ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Γιωρκάτζη: «Αναδιάρθρωση ΚΤ μέσω τροποποίησης του Συντάγματος»

«Υπάρχει μεγάλη απόσταση για την πλήρη αξιοπιστία της χώρας» σημειώνει η διοικήτρια της KT

«Επαληθεύεται η αισιοδοξία που εξέφρασα πέρσι για τις προοπτικές της οικονομίας», σχολίασε η Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, αν και πρόσθεσε πως δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός. Η κυπριακή οικονομία βρίσκεται σε πορεία ανάκαμψης, κατά τη διοικήτρια.

Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής στο πλαίσιο της συζήτησης του προϋπολογισμού ανέφερε πως ο τραπεζικός τομέας αντιμετωπίζει με αισιοδοξία τις μεγάλες προκλήσεις.

Υπάρχει μεγάλη απόσταση από την πλήρη αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας και δεν πρέπει να υπάρξει χαλάρωση, σχολίασε, δίνοντας ως παράδειγμα τα πολλά μη εξυπηρετούμενα δάνεια και το ύψος της ανεργίας.

Η πρόβλεψη της Κεντρικής για την ανάπτυξη το 2015 είναι για 1,5% και ίσως υψηλότερα και πέραν του 2% το 2016, ωθούμενος κυρίως από τις εξαγωγές.

Σε σχέση με τον τραπεζικό τομέα, σχολίασε πως για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια καταγράφεται αύξηση 3,1% για τα επιχειρηματικά δάνεια, ενώ σημαντικά αυξήθηκαν και τα στεγαστικά αν και από πιο χαμηλή βάση. Τα επιτόκια κατά την κ. Γιωρκάτζη μειώθηκαν σημαντικά μετά την απόφαση της Κεντρικής να μειώσει κατά 1% τα καταθετικά επιτόκια.

Η διαχείριση των κινδύνων από την ελληνική κρίση και τα σχετικά θετικά αποτελέσματα από την άσκηση του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού ήταν τα σημαντικότερα επιτεύγματα για το 2015.

Για το σοβαρό θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανειών, σχολίασε πως υπάρχει, πλέον, το θεσμικό πλαίσιο το οποίο όμως πρέπει να παρακολουθείται για να διαφανούν οι αδυναμίες που μπορεί να υπάρχουν στην πράξη. Από 27 δισ. μη εξυπηρετουμένων, 14 δισ. έχουν αναδιαρθρωθεί, εκ των οποίων 10,5 δισ. παραμένουν να θεωρούνται ως μη εξυπηρετούμενα, λόγω του ορισμού των μη εξυπηρετουμένων.

Η διοικήτρια θεωρεί ορόσημο τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αφού κάτι τέτοιο δείχνει και η διεθνής εμπειρία, ότι, δηλαδή, πρέπει να περάσει περίπου μία διετία από την κορύφωση της κρίσης προτού παρατηρηθεί μείωση.

Θα συνεχίσουμε τη σκληρή δουλειά για να πετύχουμε τους στόχους που έχουμε θέσει ώστε το τραπεζικό σύστημα να οδηγήσει τη χώρα σε καλύτερες μέρες, κατέληξε.

«Έχω πάρα πολύ καλές σχέσεις με τον Πρόεδρο»
Η διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας ανέφερε πως έχει πάρα πολύ καλές σχέσεις με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και δεν γνωρίζει να υπάρχει κάτι άλλο. «Οφείλω να έχω πάρα πολύ καλές σχέσεις» συμπλήρωσε.

Αναδιάρθρωση Κεντρικής μέσω τροποποίησης του Συντάγματος 
Όσον αφορά την αναδιάρθρωση της Κεντρικής απάντησε πως εκ του αποτελέσματος, στο παρελθόν η τράπεζα δεν ενήργησε όπως έπρεπε. Σε σχέση με τη μελέτη των Roland Berger σχολίασε πως η τράπεζα χρειάζεται αναδιάρθρωση, αναδόμηση και που πρέπει να μάθουν μέσα από τα σφάλματα που προηγήθηκαν. Ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε σχέση με θέματα που διέπουν τη μελέτη και ενδεχομένως τροποποίηση του συντάγματος. Γίνεται εισήγηση όπως τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου επιλέγονται σε δύο επίπεδα ελέγχου που να περιλαμβάνουν και  την εμπλοκή της βουλής.

Όσον αφορά την εταιρική διακυβέρνηση, κάλεσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το οποίο 2-10 Δεκεμβρίου θα στείλει κλιμάκιο για να υποβάλει εισηγήσεις σε σχέση με θέματα Διοικητικού Συμβουλίου, το ρόλο του Διοικητή και άλλα. Μετά από δύο βδομάδες θα υποβάλουν την εισήγησή τους. 

Ποσό 9,5 δις αντιστοιχεί σε όσους μπορούν αλλά δεν πληρώνουν
Το 70% των μη εξυπηρετούμενων στοιχείων μπορούν να εξηγηθούν από τα δημοσιονομικά στοιχεία. Ένα ποσοστό 10% είναι αδιευκρίνιστα και ποσοστό 20% αποτελεί, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία της Κεντρικής ποσό που αναλογεί στους λεγόμενους στρατηγικούς επενδυτές. Με βάση τα τελευταία στοιχεία, το ποσοστό όσον στρατηγικά δεν πληρώνουν ανέρχεται σε 9,5 δις.

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση