ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ξεπερνά την Κόσιη η ρήξη Χάσικου - Μιχαηλίδη

Τα γινάτια, τα παιχνίδια ελέγχου και η παράβαση των ορίων εξουσιών

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Σε σκληρό μπρα ντε φερ επικράτησης τείνει να εξελιχθεί η κόντρα του Υπουργού Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικου και του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη, όπως άλλωστε διεφάνη στη χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου με τον πρώτο να ζητά από τον Γενικό Εισαγγελέα να ξεκαθαρίσει τελικώς ποιες οι αρμοδιότητες και οι εξουσίες του Γενικού Ελεγκτή καταγγέλλοντας παρεμβάσεις στο εκτελεστικό έργο και τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη να επιμένει πως κανείς δεν πρόκειται να περιορίσει το έργο του στην απλή συγγραφή ετήσιας έκθεσης, πυροβολώντας τον Υπουργό για προσπάθεια φίμωσής του. Ποιοι είναι οι πραγματικοί λόγοι της άνευ προηγουμένου αντιπαράθεσης των δύο ανδρών είναι ένα ζήτημα που παραμένει ανοικτό. Και αυτό γιατί έστω και αν κάποιοι τείνουν να δουν τη κόντρα ως ζήτημα καθαρά θεσμικό, πολιτικοί κύκλοι δεν αποκλείουν το όλο ζήτημα να ξεπερνά τα στενά όρια της Κόσιης και να εμπίπτει στον ακήρυχτο, αλλά γνωστό πλέον πόλεμο μεταξύ Αβέρωφ Νεοφύτου και Σωκράτη Χάσικου.

Η Κόσιη ως αφορμή
Αφορμή για τη ρήξη Σωκράτη Χάσικου και Οδυσσέα Μιχαηλίδη υπήρξε η διαφωνία των δύο ανδρών σε ό,τι αφορά τον τρόπο χειρισμού της αναθεώρησης και της επέκτασης της χρονικής διάρκειας της  σύμβασης της εταιρείας που διαχειρίζεται τη μονάδα επεξεργασίας των απορριμμάτων στην Κόσιη, των επαρχιών Λάρνακας και Αμμοχώστου.

Αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης του Υπουργού Εσωτερικών με την εταιρεία επεξεργασίας απορριμμάτων ήταν η επέκταση της διάρκειας της σύμβασης κατά επτά έτη και η μείωση της τιμής μονάδας των απορριμμάτων από 75 ευρώ σε 39,90 ευρώ τον τόνο για τις Επαρχίες Λάρνακας και Αμμοχώστου. Ο Γενικός Ελεγκτής εξέφρασε και δημοσίως τη διαφωνία του με τον χειρισμό του όλου ζητήματος από τον Υπουργό Εσωτερικών αποστέλλοντας επιστολή στην Κεντρική Επιτροπή Αλλαγών και Απαιτήσεων (ΚΕΑΑ) και επισημαίνοντας το  ενδεχόμενο επιβολής προστίμου από την Ε.Ε. ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ αν θεωρηθεί η συμφωνία ως κρατική ενίσχυση. Κάλεσε μάλιστα την Επιτροπή Ελέγχου να εξετάσει ως κατεπείγον το ζήτημα, με τη διαφωνία να εντείνεται  στις κοινοβουλευτικές αίθουσες το πρωί της Τρίτης. Ο Γενικός Ελεγκτής θέτει καθαρά ζήτημα νομιμότητας της απόφασης του Υπουργού και επιμένει να τεθεί ρήτρα στο συμβόλαιο κυβέρνησης και εταιρείας, όπως στην περίπτωση που επιβληθεί πρόστιμο να το πληρώσει ο ανάδοχος. Από την άλλη ο Υπουργός Εσωτερικών επιμένει ότι το Υπουργείο λειτούργησε στο πλαίσιο της πλήρους νομιμότητας και σημειώνει ότι διαπραγματεύτηκε με τον καλύτερο τρόπο που μπορούσε ένα ετεροβαρές συμβόλαιο το οποίο υπογράφηκε επί προηγούμενης διακυβέρνησης.

Το γινάτι, οι διαρροές και η «φίμωση»
Είναι όμως η διαχείριση του κεφαλαίου Κόσιη η αρχή και το τέλος της ρήξης Σωκράτη Χάσικου και Οδυσσέα Μιχαηλίδη ή η αφορμή για να ξετυλιχτεί το κουβάρι μίας υποβόσκουσας κόντρας των δύο μερών; Ο Σωκράτης Χάσικος φαίνεται να βλέπει πως το «γινάτι» του Οδυσσέα Μιχαηλίδη ξεπερνά το επιτρεπτό όριο του ελέγχου παρεμβαίνοντας καταλυτικά στο έργο της εκτελεστικής εξουσίας και προκαλώντας συνεπώς –μέσω γραφειοκρατίας και «νομικίστικων» ζητημάτων- κωλύματα στην κυβέρνηση να παράγει έργο.

Ήδη ο Υπουργός Εσωτερικών έχει ζητήσει από τον Γενικό Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη να καθορίσει με τρόπο σαφή ποιες είναι οι εξουσίες και αρμοδιότητες του Γενικού Ελεγκτή καθώς ο ίδιος θέτει θεσμικό θέμα παρέμβασής του στα της άσκησης της εκτελεστικής εξουσίας, σημειώνοντας ότι ο Γενικός Ελεγκτής πολλές φορές συμπεριφέρεται με τη νοοτροπία του να περάσει με κάθε τρόπο το δικό του. Στην απόφαση του Υπουργού να αποταθεί στη Νομική Υπηρεσία συνέβαλε η καταγγελία που έκανε ο Γενικός Ελεγκτής εναντίον του Υπουργού Εσωτερικών στην οποία ζήτησε από τον Κώστα Κληρίδη διερεύνηση του ενδεχόμενου διάπραξης ποινικού αδικήματος από τον Σωκράτη Χάσικο. Το ζήτημα σύμφωνα με ασφαλείς πηγές έχει να κάνει με υπόθεση εισόδου αλλοδαπών φοιτητών στην Κύπρο με πλαστά έγγραφα.

Κατά τη διάρκεια της πολύωρης συνεδρίας της Επιτροπής Ελέγχου ο κ. Χάσικος ξεκαθάρισε προς τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη ότι δεν έχει τις αρμοδιότητες και το δικαίωμα ούτε να παρίσταται στη λήψη αποφάσεων ούτε «να κάνει ό,τι θέλει». Πέραν όμως των «παρεμβάσεων» του Γενικού Ελεγκτή, δυσφορία φαίνεται να προκαλεί στον Υπουργό Εσωτερικών η υπερπροβολή του Γενικού Ελεγκτή σε συνδυασμό με διαρροές εγγράφων και επιστολών οι οποίες, όπως ανέφερε στην Επιτροπή Ελέγχου, «σκοτώνουν» ζητήματα παρά να τα επιλύουν. «Το να είμαστε συνέχεια στις τηλεοράσεις και στις εφημερίδες αυτό δεν είναι ελεγκτική υπηρεσία αλλά επιβολή άποψης», επεσήμανε ο κ. Χάσικος αναφέροντας με νόημα σε δηλώσεις του με το πέρας της Επιτροπής Ελέγχου ότι σε άλλες χώρες κανείς δεν γνωρίζει τον Γενικό Ελεγκτή.

Τις τοποθετήσεις του Υπουργού Εσωτερικών ερμηνεύει ως προσπάθεια φίμωσης ο Γενικός Ελεγκτής. Δεν είναι τυχαίο που κατά τη διάρκεια της Επιτροπής Ελέγχου ξεκαθάρισε πως δεν θα ρωτά οποιοδήποτε για το πού και πότε θα αποστείλει επιστολή προκαλώντας τον Υπουργό Εσωτερικών να του κάνει αναφορά στο ανώτατο δικαστήριο. Οι τοποθετήσεις του Οδυσσέα Μιχαηλίδη ότι οι αρμοδιότητές του δεν πρόκειται να περιοριστούν στη συγγραφή της ετήσιας έκθεσης υποδηλώνουν κατά πολιτικούς κύκλους πως είναι έτοιμος για ένα  σκληρό παιχνίδι επικράτησης.  Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι με το πέρας της συνεδρίας η Ελεγκτική Υπηρεσία απέστειλε ανακοίνωση κατά την οποία καταγράφεται πως προσπάθεια του Σωκράτη Χάσικου είναι να φιμώσει την Ελεγκτική Υπηρεσία «με την καινοφανή θέση ότι ο μόνος τρόπος δημοσιοποίησης των ευρημάτων της είναι μέσω της ετήσιας έκθεσής της», υπογραμμίζοντας πως κάτι τέτοιο «συνιστά εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη στην προσπάθεια που θα έπρεπε να ήταν συλλογική για πάταξη των φαινομένων διαφθοράς και διαπλοκής».

Και στο βάθος ο Αβέρωφ
Το κεφάλαιο Κόσιη στάθηκε η αφορμή για τη ρήξη των δύο ανδρών. Τα αίτια της κόντρας, ωστόσο, θεωρούνται βαθύτερα και καταλήγουν στις παρυφές της Πινδάρου. Στα πολιτικά πηγαδάκια δίδεται η ανάγνωση πως η κόντρα Σωκράτη Χάσικου και Οδυσσέα Μιχαηλίδη σχετίζεται και με τον ακήρυχτο πόλεμο του Αβέρωφ Νεοφύτου και του Σωκράτη Χάσικου καθώς ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης φέρεται να έχει στενούς δεσμούς με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ. Αναμένεται να διαφανεί το επόμενο διάστημα κατά πόσο η κόντρα Σωκράτη Χάσικου και Οδυσσέα Μιχαηλίδη περιορίζεται σε θέματα θεσμικά ή αν αποτελεί την προθέρμανση για την τελική αναμέτρηση των δύο συναγερμικών ανδρών.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση