ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πωλείται κυπριακό Φυσικό Αέριο

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Είναι εκπληκτικό και πραγματικά θέλει προσπάθεια να καταφέρνουμε πάντα στο τέλος να βρισκόμαστε στον άσσο και με την πλάτη στριμωγμένη στον τοίχο. Εκεί που πανηγυρίζουμε, να γινόμαστε θύματα του κακού μας εαυτού.

Από τότε που ο Νίκος Ρολάνδης έβαλε στην ζωή μας τους υδρογονάνθρακες έχουν περάσει 15 χρόνια.

Πρώτα τον χλευάσαμε, μετά πιστέψαμε ότι θα φορέσουμε κελεμπίες και σαρίκια βουτηγμένοι μέσα στα πετροδολάρια, μετά, όταν ήλθε το μνημόνιο,  εν είδει ανακούφισης, λέγαμε ευτυχώς που έχουμε και Φυσικό Αέριο, πανηγυρίσαμε που καταφέραμε και στριμώξαμε τους Τούρκους με τριμερείς, διμερείς και παντός άλλου αριθμητικού  είδους συνεργασίες και τώρα, θα κάτσουμε στα αυγά μας. Και όλα αυτά, γιατί ποτέ ως ράτσα δεν είμαστε σοβαροί.

Πάντα τρέχαμε να πουλάμε μούρη δεξιά και αριστερά, χωρίς να έχουμε το ανάλογο μπόι.

Πότε  δείξαμε την απαιτούμενη σοβαρότητα, ακόμα και όταν η φύση ήταν γενναιόδωρη μαζί μας;

Ανακαλύψαμε ότι έχουν υποθαλάσσιο φυσικό πλούτο. Και αντί να σηκώσουμε τα μανίκια και να εργαστούμε με πάσα σοβαρότητα, τι πετύχαμε;

Να έχουν περάσει δεκαπέντε χρόνια, η προμήθεια της εσωτερικής αγοράς με Φυσικό Αέριο να έχει γίνει το πιο σύντομο ανέκδοτο και όταν όλοι νομίσαμε ότι φθάσαμε επιτέλους στην πηγή για να πιούμε νερό, οι εξελίξεις μας προσπέρασαν σας σταματημένο αυτοκίνητο.

Τα μόνα που μας έχουν μείνει, και μακάρι να μας διαψεύσουν τα γεγονότα, είναι οι θερμές χειραψίες και αγκαλιές με τον Σίσι. Βάλαμε όλα τα αυγά μας στο καλάθι της Αιγύπτου και τώρα θα πρέπει να τρέχουμε και να μην φθάνουμε.

Καλές οι συμμαχίες, καλές και οι τριμερείς, αλλά, αν είμαστε στην θέση της Αιγύπτου και βρίσκαμε ένα κοίτασμα -όπως αυτό που ανακάλυψαν οι Αιγύπτιοι- θα τρέχαμε να αγοράσουμε Φυσικό Αέριο από το αντίστοιχο κοίτασμα Αφροδίτη της Αιγύπτου ή του Ισραήλ;

‘Όταν μάλιστα με την φόρα που έχει πάρει η ΕΝΙ στην Αίγυπτο θα βγάλει πιο νωρίς από εμάς Φυσικό Αέριο. Καλά τα τηλεφωνήματα με τον Σίσι, καλές και οι παντός είδους επαφές, αλλά οι εξελίξεις μας πρόλαβαν.

Και το χειρότερο δεν έχουμε σχέδιο Β. Μακάρι να αγοράσουν από το Αφροδίτη, αλλά με το μακάρι δεν γίνεται εμπορική πολιτική. Αφήσαμε το χρόνο και πάλι να περάσει και δεν πήραμε τα μέτρα μας για το «απίθανο» σενάριο να κρεμαστούμε,  είτε να μας κρεμάσουν οι φίλοι μας.

Στο γειτονικό Ισραήλ για το θέμα αυτό έχει ξεσπάσει δημόσιος πόλεμος, γιατί και εκεί πίστευαν ότι η Αίγυπτος θα απορροφούσε τις εξαγώγιμες ποσότητες Φυσικού Αερίου. Τώρα τρέχουν να βρουν εναλλακτικές επιλογές.

Να δείτε που σε κάποια στιγμή θα επανακάμψει με πομπώδεις εξαγγελίες το τερματικό στο Βασιλικό. Ο κόσμος το έχει πάρει χαμπάρι και κάποια στιγμή θα πρέπει να το παραδεχθούν και δημόσια οι πολιτικοί μας ταγοί. 

Όσο το πολιτικό πρόβλημα θα παραμένει σε εκκρεμότητα Φυσικό Αέριο θα ακούμε και Φυσικό Αέριο δεν θα βλέπουμε. Κάθε φορά που φαίνεται ότι φθάνουμε στην πηγή κάτι συμβαίνει και πάλι από την αρχή.

Και να προσπαθήσεις δεν σε αφήνουν να πιστέψεις πως το λένε; Τυχαίο, δεν νομίζω
.
tomarasa@kathimerini.com.cy

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Απόστολος Τομαράς: Τελευταία Ενημέρωση