ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Στη συναντίληψη και το επικοινωνιακό κρίνεται η αμνηστία

Η άμεση συμμετοχή του Τμ. Φορολογίας στη διαδικασία θεωρείται απαραίτητη

Η εξεύρεση κοινού εδάφους ανάμεσα σε τουλάχιστον τρία κόμματα που θα σχηματίζουν κοινοβουλευτική πλειοψηφία αποτελεί το βασικότερο προαπαιτούμενο για να φτάσει στη Βουλή η πρόταση νόμου που θα προβλέπει για νέα «μίνι» φορολογική αμνηστία.

Κομματικά στελέχη που υποστηρίζουν πως είδαν σχετικές εισηγήσεις και προσχέδια πρότασης νόμου αντίστοιχα με εκείνης που υιοθετήθηκε τελικά το 2004, σχολιάζουν πως σε περίπτωση εξεύρεσης αυτού του κοινού εδάφους, δεν είναι θα είναι απίθανο να δοθεί νέα αμνηστία πριν το τέλος του χρόνου.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, δεν πρόκειται να είναι μία τυφλή αμνηστία όπως αυτή του 2004, η οποία ουσιαστικά δόθηκε για να συμβάλει στη βελτίωση των δημόσιων οικονομικών ενόψει ευρωπαϊκών προαπαιτούμενων και ολοκληρώθηκε με κάψιμο των εγγράφων. Θα πρέπει να είναι μία τελευταία ευκαιρία σε όσους κρύβουν εισοδήματα στα εξωτερικό να τα δηλώσουν και στο μέλλον να φορολογούνται γι’ αυτά, αποφεύγοντας τον κίνδυνο να εντοπιστούν μέσω των διαφόρων συμφωνιών για ανταλλαγή φορολογικών πληροφοριών που τίθενται σε ισχύ το επόμενο διάστημα. Κομματικοί κύκλοι θεωρούν πως στην όλη διαδικασία, η συμμετοχή του Τμήματος Φορολογίας θα πρέπει να είναι άμεση και ουσιαστική, σε αντίθεση με τι έγινε το 2004 οπόταν και το τότε Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων είχε αποκλειστεί από τη διαδικασία.

Το Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών σε μία πρώτη αντίδραση στο δημοσίευμα της «Κ», τάχθηκε κατά μίας νέας φορολογικής αμνηστίας «διότι, αντί να πληρώσουν όσοι τόσα χρόνια έκρυβαν τα χρήματα τους στο εξωτερικό, τώρα τους δίνουμε την ευκαιρία να τα φέρουν στη χώρα μας χωρίς καμία επίπτωση».

Το επικοινωνιακό κομμάτι ενός τέτοιου εγχειρήματος θα αποτελέσει σημαντικό παράγοντα στην προσπάθεια υλοποίησης του, καθώς μετά τα γεγονότα της πρόσφατης κρίσης και το κούρεμα καταθέσεων, δεν θα πρέπει να παρουσιαστεί το εγχείρημα ως χάρη σε όσους έκρυβαν χρήματα στο εξωτερικό. Είναι γι’ αυτό το λόγο που ο φορολογικός συντελεστής που εξετάζεται να επιβληθεί θα είναι πολύ υψηλότερος από το 5% που επιβλήθηκε το 2004. Περίπου στα μισά του ανώτερου φορολογικού συντελεστή του 35% για φυσικά πρόσωπα.

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση