ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ουκρανία η νικήτρια της Eurovision - Στην 21η θέση τερμάτισε η Κύπρος

Έλαβε τέλος και ο φετινός διαγωνισμός της Eurovision

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Έλαβε τέλος ο φετινός διαγωνισμός της Eurovision, μετά από τέσσερις μουσικές ώρες, ανανεώνοντας το ραντεβού το Μάιο του 2017 στην Ουκρανία.

Ο φετινός διαγωνισμός τα είχε όλα, ανατροπή, μαγεία, έκπληξη.

Οι Minus One που εκπροσώπησαν επάξια την Κύπρο και τραγούδησαν 14οι κατά σειρά. Η Κύπρος πήρε 96 βαθμούς και τερμάτισε 21η.

Το τραγούδι της Ουκρανίας, "1944", ερμήνευσε η Jamala και είναι εμπνευσμένο από την ιστορία της προ-γιαγιάς της και της οικογένειάς της που εκδιώχθηκαν από την Κριμαία, μαζί με εκατοντάδες χιλιάδων άλλων Τατάρων από τον Ιωσήφ Στάλιν. Αν και το τραγούδι δεν αναφέρεται ευθέως στα γεγονότα της προσάρτησης της Κριμαίας από τη Ρωσία, τόσο η επιλογή, όσο και οι δηλώσεις των δημιουργών του, αλλά και πολιτικών της Ουκρανίας έδωσαν πολιτικό χρώμα στη συμμετοχή.

H ίδια η τραγουδίστρια αν και διέψευσε κάθε «πολιτική στόχευση» στο τραγούδι της και δήλωσε έτοιμη ακόμη και να τροποποιήσει τους στίχους του αν αυτό της ζητηθεί, αναφέρθηκε στο θερμό επεισόδιο της Κριμαίας στον εθνικό τελικό της χώρας της τον περασμένο Φεβρουάριο.

«Το τραγούδι είναι για την οικογένειά μου, τη γιαγιά μου. Έπρεπε να το γράψω. Είναι ένα τραγούδι μνήμης και είναι δύσκολο για εμένα να το τραγουδώ»  ανέφερε σε δήλωσή της η Jamala, στέλνοντας το μήνυμά της για τη σημερινή κατάσταση στην Κριμαία λέγοντας: «Με στενοχωρεί πολύ που ξέρω πως πολλοί από τους υποστηρικτές μου κατοικούν στην Κριμαία. Πολλοί άνθρωποι μου έγραψαν πως θα με ψηφίσουν έτσι κι αλλιώς. Του λέω να μην ξοδεύουν τα λεφτά τους και πως οι ψήφοι τους δεν μετρούν». 

Χαρακτηριστικά οι στοίχοι του τραγουδιού της Jamala λένε: «Όταν έρχονται οι ξένοι… Μπαίνουν σπίτι σου, Σε σκοτώνουν και λένε, δεν είμαστε ένοχοι, δεν είμαστε ένοχοι. Που είναι ο νους σου; Η ανθρωπότητα ουρλιάζει, Νομίζετε πως είστε θεοί όμως όλοι πεθαίνουν. Μην καταπίνετε την ψυχή μου, Τις ψυχές μου. Μπορούμε να φτιάξουμε ένα μέλλον, όπου όλοι οι άνθρωποι είναι ελεύθεροι, να ζήσουν και να αγάπησαν την πιο ευτυχισμένη στιγμή. Που είναι η κάρδια σους ; Αναδύσου ανθρωπότητα, Νομίζετε πως είστε θεοί, όμως όλοι πεθαίνουν, Μην καταπίνετε την ψυχή μου, τις ψυχές μου»

Αυτή λοιπόν είναι η ιστορία πίσω από την μεγάλη νικήτρια του φετινού διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision!

  
Ποιες χώρες ψήφισαν την Κύπρο από την κριτική επιτροπή:

Σαν Μαρίνο  5

Μάλτα           5

Mολδαβία     2

Αρμενία         6

Ρωσία            4

Ηνωμένο Βασίλειο      7

Κροατία       1

Ελλάδα        8

Εσθονία     4

Ιταλία         1

Ποιες χώρες ψήφισε η Κύπρος από την κριτική επιτροπή

Το δωδεκάρι δόθηκε στην Ρωσία

H Kύπρος πήρε 53βαθμούς από τα τηλεφωνήματα συγκεντρώνοντας σε σύνολο 96 βαθμούς μαζί με τους βαθμούς κριτικής επιτροπής 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Showbiz: Τελευταία Ενημέρωση

Το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA μετέδωσε ότι ο σχεδιαστής πέθανε στο σπίτι του στη Φλωρεντία μετά από μακρά ασθένεια
ΠΗΓΗ: AFP
 |  SHOWBIZ