ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μαζικές συλλήψεις Κούρδων πολιτικών και ακτιβιστών

Δέκα δήμαρχοι του κόμματος Κόμματος Δημοκρατικών Περιοχών βρίσκονται υπό κράτηση

Οι αιματηρές συγκρούσεις ανάμεσα στις δυνάμεις της καταστολής και του κουρδικού κινήματος στην νοτιοανατολική Τουρκία πλαισιώνονται από μαζικές συλλήψεις Κούρδων πολιτικών και ακτιβιστών σε διάφορες τουρκικές πόλεις.

Συγκεκριμένα, δέκα  δήμαρχοι του κόμματος Κόμματος Δημοκρατικών Περιοχών (DBP) βρίσκονται υπό κράτηση με τις κατηγορίες της «διατάραξης της ενότητας και της εδαφικής ακεραιότητας του κράτους» καθώς και της «συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωσης»,  «προπαγάνδα υπέρ της τρομοκρατίας» και «παροχή στήριξης σε τρομοκρατική οργάνωση». Από αυτούς, ένας αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους και ένας βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό. Επίσης, σε 106 δήμους υπό διοίκηση του DBP έχει ξεκινήσει έρευνα από το Υπουργείο Εσωτερικών. Παράλληλα με τους 10 δημάρχους, 11 «συνδήμαρχοι» και 44 μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου τέθηκαν υπό κράτηση.

Νωρίτερα, οι δυνάμεις καταστολής εισέβαλλαν στα κεντρικά γραφεία του DBP στο Ντιγιάρμπακιρ. Μετά την διεξαγωγή εξονυχιστικής έρευνας, οι αστυνομικοί αποχώρησαν από το κτίριο πυροβολώντας στον αέρα. Την ίδια ώρα, ο αρχηγός της ένοπλης πτέρυγας του κουρδικού κινήματος, Μουράτ Καράγιλαν απευθυνόταν στους Κούρδους της Τουρκίας και ζητούσε μεγάλη λαϊκή εξέγερση ως απάντηση στην επιθετικότητα του τουρκικού κράτους.

Εν τω μεταξύ, την σύμφωνη γνώμη του για την άρση της ασυλίας των βουλευτών του HDP, έδωσε ο πρόεδρος του Κόμματος Εθνικιστής Δράσης (ΜΗΡ), Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Εναπόκειται στον Πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου και στον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν το ζήτημα της άρσης της ασυλίας των επονομαζόμενων πολιτικών του HDP, φέρεται να δήλωσε ο Μπαχτσελί. «Ας επιλύσουμε εντελώς αυτό το πρόβλημα στο κοινοβούλιο. Ας το τελειώσουμε ολοκληρωτικά. Ας διευκολύνουμε το έργο της δικαιοσύνης», δήλωσε ενώ επέστησε την προσοχή στο ‘μυστικό παζάρι’ μεταξύ ΑΚΡ και ΡΚΚ. «Θα το ρωτήσω ανοιχτά: Πραγματοποιεί το ΑΚΡ συνομιλίες με το ΡΚΚ; Υποσχέθηκε ο Ερντογάν ομοσπονδία στο ΡΚΚ στο Όσλο;», δήλωσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X