ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Επιστροφή στις συνομιλίες με περιουσιακό

Αναστασιάδης και Ακιντζί καλούνται με πολιτική απόφαση να δώσουν λύση στο θέμα του χρήστη

Μετά την θερινή ανάπαυλα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί επέστρεψαν σήμερα στις συνομιλίες, με το θέμα του περιουσιακού να βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της συνάντησης. Όπως έχει ήδη δηλώσει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, στη σημερινή τους συνάντηση, οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν το περιουσιακό και κατά κύριο λόγο τα κριτήρια, επισημαίνοντας πως «ξεκινά μια νέα διαδικασία, η οποία βάσει κάποιων συγκεκριμένων δεδομένων, μας επιτρέπει να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι». Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες της «Κ», Αναστασιάδης και Ακιντζί καλούνται την Τρίτη με πολιτική απόφαση να δώσουν διέξοδο στο αδιέξοδο που έχει σημειωθεί μεταξύ των δύο διαπραγματευτικών ομάδων αναφορικά με τον ορισμό του χρήστη μιας περιουσίας στα κατεχόμενα και υπό ποιους όρους και προϋποθέσεις, η απαίτηση του θα προηγείται έναντι αυτής του αρχικού ιδιοκτήτη στην περιουσία του.
 
Στην ατζέντα των δύο ηγετών, η οποία οριστικοποιήθηκε τη Δευτέρα μετά τη συνάντηση που είχαν οι διαπραγματευτές Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί στην παρουσία του ειδικού συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντε, αναμένεται να περιλαμβάνεται επίσης το θέμα της ονοματολογίας του μελλοντικού νέου κράτους που θα προκύψει από τη λύση του κυπριακού, συζήτηση επί των κριτηρίων στο εδαφικό, καθώς και η επιβεβαίωση των νέων συγκλίσεων που έχει επιτευχθεί από τον περασμένο Μάιο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Δημοσίευμα πάντως της τουρκοκυπριακής εφημερίδας «Χαβαντίς» αναφέρει πως οι δύο πλευρές μέχρι τώρα έχουν επιτύχει σημαντικές συγκλίσεις, όπως για παράδειγμα στο περιουσιακό και την ιθαγένεια συμφωνήθηκε τα δύο συνιστώντα κράτη να διατηρήσουν πλειοψηφία στο ποσοστό πληθυσμού (Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων αντίστοιχα) αλλά και εδάφους, ενώ σε πολύ μεγάλο βαθμό έχουν συμφωνηθεί και τα θέματα της διακυβέρνησης και του διαμοιρασμού των εξουσιών, με τρόπο που εγγυώνται την πολιτική ισότητα των Τουρκοκυπρίων. Στις νέες συγκλίσεις μεταξύ των δύο πλευρών συμπεριλαμβάνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, και η συμφωνία για την πληθυσμιακή αναλογία 4:1 μεταξύ ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων. Συμφωνία, ωστόσο, που σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ» προκαλεί αναστάτωση στα κατεχόμενα, αφού αν κάτι τέτοιο ισχύσει θα σημαίνει την ακύρωση της «υπηκοότητας» που παραχωρήθηκε από το ψευδοκράτους σε δεκάδες χιλιάδες έποικους.

Ανακοινώστε τις συγκλίσεις
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», έντονες πιέσεις ασκούν τα ΗΕ σε Αναστασιάδη και Ακιντζί για να συναινέσουν σε δημοσιοποίηση των συγκλίσεων που έχουν επιτύχει οι δύο πλευρές στις συνομιλίες από τον περασμένο Μάιο. Ως χρονικό ορόσημο εκ μέρους των ΗΕ για τη δημοσιοποίηση της έκθεσης προόδου μέσω κοινής δήλωσης των δύο ηγετών τίθεται η 14η Σεπτεμβρίου, οπόταν και είναι ορισμένη η επόμενη τους συνάντηση. Σε κάθε δε περίπτωση, τα ΗΕ ζητούν όπως η κοινή δήλωση για την ανακοίνωση των συγκλίσεων να γίνει προτού οι δύο ηγέτες αναχωρήσουν για τη Νέα Υόρκη. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες της «Κ», η ελληνοκυπριακή πλευρά εμφανίζεται διστακτική στο να συναινέσει στις πιέσεις των ΗΕ. Μια διστακτικότητα που αποδίδεται και σε λόγους τακτικής για να μην αποδυναμωθεί η διαδικασία της διασταυρούμενης διαπραγμάτευσης, αλλά και σε λόγους ουσίας, αφού στον μέχρι τώρα απολογισμό με τις νέες συγκλίσεις στις θέσεις των δύο πλευρών, η πλάστιγγα γέρνει προς όφελος της τουρκοκυπριακής πλευράς δεδομένης της σημαντικής προόδου υπήρξε στα θέματα διακυβέρνησης και διαμοιρασμού των εξουσιών.

Βλέπεις τους ηγέτες το απόγευμα ο Άιντε
Λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση της σημερινής συνάντησης των δύο ηγετών, ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Έιντε, αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες να έχει χωριστές συναντήσεις με τον κ. Αναστασιάδη και τον Μουσταφά Ακιντζί.

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση