ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Σταυρινάκης: Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε το διπλασιασμό των κεφαλαιακών

Τον διπλασιασμό από 200 σε 400 εκατ. σχολίασε ο πρώην υποδιοικητής της Κεντρικής Τράπεζας

ΚΥΠΕ

Με έκπληξη πληροφορήθηκε η Κεντρική Τράπεζα τον διπλασιασμό των κεφαλαιακών αναγκών της Τράπεζας Κύπρου από τα 200 στα 400 εκατ. ευρώ, ανέφερε σήμερα ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας ο πρώην υποδιοικητής και ανώτερος διευθυντής της Κεντρικής Τράπεζας Σπύρος Σταυρινάκης, στο πλαίσιο της εκδίκασης της υπόθεσης της Τράπεζας Κύπρου ως νομικού προσώπου και άλλων πέντε πρώην διευθυντικών στελεχών της.

Εκτός από την Τράπεζα Κύπρου, κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι οι Θεόδωρος Αριστοδήμου, Αντρέας Αρτέμης, Ανδρέας Ηλιάδης, Γιάννης Κυπρή και Γιάννης Πεχλιβανίδης, οι οποίοι αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες της συνωμοσίας για καταδολίευση και της χειραγώγησης της αγοράς.
Σε κατάθεσή του ενώπιον του δικαστηρίου ως μάρτυρας κατηγορίας, ο κ. Σταυρινάκης είπε ότι στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του συμμετείχε σε τρεις συνολικά συναντήσεις που είχε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκος Δημητριάδης στο γραφείο του με υψηλόβαθμους αξιωματούχους της Τράπεζας, μεταξύ Μαΐου -Ιουνίου του 2012 και πριν από την ετήσια Γενική Συνέλευση της Τράπεζας στις 19/6/2012.

Όπως είπε, κατά τις συναντήσεις αυτές η γενική εντύπωση που έδιναν οι αξιωματούχοι της Τράπεζας ήταν ότι με την επικείμενη πώληση των Γενικών Ασφαλειών και της Eurolife μέχρι τις 30/6/2012 η Τράπεζα θα ικανοποιούσε την απαίτηση της Ευρωπαϊκής Αρχής Αδειών για αύξηση του κεφαλαίου μέχρι τις 30/6/2012 και δεν ετίθετο θέμα οποιασδήποτε παράτασης. Είπε, επίσης, ότι στις συναντήσεις οι αξιωματούχοι της Τράπεζας έκαναν λόγο για 200 εκατ. ευρώ ως κεφαλαιουχικό έλλειμμα και όχι 400 εκατ. ευρώ.

Αναφερόμενος σε μία εκ των συναντήσεων, είπε ότι «μεταξύ των θεμάτων για τα οποία τύχαμε ενημέρωσης ήταν και οι κεφαλαιακές ανάγκες της Τράπεζας μετά από τα τεστ αντοχής (stress tests). Όπως μας είχε λεχθεί, οι κεφαλαιακές ανάγκες της Τράπεζας ήταν περίπου 200 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο ήλπιζαν να εισπράξουν από την πώληση των δύο ασφαλιστικών εταιρειών του συγκροτήματος, δηλαδή των Γενικών Ασφαλειών Κύπρου και της Eurolife».

Όπως είπε «οι εκπρόσωποι της Τράπεζας ήταν συγκρατημένα αισιόδοξοι για την εξεύρεση αγοραστών».

Είπε, επίσης, ότι η Τράπεζα με επιστολή της, ημερομηνίας 20/6/2012, μία μέρα μετά την ετήσια γενική συνέλευσή της, προς τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας «ανέβαζε τις κεφαλαιακές ανάγκες του συγκροτήματος περίπου στα 400 εκατ. ευρώ, δικαιολογώντας αυτή την αύξηση με διάφορα επιχειρήματα, ζητώντας ταυτόχρονα και παράταση για την κάλυψη των κεφαλαιουχικών αναγκών της».

«Τόσο ο κ. Δημητριάδης όσο και εγώ εκφράσαμε την έκπληξή μας για το διπλασιασμό των κεφαλαιουχικών αναγκών της Τράπεζας Κύπρου» είπε.

Ανέφερε ότι «ο κ. Δημητριάδης με επιστολή του προς την Τράπεζα εξέφραζε και γραπτώς την έκπληξή του, ξεκαθαρίζοντάς τους ότι μόνο με ανάληψη από την Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας της κεφαλαιακής ενίσχυσης της Τράπεζας θα μπορούσε η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών να δώσει παράταση στην απαιτούμενη κεφαλαιοποίηση της Τράπεζας».

Ο κ. Σταυρινάκης ανέφερε ότι σε μία από τις συναντήσεις και αναφερόμενος στην επένδυση της Τράπεζας Κύπρου στα ελληνικά κρατικά ομόλογα, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας ρώτησε τους αξιωματούχους της «πώς την επάθετε», για να του απαντήσει ο κ. Αριστοδήμου ότι δεν είχαν αντιληφθεί τον κίνδυνο από τα ομόλογα και ούτε είχαν προειδοποιηθεί.

Ο Διοικητής, συνέχισε, τους είπε ότι «υπήρχε καμπανάκι σχετικά με τα ελληνικά κρατικά ομόλογα και υπήρχε πρόβλεψη από τις αρχές του 2010 για το ενδεχόμενο κουρέματος των ελληνικών κρατικών ομολόγων. Ο κ. Δημητριάδης είχε αναφέρει, επίσης, ότι η αγγλική εφημερίδα «Financial Times» είχε γράψει γι’ αυτό το ενδεχόμενο "κουρέματος" των ελληνικών κρατικών ομολόγων» πρόσθεσε.

«Ο κ. Αριστοδήμου απάντησε ότι ο Παπαδήμος - μετέπειτα μεταβατικός πρωθυπουργός της Ελλάδας και αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας - τους είχε πει σε μία διάλεξη που είχε κάνει στην Τράπεζα Κύπρου στις 3 Νοεμβρίου του 2011 ότι δεν υπήρχε κίνδυνος για τα ελληνικά ομόλογα», ανέφερε ο μάρτυρας.

Ο κ. Σταυρινάκης είπε, επίσης, ότι σε ερώτηση του διοικητή της Κ.Τ. κατά πόσον η Τράπεζα Κύπρου ήταν υπέρ της κυβερνητικής στήριξης, οι κκ. Ηλιάδης και Αρτέμης ήταν αρνητικοί στο ενδεχόμενο κυβερνητικής στήριξης με τον διοικητή να τους λέει ότι «δεν είναι άσχημο να δοθεί ένα κυβερνητικό δάνειο» και πως θα ήταν μία «win-win situation».

Κατά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία ολοκληρώθηκε η εξέταση του κ. Σταυρινάκη και άρχισε η αντεξέτασή του από τους συνηγόρους υπεράσπισης των κατηγορουμένων, η οποία διακόπηκε και θα συνεχιστεί αύριο στις 9.30 το πρωί.

Σημειώνεται ότι στις 9 αύριο το πρωί αρχίζει ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου και η δεύτερη υπόθεση που αφορά στην Τράπεζα Κύπρου και πρώην ανώτατα στελέχη της και την εξαγορά των ελληνικών ομολόγων από την Τράπεζα και την παράλειψή της να ενημερώσει τους μετόχους για τους κινδύνους της εν λόγω επένδυσης.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση