς στο Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο Λευκωσίας 
Δήμος Λευκωσίας: Ανοικτό το Κέντρο Εξυπηρέτησης για τον καύσωνα
Αυξημένη ζήτηση ρεύματος στα κατεχόμενα λόγω καύσωνα

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση