ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Με λύση του Κυπριακού το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 25 δισ. ως το 2035

Φ. Τορός: Ακαδημαϊκές έρευνες δείχνουν ότι η οικονομική ανάπτυξη θα τριπλασιαστεί

Μια πιθανή λύση στο Κυπριακό Πρόβλημα, δύναται να αποφέρει σημαντικότατα οικονομικά μερίσματα σε όλους τους τομείς της κυπριακής οικονομίας. Συγκεκριμένα, ο Φικρί Τόρος, πρόεδρος του Τουρκοκυπριακού Εμπορικού Επιμελητηρίου, σε ομιλία του μέσα στα πλαίσια δημοσιογραφικής διάσκεψης που οργάνωσε η πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών όπου κύριος ομιλητής ήταν ο Αναπληρωτής Υφυπουργός Εμπορίου των Η.Π.Α, Ken Hyatt, είπε ότι σε περίπτωση επανένωσης του νησιού, το ΑΕΠ της χώρας θα αυξηθεί κατά 25 δισ. ευρώ μέσα στα επόμενα 19 χρόνια, όπως εξάλλου καταδεικνύουν ακαδημαϊκές έρευνες. Δηλαδή, από 20 δισ. που είναι σήμερα, στα 45 δισ. ευρώ το 2035.

Επιπλέον, ο κ. Τόρος αναφέρθηκε στην οικονομική ανάπτυξη που δύναται να επέλθει και αυτή υπολογίζεται να προσεγγίσει το 4,5% - τριπλάσιο ποσοστό από το υφιστάμενο. Προσθέτως, ο τουριστικός τομέας θα επωφεληθεί με περίπου 550 εκατ. έξτρα εισόδημα, ανά έτος. Επιπλέον, ο τομέας των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών θα αυξηθεί κατά 380 εκατ. ευρώ, ενώ ο ευρύτερος τομέας των υπηρεσιών κατά 1 δις, επίσης κατά έτος. Τέλος, όσο αφορά την ναυπηγία αυτή μπορεί να μεγαλώσει κατά 761 εκατ. ευρώ ανά έτος και ο τομέας της εκπαίδευσης κατά 270 εκατ.

Ο Φικρί Τόρος επισήμανε την προσοχή όλων στην προοπτική των υδρογονανθράκων, χαρακτηρίζοντας την ως σημαντικό βοήθημα για τη λύση, επαναλαμβάνοντας την άποψη ότι Ισραήλ, Λίβανος, Κύπρος και Τουρκία πρέπει να συνεργαστούν, ούτως ώστε να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη της ενέργειας, σημειώνοντας ότι η προοπτική του αγωγού μέσω Τουρκίας είναι πολύ ελκυστική για όλους.         

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση