ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ενα βίντεο λύγισε τον Νετανιάχου

Επανάληψη των διαπραγματεύσεων με τη Χαμάς ύστερα από τις σοκαριστικές εικόνες με τις πέντε Ισραηλινές ομήρους

Kathimerini.gr

Σοκ προκάλεσε στην ισραηλινή κοινή γνώμη η μετάδοση βίντεο, που έδειχνε πέντε Ισραηλινές νεοσυλλέκτους, κάποιες με αίμα στο πρόσωπο, να κάθονται κεραυνοβολημένες, φορώντας τις πιτζάμες τους και με τα χέρια τους δεμένα στην πλάτη, ομήρους της Χαμάς, μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου 2023. Οι οικογένειες των πέντε νεαρών γυναικών έδωσαν το πράσινο φως για τη δημοσιοποίηση του βίντεο στην ισραηλινή τηλεόραση σε μια προσπάθεια να ασκηθεί πίεση στον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου ώστε να επιτευχθεί συμφωνία για κατάπαυση του πυρός με τη Χαμάς, η οποία θα επιτρέψει, όπως ελπίζουν, την απελευθέρωση των ομήρων.

 

Το Φόρουμ Οικογενειών Ομήρων, όπου εκπροσωπούνται οι συγγενείς των 124 ανθρώπων που εξακολουθούν να κρατούνται από τη Χαμάς, έκανε γνωστό ότι το διαρκείας τριών λεπτών βίντεο προέρχεται από μικροκάμερες που έφεραν οι ένοπλοι της Χαμάς όταν επιτέθηκαν στη στρατιωτική βάση Ναχάλ Οζ, όπου υπηρετούσαν οι νεοσύλλεκτοι. «Η ισραηλινή κυβέρνηση δεν πρέπει να χάσει ούτε ένα λεπτό ακόμη. Πρέπει να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων σήμερα», ανέφερε η σχετική ανακοίνωση του Φόρουμ.

Στην πρώτη του αντίδραση, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου δεν απάντησε ευθέως στο αίτημα των συγγενών. «Οι εικόνες αυτές θα ενισχύσουν την αποφασιστικότητά μου να πολεμήσω με όλες μου τις δυνάμεις έως την εξάλειψη της Χαμάς, για να εγγυηθώ ότι αυτό που είδαμε απόψε δεν θα συμβεί ποτέ ξανά», έγραψε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός στον λογαριασμό του, στο Telegram. Αμέσως μετά, όμως, συγκάλεσε το ανώτατο πολεμικό συμβούλιο, το οποίο έδωσε το πράσινο φως για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων με τη Χαμάς.

Οι έμμεσες διαπραγματεύσεις που διεξάγονταν στο Κάιρο, με μεσολάβηση Αιγύπτου, Κατάρ και ΗΠΑ, κατέρρευσαν στις αρχές Μαΐου όταν το Ισραήλ απέρριψε σχέδιο των μεσολαβητών που είχε γίνει αποδεκτό από τη Χαμάς. Με τη νέα απόφαση του πολεμικού συμβουλίου, οι Ισραηλινοί διαπραγματευτές διατάχθηκαν να επιστρέψουν στο τραπέζι των συνομιλιών, χωρίς να είναι σαφείς οι οδηγίες που έχουν.

Ανησυχία Σάλιβαν

Στην Ουάσιγκτον, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, εξέφρασε την ανησυχία του για το γεγονός ότι «υπάρχουν ολοένα και περισσότερες φωνές που υποστήριζαν μέχρι χθες το Ισραήλ, αλλά τώρα στρέφονται σε διαφορετική κατεύθυνση». Την τοποθέτηση του Αμερικανού αξιωματούχου προκάλεσε ερώτηση με αφορμή την αναγνώριση της Παλαιστίνης ως ανεξάρτητου κράτους από Ιρλανδία, Ισπανία και Νορβηγία. Ο Αμερικανός αξιωματούχος συνέστησε στην ισραηλινή ηγεσία να ελαχιστοποιήσει τις απώλειες αμάχων και να δεχτεί τη λύση των δύο κρατών.

Σήμερα, το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, η ανώτατη δικαστική αρχή του ΟΗΕ, θα αποφασίσει επί αιτήματος της Νότιας Αφρικής να διατάξει άμεση παύση της επίθεσης του Ισραήλ στη Ράφα της Γάζας, ώστε να αποφευχθεί μείζων ανθρωπιστική καταστροφή. Τη Δευτέρα, ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου ζήτησε την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης για τον Νετανιάχου, τον Ισραηλινό υπουργό Αμυνας Γιόαβ Γκάλαντ και τρεις ηγέτες της Χαμάς, κατηγορώντας τους για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση