ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Εμπόδια στην επικύρωση της νέας πρέσβειρας των ΗΠΑ στην Κύπρο

Στην ολομέλεια της γερουσίας πλέον η διαφωνία Μενέντεζ – Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Στην Ολομέλεια της γερουσίας μεταφέρεται πλέον το θέμα της επικύρωσης της υποψηφιότητας της Καθλίν Αν Ντόχερτι για τη θέση της πρέσβειρας των ΗΠΑ στην Κύπρο, μετά την απόφαση του γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ την περασμένη Τρίτη να εγκρίνει την υποψηφιότητα της από την Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο δημοκρατικός γερουσιαστής Νέας Ιερσέης έχει ήδη διαμηνύσει στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι επιφυλάσσεται να εμποδίσει την υποψηφιότητα της να φτάσει στην Ολομέλεια, ενόσω δεν λαμβάνει ικανοποιητική απάντηση στην ερώτηση που της απεύθυνε, αν στην Κύπρο έγινε τουρκική εισβολή το 1974.

Συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας την προηγούμενη εβδομάδα, η υποψήφια πρέσβειρα δεν ικανοποίησε με την απάντηση της τον γερουσιαστή Μενέντεζ γι αυτό και της ζητήθηκε να επανέλθει με νέα απάντηση από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Η νέα απάντηση της υποψήφιας πρέσβειρας στάλθηκε την περασμένη Τρίτη στο γραφείο του Ρόμπερτ Μενέντεζ, η οποία όμως και πάλι κρίθηκε ανεπαρκής.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες της «Κ», το Στέιτ Ντιπάρτμεντ διαμηνύει στα μέλη της αμερικανικής γερουσίας πως θα ήταν άδικο τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση διορίζει απεσταλμένο που εμπλέκεται στη διαδικασία των συνομιλιών στο κυπριακό, οι ΗΠΑ να μην αντιπροσωπεύονται με τον πρέσβη τους στην Κύπρο. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, αναμένεται ότι θα υπάρξουν πιέσεις και από παράγοντες του ελληνικού λόμπι στις ΗΠΑ για το συγκεκριμένο θέμα, αφού φέρονται ιδιαίτερα ενοχλημένοι από τις δηλώσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την εισβολή κατά την περίοδο των τουρκικών παραβιάσεων στην κυπριακή ΑΟΖ με τη χρήση του «Μπαρμπαρός».

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση