ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στο Προεδρικό Μέγαρο ο Σεργκέι Λαβρόφ

Διμερείς σχέσεις, Κυπριακό και συριακή κρίση κυριαρχούν στις συνομιλίες

Στην Κύπρο έφθασε αργά χθες βράδυ ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος συνοδευόταν από ισχυρή αστυνομική δύναμη και δύο ελικόπτερα. Οι δρόμοι Λάρνακας-Λευκωσίας και η διαδρομή που ακολούθησε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών είχαν έντονη αστυνομική παρουσία ενώ ο υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου έκανε έκκληση προς τους πολίτες να κάνουν υπομονή.

Το ίδιο σκηνικό επικράτησε και κατά την αποχώρηση της πομπής από το ξενοδοχείο που διαμένει ο Ρώσος ΥΠΕΞ προς το Προεδρικό. 

Τώρα ο κ. Λαβρόφ θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και στη συνέχεια θα έχει συνομιλίες με τον Κύπριο ομόλογό του Ιωάννη Κασουλίδη. Κατά την παραμονή του στην Κύπρο, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί, επίσης, με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β’ και τον Πρόεδρο της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου.

Όπως έχει ήδη αποκαλύψει η «Κ», η επίσκεψη του κ. Λαβρόφ στην Κύπρο θα συνδυαστεί με την υπογραφή ή και την οριστικοποίηση τεσσάρων συμφωνιών μεταξύ Ρωσίας και Κύπρου, οι οποίες αφορούν: 1. Στην αντιμετώπιση της διακίνησης ναρκωτικών και του οργανωμένου εγκλήματος. 2. Στην ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με αναγνώριση από τη Ρωσία τίτλων σπουδών που απονέμονται από κυπριακά πανεπιστήμια. 3. Στον τομέα της ναυτιλίας, όπου, μεταξύ άλλων, θα παρέχονται διευκολύνσεις σε ρωσικές ναυτιλιακές εταιρείες να εγκαθίστανται στην Κύπρο. 4. Στην εκκένωση Ρώσων πολιτών από την περιοχή σε περιόδους κρίσεων και τη μεταφορά τους στη Ρωσία μέσω Κύπρου.

Στις συνομιλίες του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον υπουργό Εξωτερικών, τα θέματα που αναμένεται να κυριαρχήσουν είναι οι εξελίξεις στο Κυπριακό, με ιδιαίτερη έμφαση στα ζητήματα ασφάλειας και εγγυήσεων, καθώς και οι περιφερειακές εξελίξεις και κυρίως το Συριακό υπό το φως και της πρόσφατης όξυνσης των σχέσεων της Ρωσίας με την Τουρκία μετά την κατάρριψη του ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους από τουρκικό πολεμικό F16.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Κ» από διπλωματικές πηγές, αν και μέχρι στιγμής η Λευκωσία δεν έχει βολιδοσκοπηθεί προς αυτή την κατεύθυνση, αναμένεται ως πολύ πιθανό ο Σεργκέι Λαβρόφ να ζητήσει από την κυπριακή πρωτεύουσα στρατιωτικές διευκολύνσεις, στη βάση και της αμυντικής συμφωνίας που οι δύο χώρες υπέγραψαν κατά την επίσημη επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη στη Μόσχα τον περασμένο Φεβρουάριο.

Πάντως σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ με την ευκαιρία της επίσκεψής του στην Κύπρο, ο κ. Λαβρόφ ανέφερε ότι προσμένει σε μία σειρά εποικοδομητικών συνομιλιών στην Κύπρο, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι τα αποτελέσματα των συνομιλιών που θα έχει στη Λευκωσία θα συμβάλουν στην ανάπτυξη των διμερών σχέσεων Ρωσίας – Κύπρου, αλλά και στην ενδυνάμωση της εμπιστοσύνης στην ευρωπαϊκή ήπειρο.  Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε, επίσης, την ευγνωμοσύνη της Μόσχας για τη θέση αρχών της Λευκωσίας σε σχέση με την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από την Τουρκία, ενώ σε σχέση με το Κυπριακό επανέλαβε τη θέση της Ρωσίας για μία βιώσιμη και δίκαιη διευθέτηση, στη βάση των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, «με αυστηρό σεβασμό των συμφερόντων και των δύο κυπριακών κοινοτήτων,» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ήδη όπως έχει ανακοινωθεί από την Αστυνομία, κατά την επίσκεψη του κ. Λαβρόφ στην Κύπρο θα ληφθούν αυξημένα μέτρα ασφαλείας και για το λόγο αυτό θα υπάρξουν κατά διαστήματα αποκοπές δρόμων τόσο στην επαρχία Λάρνακας όσο και στην επαρχία Λευκωσίας.

Ο κ. Λαβρόφ αναμένεται να αναχωρήσει από την Κύπρο σήμερα το απόγευμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση