ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Με βούλα ΔΝΤ οι αλλαγές στην Κεντρική

Τις τελικές εισηγήσεις των τεχνοκρατών του οργανισμού αναμένουν στο Διοικητικό Συμβούλιο

Με γοργούς ρυθμούς προχωρά η διαδικασία για αλλαγές στη διοικητική δομή της Κεντρικής Τράπεζας μετά από τις εξελίξεις σε πολιτικό επίπεδο σε σχέση με το θέμα της διοικήτριας της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλας Γιωρκάτζη.
Τον ακριβή τρόπο με τον οποίο θα γίνουν οι συγκεκριμένες αλλαγές αναμένεται να καθορίσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, κλιμάκιο του οποίου βρέθηκε στο νησί για αρκετές μέρες και εξέτασε τα υφιστάμενα δεδομένα σε συνάρτηση με τις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές.

Παράλληλα, λήφθηκαν υπόψη οι εισηγήσεις που υπέβαλε ο οίκος Roland Berger αναφορικά με την υιοθέτηση ενός μοντέλου με στοιχεία από τη γερμανική Bundesbank και την αυστριακή κεντρική τράπεζα, ενώ καταγράφονται και βέλτιστες πρακτικές που χρησιμοποιούν Κεντρικές τράπεζες εκτός της Ευρωζώνης.

Το κλιμάκιο του ΔΝΤ αναμένεται το επόμενο διάστημα να βρεθεί εκ νέου στην Κύπρο και να παρουσιάσει τις εισηγήσεις του στο Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής.

Λεπτό θέμα

Παρόλο που η κυβέρνηση, διά στόματος του υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη έχει δηλώσει την πρόθεσή της να συμβάλει στις νομοθετικές ρυθμίσεις που θα χρειαστούν, που το πιθανότερο είναι να συνεπάγονται και αλλαγή του Συντάγματος, εντούτοις το θέμα είναι πολύ λεπτό και οι προτεινόμενες αλλαγές θα πρέπει να τύχουν και της μελέτης και έγκρισης της Νομικής Υπηρεσίας. Ιδιαίτερα τη συγκεκριμένη περίοδο που οι συζητήσεις για το κυπριακό πρόβλημα μεταξύ των δύο ηγετών βρίσκονται σε κομβικό σημείο, μία επιπλέον αναστάτωση θα ήταν επιζήμια.

Πάντως, το εγχείρημα προχωρά με γοργούς ρυθμούς, αφού έχει συσταθεί ειδική ομάδα έργου στην Κεντρική Τράπεζα, η οποία ασχολείται με το συγκεκριμένο θέμα. Άλλωστε, τόσο πρόσφατες δηλώσεις της ίδιας της διοικήτριας όσο και η απόφαση του Προέδρου να κρατήσει κενή για σχεδόν δέκα μήνες τη δεύτερη θέση εκτελεστικού συμβούλου, καταδεικνύει πως υπάρχει βούληση για τις αλλαγές από όλες τις πλευρές. Παραδοσιακός θιασώτης της συγκεκριμένης εξέλιξης παρουσιάζεται με δημόσιες δηλώσεις του και ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου.

Όποια κι αν είναι η τελική εισήγηση του ΔΝΤ, πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως οι αρμοδιότητες θα τύχουν μεγαλύτερου διαχωρισμού, οι εκτελεστικοί σύμβουλοι θα αναλάβουν περισσότερες πρωτοβουλίες έχοντας ουσιαστική συμμετοχή σε θέματα εποπτείας, ενώ και τα μέλη του συμβουλίου θα έχουν πιο ενεργό ρόλο. Δεν πρέπει, επίσης, να αποκλείεται το ενδεχόμενο να αλλάξει τελείως η δομή του οργανισμού με δημιουργία ενός συμβουλίου που δεν θα έχει εκτελεστικές αρμοδιότητες αλλά τις κλασικές αρμοδιότητες ενός Διοικητικού Συμβουλίου, δηλαδή επίβλεψη των αποφάσεων των εκτελεστικών, συμπεριλαμβανομένου και του διοικητή.

Σταδιακή στροφή

Σε συνέντευξή του σε τηλεοπτική εκπομπή του Σίγμα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιβεβαίωσε τα όσα έγραφε η «Κ» περί μη προώθησης της αίτησης για απομάκρυνση της Χρυστάλας Γιωρκάτζη ενώπιον του Ανωτάτου. Ο Πρόεδρος επικαλέστηκε λόγους δημοσίου συμφέροντος, αν και διαφάνηκε εδώ και καιρό πως το πιθανότερο σενάριο ήταν η διοικήτρια να παραμείνει με αντάλλαγμα την παραχώρηση εξουσιών.

Αίτημα που ακουγόταν συχνά τα τελευταία χρόνια και που η μη υλοποίησή του, λόγω αντιδράσεων των εκάστοτε διοικητών, προκάλεσε τη φυγή αριθμού συμβούλων από την Κεντρική. Κατά την τελευταία παρουσία της Χρ. Γιωρκάτζη στη Βουλή δηλώθηκε ξεκάθαρα η πρόθεσή της να συγκατατεθεί σε αλλαγές διοικητικής φύσεως. «Η ΚΤΚ χρειάζεται αναδιοργάνωση, αναδόμηση και στοιχεία εταιρικής διακυβέρνησης» είχε αναφέρει χαρακτηριστικά. Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζεται και η σύμφωνος γνώμη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία ως γνωστό εμφανίζεται ιδιαίτερα αυστηρή όταν νιώσει πως «απειλείται η ανεξαρτησία μελών της».

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση