ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

4 συν 1 πλοία ανοιχτής θαλάσσης αποκτά η Κύπρος

Προκηρύχθηκε δημόσιος διαγωνισμός για δύο από τα πέντε συνολικά

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Στην προκήρυξη δημόσιου διαγωνισμού για την προμήθεια δύο πλοίων ανοιχτής θαλάσσης προχώρησε το υπουργείο Άμυνας. Πρόκειται για περιπολικά ανοιχτής θαλάσσης, μήκους μεταξύ καθέτων (Length between perpendiculars) τουλάχιστον 45 μέτρα.

Το εκτόπισμα πλήρους φόρτου (Full Load Displacement) θα κυμαίνεται από 250 μέχρι 450 μετρικούς τόνους (Metrictonnes). Το βύθισμα (Draught) δεν θα υπερβαίνει τα 3,5 μέτρα και το επιθυμητό ολικό πλάτος (breadth) θα είναι τουλάχιστον 6,5 μέτρα.

Με βάση τους όρους του διαγωνισμού, τα δύο πλοία θα συνοδεύονται με 3 πλήρη συστήματα οπλισμού (αυτοπροστασίας), με τα συστήματα εντοπισμού, παρακολούθησης και αποδοτικής κατεύθυνσης των όπλων σε έκαστο ΠΑΘ. Επίσης, τέσσερα (4) συνολικά RIB (δύο σε κάθε ΠΑΘ).

Τα δύο πλοία, με βάση τους όρους του διαγωνισμού, θα πρέπει να παραδοθούν στο λιμάνι Λεμεσού μέσα σε χρονική διάρκεια 30 μηνών από την ημερομηνία έναρξης της σύμβασης.

Για την αγορά των δύο περιπολικών ανοιχτής θαλάσσης η Δημοκρατία θα δαπανήσει το ποσό των 64 εκατ. ευρώ που θα προέλθει από εθνικούς πόρους.

Προβλεπόμενη ημερομηνία πρόσκλησης υποβολής προσφορών έχει ορισθεί η 2α Μαΐου 2016, ενώ η έναρξη της σύμβασης υπολογίζεται για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Το πρόγραμμα κάλυψης του κενού που παρατηρείται στην επιτήρηση θαλάσσιων χώρων της Δημοκρατίας θα καλύψουν ένα πλοίο το οποίο κατασκευάζεται ήδη στο Ισραήλ και άλλα δύο πιο μικρά, κατάλληλα για τις Ομάδες Υποβρύχιων Καταστροφών.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση